Ableton Live in virtual machine?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
jestermgee
Posts: 3449
Joined: Mon Apr 26, 2010 6:38 am
Contact:

Re: Ableton Live in virtual machine?

Post by jestermgee » Thu Mar 15, 2018 9:53 pm

11olsen wrote:my point is quite simple: i don't own a Mac and want to make sure a m4l device is compatible with the Mac OSX versions of Live, too.
I would never seriously make music on a VM.
Can I ask what VM you are using?

I really want to do the same thing for development but haven't had the time to look into a Hypervisor that runs a Mac OS or where to get an image from.

In regards to the images tho, could be the way the graphics engine is created in the VM. I know nothing about Mac but i'd guess possibly the graphics drivers or something aren't compatible. Since it's emulating a Mac environment it really could be a number of things.

Angstrom
Posts: 14671
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: Ableton Live in virtual machine?

Post by Angstrom » Thu Mar 15, 2018 11:01 pm

I use virtualbox for webdev, usually just with a Homestead Vagrant box from Laravel.

But if you need a MacOS VM thats also possible. https://saintlad.com/install-macos-sier ... indows-10/

jestermgee
Posts: 3449
Joined: Mon Apr 26, 2010 6:38 am
Contact:

Re: Ableton Live in virtual machine?

Post by jestermgee » Thu Mar 15, 2018 11:02 pm

Angstrom wrote:I use virtualbox for webdev, usually just with a Homestead Vagrant box from Laravel.

But if you need a MacOS VM thats also possible. https://saintlad.com/install-macos-sier ... indows-10/
Nice, thanks for the link. Seems straight forward so I might have a play on my dev machine tonight.

Angstrom
Posts: 14671
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: Ableton Live in virtual machine?

Post by Angstrom » Thu Mar 15, 2018 11:06 pm

If you run into mysterious problems starting the virtualbox - check that virtualisation is enabled in your bios. Thats a common issue. If the option is off it fails mysteriously.

Heres how Laravel put it
If you are using Windows, you may need to enable hardware virtualization (VT-x). It can usually be enabled via your BIOS. If you are using Hyper-V on a UEFI system you may additionally need to disable Hyper-V in order to access VT-x.
From the Laravel docs

queglay
Posts: 522
Joined: Wed May 03, 2006 7:15 am

Re: Ableton Live in virtual machine?

Post by queglay » Mon Oct 15, 2018 3:18 am

@11olsen
septuplet wrote:Yes, I used to dual boot for that purpose. But as I can see, Quinxx is running Ableton Live via VM, and I would like to try that.
I also replicate this behaviour with Live 10, but live 9 used to work in vmware. I have Vt-x enabled.

@cpnet, are you able to run live 10 in a vm?
Load VST Presets from Push's Browser!
http://www.audiomodder.com

Post Reply