lucky Beta testers for Live 8.. initial thoughts?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
jrathkopf
Posts: 194
Joined: Wed Jul 28, 2004 3:13 am

Post by jrathkopf » Fri Jan 23, 2009 9:31 pm

i have used a sustain pedal an even just my padkontrol for the looper.

zigzag
Posts: 155
Joined: Wed Mar 19, 2008 6:29 pm

Post by zigzag » Fri Jan 23, 2009 9:59 pm

can someone post cpu usage tests ie. loading the same set vs. 7.x.x?

thanks!

Tone Deft
Posts: 23565
Joined: Mon Oct 02, 2006 5:19 pm
Location: SF, CA

Post by Tone Deft » Fri Jan 23, 2009 10:16 pm

zigzag wrote:can someone post cpu usage tests ie. loading the same set vs. 7.x.x?

thanks!
you can't do that with beta software, it's not finished yet.

in using it I can say by the feel of it, it's no slower than Live 7.
oddstep wrote:I agree with all of this. I'm just bored of writing "its music, just listen and trust your judgement"

rozling
Posts: 1759
Joined: Mon May 30, 2005 9:48 am
Location: Dublin, Ireland

Post by rozling » Fri Jan 23, 2009 11:26 pm

Easter egg: you can drag in jpgs as movie clips. Good for visual placeholders.

Joriz
Posts: 21
Joined: Wed Dec 21, 2005 10:05 am
Location: Netherlands

Post by Joriz » Fri Jan 23, 2009 11:34 pm

cpu usage 26/27% on live7 performance test on q6600 4gb xp sp3 @2.4ghz.
just 1% off

LoopStationZebra
Posts: 10586
Joined: Sat Jan 17, 2009 5:57 pm
Contact:

Post by LoopStationZebra » Fri Jan 23, 2009 11:54 pm

Oh boy. That Looper. What I wouldn't give to start using it now....

@Tone:
Were you able to test the MIDI sync any further? I know it's been such a sticking point for folks using 7.

Tone Deft
Posts: 23565
Joined: Mon Oct 02, 2006 5:19 pm
Location: SF, CA

Post by Tone Deft » Fri Jan 23, 2009 11:58 pm

LoopStationZebra wrote:@Tone:
Were you able to test the MIDI sync any further? I know it's been such a sticking point for folks using 7.
I started looking at it late last night, it seems better than before. I had my machine at 192kHz sample rate to tax it a bit and it seemed to track OK with

computer -USB-> BCR -midi-> mpc

when I added
computer -USB-> SL25 -midi-> JX305(MC505 an old Roland groove box.)

things got a bit weird, it would speed up and slow down on its own. then I adjusted the midi clock to the SL25 and it was OK.

is it fixed? can't tell yet. it's not completely rock solid, it's not a total complete piece of crap.

it got late and I was weak, I passed out asleep, most non-trimphant.
oddstep wrote:I agree with all of this. I'm just bored of writing "its music, just listen and trust your judgement"

glitchrock-buddha
Posts: 4357
Joined: Fri Oct 14, 2005 1:29 am
Location: The Ableton Live Forum

Post by glitchrock-buddha » Sat Jan 24, 2009 12:12 am

Someone asked about cpu performance.

I loaded up Tarekith's Live6&7 performance test and got exactly the same results as with Live 7. Of course that only uses simplers and reverbs though.


Still no wat stretch with sampler or simpler like impulse. :cry:
Last edited by glitchrock-buddha on Sat Jan 24, 2009 12:13 am, edited 1 time in total.
Professional Shark Jumper.

LoopStationZebra
Posts: 10586
Joined: Sat Jan 17, 2009 5:57 pm
Contact:

Post by LoopStationZebra » Sat Jan 24, 2009 12:12 am

Tone Deft wrote:
LoopStationZebra wrote:@Tone:
Were you able to test the MIDI sync any further? I know it's been such a sticking point for folks using 7.
I started looking at it late last night, it seems better than before. I had my machine at 192kHz sample rate to tax it a bit and it seemed to track OK with

computer -USB-> BCR -midi-> mpc

when I added
computer -USB-> SL25 -midi-> JX305(MC505 an old Roland groove box.)

things got a bit weird, it would speed up and slow down on its own. then I adjusted the midi clock to the SL25 and it was OK.

is it fixed? can't tell yet. it's not completely rock solid, it's not a total complete piece of crap.

it got late and I was weak, I passed out asleep, most non-trimphant.

LOL, late night MIDI routing. Nothing like it. Thanks. Be great to hear from other folks as well. Never had a problem with the sync myself, and hoping that good fortune continues with 8.

Tarekith
Posts: 17370
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Post by Tarekith » Sat Jan 24, 2009 12:32 am

I just tested sync with L8 and my Machinedrum and EMX, and saw pretty much exactly what I was seeing in Live 7. The midi clock offset seems to be staying at whatever I set it to (seemed to randomly change for me before), but I'm still seeing/hearing some slight timing jitter. Nothing huge, but no real improvement over Live7. This is with an Ultralite and the Elektron TM-1 interface.

nowtime
Posts: 1563
Joined: Thu Jan 11, 2007 7:24 pm
Location: Homefree

Post by nowtime » Sat Jan 24, 2009 12:34 am

FiRsT looP Sets tempO


8O :?: :idea: :?:
Life is Good

Tone Deft
Posts: 23565
Joined: Mon Oct 02, 2006 5:19 pm
Location: SF, CA

Post by Tone Deft » Sat Jan 24, 2009 12:46 am

nowtime wrote:FiRsT looP Sets tempO


8O :?: :idea: :?:
works like a fucking champ!! :D spent most of my first night with the beta trying it out.

the looper output shows up as an insert for other audio tracks, so you can record the output of the looper as it builds, you can record the input to the track to just get the raw input or you can drag the final loop out of looper into a clip.
oddstep wrote:I agree with all of this. I'm just bored of writing "its music, just listen and trust your judgement"

nowtime
Posts: 1563
Joined: Thu Jan 11, 2007 7:24 pm
Location: Homefree

Post by nowtime » Sat Jan 24, 2009 3:09 am

Tone Deft wrote:
nowtime wrote:FiRsT looP Sets tempO


8O :?: :idea: :?:
works like a fucking champ!! :D spent most of my first night with the beta trying it out.

the looper output shows up as an insert for other audio tracks, so you can record the output of the looper as it builds, you can record the input to the track to just get the raw input or you can drag the final loop out of looper into a clip.

Coming :!:

ikeaboy
Posts: 1684
Joined: Sat Jun 05, 2004 9:38 pm
Location: Ireland

Post by ikeaboy » Sat Jan 24, 2009 12:02 pm

How do the group tracks work regarding triggering clip inside them? Looked like their was clips of a weird sort in the group tracks 'master' track, is this just to show its a group track or do these trigger clips inside the groups like scenes?

How does the step sequencing work in the midi editor? (edit: Its okay I just found this thread for it http://forum.ableton.com/viewtopic.php?t=105488 ) Anyone posting audio generated by the ring mod or overdrive?
Thanks in advance guys[/url]

forge
Posts: 17422
Joined: Wed Apr 21, 2004 9:47 am
Location: Queensland, AU
Contact:

Post by forge » Sun Jan 25, 2009 12:27 am

ikeaboy wrote:How do the group tracks work regarding triggering clip inside them? Looked like their was clips of a weird sort in the group tracks 'master' track, is this just to show its a group track or do these trigger clips inside the groups like scenes?
yep - they are like mini scenes - very cool!

Post Reply