Does Live take advantage of 8 cores?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Daim
Posts: 534
Joined: Fri Jul 07, 2006 6:35 pm
Location: DE

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by Daim » Sat Mar 14, 2009 8:46 am

I ordered the 2x2,26 one with 12GB and ATI Card.

Daim
Posts: 534
Joined: Fri Jul 07, 2006 6:35 pm
Location: DE

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by Daim » Sat Mar 14, 2009 11:44 am

Just noticed the benchmarks about 12GB were fucked up.. maybe I'll change the order to 8GB or 6GB.
So what do those cheesy benchmarks (without any unit?!) mean exactly?

http://www.barefeats.com/nehal04.html

When we insert 8GB the 4GB are accessed by Live faster than 4GB will be accessed if we insert 6GB? Or the other way around?

And what about audio units running in Live.. can each of those access another 4 or 8GB? Then 12GB might not be that wrong.

Zygi
Posts: 356
Joined: Sun Dec 30, 2007 4:10 pm

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by Zygi » Sun Mar 15, 2009 1:18 am

live wont use more than a standard 32bit app. 12 gb of ram is an overkill...

dunno bout the 8cores though

Daim
Posts: 534
Joined: Fri Jul 07, 2006 6:35 pm
Location: DE

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by Daim » Sun Mar 15, 2009 10:12 am

Plugins like Kontakt and Reaktor could easily use another 4GB each..

Zygi
Posts: 356
Joined: Sun Dec 30, 2007 4:10 pm

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by Zygi » Sun Mar 15, 2009 11:57 am

Daim wrote:Plugins like Kontakt and Reaktor could easily use another 4GB each..
oh, sry i sometimes forget that 3rd party vsts even exist :F ;P

rbro
Posts: 1525
Joined: Mon Jan 17, 2005 6:09 pm
Location: Novato, CA
Contact:

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by rbro » Sun Mar 15, 2009 10:34 pm

Daim wrote:I ordered the 2x2,26 one with 12GB and ATI Card.
Me too, minus the ATI card :D

steko
Posts: 3350
Joined: Thu Jan 22, 2009 8:29 pm

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by steko » Mon Mar 16, 2009 2:22 am

Daim wrote:Plugins like Kontakt and Reaktor could easily use another 4GB each..
Are you sure?

I thought 3rd party AUs RAM consumption is added to Lives RAM consumtion up to the 4 (3.5?) GB limit.

Anybody with Kontakt, Reaktor etc. checked this out in Activity Monitor with some big libraries?

In Logic you can go over that by using an AU host like Plogue Bidule for Kontakt & Rewire.

http://www.logicprohelp.com/viewtopic.php?t=34243

http://www.logicprohelp.com/viewtopic.php?t=36126
Rahad Jackson wrote:My Awesome Mix Tape #6

Daim
Posts: 534
Joined: Fri Jul 07, 2006 6:35 pm
Location: DE

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by Daim » Mon Mar 16, 2009 6:36 am

No, I'm actually not sure. That's why I'm still considering to change my order to 6GB..

ewistrand
Posts: 1537
Joined: Sat Feb 23, 2002 5:33 am
Location: Eagan, Minnesota

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by ewistrand » Mon Mar 16, 2009 6:49 am

steko wrote:
Daim wrote:Plugins like Kontakt and Reaktor could easily use another 4GB each..
Are you sure?

I thought 3rd party AUs RAM consumption is added to Lives RAM consumtion up to the 4 (3.5?) GB limit.
Correct. It would be added to Live's RAM- plugins use the host's allocated RAM.

Your NI forum moderator,
ew

Daim
Posts: 534
Joined: Fri Jul 07, 2006 6:35 pm
Location: DE

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by Daim » Mon Mar 16, 2009 1:23 pm

Changed my order to 6GB.. now I got 2 orders and can decide by paying for one or the other.. any help or hints appreciated :)

rbro
Posts: 1525
Joined: Mon Jan 17, 2005 6:09 pm
Location: Novato, CA
Contact:

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by rbro » Mon Mar 16, 2009 4:01 pm

Daim wrote:Changed my order to 6GB.. now I got 2 orders and can decide by paying for one or the other.. any help or hints appreciated :)
I'm going to keep mine as is. I can't imagine that 12GB of ram won't come in handy at some point and since I intend to keep this machine for quite a long time, I would imagine 12GB won't seem like overkill 4-5 years from now.

Daim
Posts: 534
Joined: Fri Jul 07, 2006 6:35 pm
Location: DE

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by Daim » Mon Mar 16, 2009 4:41 pm

Good point, I'm going to keep mine as long as possible too.

steko
Posts: 3350
Joined: Thu Jan 22, 2009 8:29 pm

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by steko » Mon Mar 16, 2009 5:13 pm

Rahad Jackson wrote:My Awesome Mix Tape #6

Daim
Posts: 534
Joined: Fri Jul 07, 2006 6:35 pm
Location: DE

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by Daim » Wed Mar 18, 2009 4:24 pm

Took the 12GB..

rbro
Posts: 1525
Joined: Mon Jan 17, 2005 6:09 pm
Location: Novato, CA
Contact:

Re: Does Live take advantage of 8 cores?

Post by rbro » Wed Mar 18, 2009 6:49 pm

Daim wrote:Took the 12GB..
Me too. The wait is KILLING ME. Next week they say.......

Post Reply