Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
CHARLIE!
Posts: 294
Joined: Wed Nov 12, 2008 6:30 pm
Location: NYC
Contact:

Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by CHARLIE! » Sat Jun 13, 2009 1:12 am

HELP!

Live V8.03
Macbook pro
CPU at normal levels ie 40%

I have a gig tonight and I noticed that when I change tempo with a midimapped knob I get audio glitches and crackling.

I dont know what has changed between live 8 and live 7.

My set uses a few features of live 8 so I cant switch back.

Anyone have any ideas my gig is in a few hours EEK!!???

trilo
Posts: 111
Joined: Tue Apr 07, 2009 11:28 pm
Location: San Francisco
Contact:

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by trilo » Sat Jun 13, 2009 1:33 am

I'm not having this problem on my MBP with Live 8. First thing to suggest would be to run Disk Utility (Applications -> Utilities Folder), select your hard drive from the list on the left and then click the button marked Repair Disk Permissions. It'll take a few minutes to run, and requires no input from you. Once it's through, give the machine a cold boot.

If that doesn't cut it, the next thing I'd suggest would be to re-install the most recent OS Update, using the combo updater on Apple's site. It's a big download, but includes all the assorted driver and firmware updates. You can find the 10.5.7 combo updater here.

Sometimes after an application crashes hard, programs or drivers can get a bit weird. Repairing permissions is somewhat similar to repairing the windows registry on a PC, and using the combo updater replaces your audio and video drivers (among other things) with known good copies of the most recent versions.

Good luck!

CHARLIE!
Posts: 294
Joined: Wed Nov 12, 2008 6:30 pm
Location: NYC
Contact:

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by CHARLIE! » Sat Jun 13, 2009 1:41 am

I think it has to do with the warping. I dont think its my HD as nothing happens when it is running the set.

I tried a reboot and it didnt fix it.

it sounds like it is like clicking as i change the tempo and not doing a smooth warp. Maybe it has to do with the new transient warp? the samples I am warping are in "complex" mode


EDIT

the cpu doesnt even spike its just some audio glitch

kaffein
Posts: 1195
Joined: Fri Nov 03, 2006 2:52 pm
Location: Houston, Texas
Contact:

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by kaffein » Sat Jun 13, 2009 9:09 am

I made a track out of the issue. (Goes from 80 to 160bpm)
http://shuutobi.bandcamp.com/track/day13

(generative from spam mail)

xzusa8ky
Posts: 1064
Joined: Fri Nov 19, 2004 6:48 pm
Location: Vienna

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by xzusa8ky » Sat Jun 13, 2009 9:24 am

great job! some people are tryin to get that Glitch sound without any succes! and you just have thoose skills! Respect! :D

hope you will get it fixed! 8)
Bitwig/1.0.5 - Ableton/Live 8 - Apple/MacPro-2.8Ghz-8Core-RAID - Samsung/SM-P2770H 27" - Yamaha/HS80M/HS10W - Behringer/BCR/BCF - Allen & Heath/Xone:3D - Sennheiser/HD25-13 - Native Instruments/Komplete9/Traktor Pro

CHARLIE!
Posts: 294
Joined: Wed Nov 12, 2008 6:30 pm
Location: NYC
Contact:

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by CHARLIE! » Sat Jun 13, 2009 7:36 pm

No jokes! this is real bad guys. anyone else experience this????

kristoffer1989
Posts: 576
Joined: Thu Jan 03, 2008 8:24 am

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by kristoffer1989 » Sat Jun 13, 2009 10:42 pm

didnt listen to the song but do you use the ping pong delay? Try to put it on repitch instead of replace(or something)
Kristoffer Lislegaard
Myspace - Soundcloud - Vimeo

CHARLIE!
Posts: 294
Joined: Wed Nov 12, 2008 6:30 pm
Location: NYC
Contact:

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by CHARLIE! » Mon Jun 15, 2009 3:16 pm

Anyone have this problem?

It seems really general...

CHARLIE!
Posts: 294
Joined: Wed Nov 12, 2008 6:30 pm
Location: NYC
Contact:

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by CHARLIE! » Wed Jun 17, 2009 9:26 pm

bump

kristoffer1989
Posts: 576
Joined: Thu Jan 03, 2008 8:24 am

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by kristoffer1989 » Wed Jun 17, 2009 11:27 pm

Have you tried the delaything?
Are this in session or arrangementview?
Kristoffer Lislegaard
Myspace - Soundcloud - Vimeo

loquat
Posts: 166
Joined: Fri Apr 18, 2008 4:36 am
Location: Vancouver

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by loquat » Thu Jun 18, 2009 5:56 pm

How did your gig go? I have had big problems changing tempo from 4/4 to 3/4. Changing just the tempo hasn't seemed to add glitches. Then again I'm work with mainly Ableton instruments.

amon2365
Posts: 19
Joined: Thu Oct 09, 2008 2:48 am

Re: Audio Glitch during Tempo change HELP!!!

Post by amon2365 » Wed Jul 08, 2009 12:27 am

im with charlie im having the same problems. and mine cant be my computer cuz its brand new. i have a macbook with 2.4 intel proc. and 4 gigs of ram

Post Reply