First note not playing

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
BIG CRABS
Posts: 27
Joined: Mon Mar 02, 2009 4:26 am
Location: Chicago, IL
Contact:

First note not playing

Post by BIG CRABS » Tue Mar 10, 2009 10:45 pm

When I make a track where a note starts right at the beginning, that note never plays. Its visible as a MIDI bar, but it wont play. How do I fix this?

hacktheplanet
Posts: 2846
Joined: Sat Sep 25, 2004 6:37 am
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: First note not playing

Post by hacktheplanet » Tue Mar 10, 2009 10:51 pm

Are you sure the note actually starts at the beginning? Double check to see that it isn't triggered before the actual clip starts.
This would happen sometimes if you are recording MIDI using a keyboard or whatever.
Image

blank
Posts: 1512
Joined: Thu Apr 21, 2005 5:43 pm
Location: Montreal

Re: First note not playing

Post by blank » Tue Mar 10, 2009 10:52 pm

Afaik it's a known bug with some softsynth ( like NI absynth )

move the note start a couple of ticks and it's working most of the time
feug.net -:- virb.com/feug

LOYBOY
Posts: 5
Joined: Mon Nov 06, 2017 7:35 pm

Re: First note not playing

Post by LOYBOY » Thu Jan 23, 2020 9:02 pm

10 years later. Still having this issue. Serum Especially.

jestermgee
Posts: 3621
Joined: Mon Apr 26, 2010 6:38 am
Contact:

Re: First note not playing

Post by jestermgee » Fri Jan 24, 2020 12:10 am

The above replies basically offer the solutions. The issue is not Live,m the same thing can happen in most other DAWs.

Simply, if your first note doesn't play, just move it a couple of ticks and it will probably play fine.

Post Reply