why does ableton click so much

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
dru
Posts: 639
Joined: Sun Oct 08, 2006 3:04 pm
Location: Perth, Australia

Re: why does ableton click so much

Post by dru » Sun Jun 14, 2009 11:02 am

Just tested again, removed every channel in the project except for that one channel, removed all devices, etc. Silent parts sat at 1%, played parts peaked at 14%! This is a dry project, no effects whatsoever. Surely cpu usage should go up that high from just playing audio?

Ok, just consolidated that whole channel and guess what, no spikes! CPU would sit at 6%, peaking at 7% at times. Being consolidated there would only be one fade set on this clip.

Hmm, am I getting somewhere with this? lol

Hermanus
Posts: 1648
Joined: Mon Apr 20, 2009 7:47 pm
Location: Belgium

Re: why does ableton click so much

Post by Hermanus » Sun Jun 14, 2009 12:02 pm

Yep with the new warping mode when a lot of edition is done, consolidate has the cure.
I've especially seen that with pitch mode... the cpu meter can become crazy with such edited clips.
If really I need the pitch mode, in this case I simply consolidate and turn back the resulted clip from beats to pitch mode.
So I can still get tempo up or down with the pitch of the loop that follows bpm.

musicmachine
Posts: 433
Joined: Mon Sep 11, 2006 3:40 pm

Re: why does ableto click so much

Post by musicmachine » Sun Jun 14, 2009 1:52 pm

the_antagonist wrote:i still don't know what this is. should i?
It's the prerelease of the next version of windows.
Dell Inspiron 1525|Live 8.03|Akai MPC1000|Waldorf Blofeld||NI AK1|Event TR8s|

groovematic
Posts: 1
Joined: Thu Jul 09, 2009 12:53 pm

Re: why does ableton click so much

Post by groovematic » Thu Jul 09, 2009 12:56 pm

hey guys, i just fixed my long glitching clicking crackling mother*fuc*er of a problem...

setting the Driver Error Comp to SMP has stopped it from clicking!

hope it helps, cheers!

Image

aleme
Posts: 103
Joined: Mon Nov 12, 2007 7:09 pm

Re: why does ableton click so much

Post by aleme » Thu Jul 09, 2009 1:27 pm

groovematic wrote:hey guys, i just fixed my long glitching clicking crackling mother*fuc*er of a problem...

setting the Driver Error Comp to SMP has stopped it from clicking!

hope it helps, cheers!

Image
Are you kidding or are you serious?

silveriofunk
Posts: 396
Joined: Wed Oct 10, 2007 12:34 am
Location: London

Re: why does ableto click so much

Post by silveriofunk » Thu Jul 09, 2009 2:25 pm

SubFunk wrote:
dru wrote:It's definitely Live 8 being the cause, we're still early in this release though so lets hope it improves! I've had to bump the samples on my audio card (inducing latency) but we'll see I guess..
It's 8 ... And many people here on this forum are responsible... You wanted features to became it a daw... Instead of performance improvements for live performance... And the real live dudes suffer... F you and ableton for listening to you guys (you now who you are!)

nice!

Rinsemeister
Posts: 841
Joined: Sun Nov 25, 2007 11:08 am
Location: Up in the Mountains NW of Alicante, Spain

Re: why does ableton click so much

Post by Rinsemeister » Thu Jul 09, 2009 5:58 pm

Say what?

:?: :?: :?:

Z.

starving student
Posts: 7123
Joined: Thu Dec 09, 2004 6:13 pm
Location: right here

Re: why does ableton click so much

Post by starving student » Thu Jul 09, 2009 7:59 pm

it's not a bug it's a feature, it's called the built in glitchmob effect and you Love it!

knotkranky
Posts: 4336
Joined: Tue Mar 14, 2006 7:08 pm
Location: la

Re: why does ableto click so much

Post by knotkranky » Thu Jul 09, 2009 9:05 pm

silveriofunk wrote:
SubFunk wrote:
dru wrote:It's definitely Live 8 being the cause, we're still early in this release though so lets hope it improves! I've had to bump the samples on my audio card (inducing latency) but we'll see I guess..
It's 8 ... And many people here on this forum are responsible... You wanted features to became it a daw... Instead of performance improvements for live performance... And the real live dudes suffer... F you and ableton for listening to you guys (you now who you are!)
nice!
here here :P

amon2365
Posts: 19
Joined: Thu Oct 09, 2008 2:48 am

Re: why does ableton click so much

Post by amon2365 » Sat Jul 11, 2009 11:32 pm

bosonHavoc,

what kind of cooler do u have for ur macbook? i would like to check'em out for my macbook

mikemc
Posts: 5454
Joined: Mon Jun 21, 2004 2:14 pm
Location: Maryland USA
Contact:

Re: why does ableton click so much

Post by mikemc » Sun Jul 12, 2009 6:44 am

I know what it is. everyone has been whining that they wish being a Live PA would *help get them chicks*. they misunderstood and thought it was 'clicks'.

bosonHavoc
Posts: 1936
Joined: Wed Sep 19, 2007 8:34 am
Location: Austin, Texas
Contact:

Re: why does ableton click so much

Post by bosonHavoc » Sun Jul 12, 2009 10:28 am

mikemc wrote:I know what it is. everyone has been whining that they wish being a Live PA would *help get them chicks*. they misunderstood and thought it was 'clicks'.
LOL!!


amon2365 wrote:bosonHavoc,

what kind of cooler do u have for ur macbook? i would like to check'em out for my macbook
its a zalman zm nc1000 and it works great.

capo-wear-i
Posts: 160
Joined: Sun Dec 31, 2006 4:28 pm

Re: why does ableton click so much

Post by capo-wear-i » Sun Jul 12, 2009 3:42 pm

I've got a Zalman NC1000 notebook cooler as well - very quiet and well made, unlike some of teh £10 flourescent-lit-hovercraft-like coolers found on E-bay.

heavensdaw
Posts: 1825
Joined: Fri Oct 12, 2007 12:01 pm
Location: inbetween the inbetween

Re: why does ableton click so much

Post by heavensdaw » Mon Jul 13, 2009 11:39 am

Lots of clicking here.. That was never a problem before.. Dropping devices, editing in Arrange, moving things around.. Bad news!! Even with audio buffer @ 512

Hope this gets sorted out quickly and not clickly!!

Hd

Ps.. MBP 2.2 dual core 2gb ram OSX10.4.11 Live 8.0.4

re.mark
Posts: 1248
Joined: Mon Oct 20, 2008 11:25 pm
Location: UK

Re: why does ableton click so much

Post by re.mark » Mon Jul 13, 2009 11:50 am

Things have got clickier for me here since the installation of my Powercore. Running Live 7. Although the Driver Error Compensation trick did help marginally.

Post Reply