Controlling many loopers with the same pedal?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
TheAnimal
Posts: 396
Joined: Sat Jun 04, 2005 7:31 pm
Location: Germany

Controlling many loopers with the same pedal?

Post by TheAnimal » Mon Jun 22, 2009 3:47 pm

Hi loopers,

I was thinking about buying a Boss RC50 and now Live comes with a built-in looper. How nice! :)

Now I have a question: I'd like to use a midi foot controller with 8 free pedals to

- switch between tracks where each track has a looper

- control each looper with the same set of pedals

For example I'd like to use the first three pedals to switch between track 1,2, and 3 and have another 5 pedals assigned to record, overdub, play, stop, and x2.

Is that possible? (And how?)

Cheers,

TheAnimal
MacBook Pro, iMac i5, Fireface 800, Fireface 400

replicant6
Posts: 45
Joined: Sat Nov 04, 2006 6:40 am

Re: Controlling many loopers with the same pedal?

Post by replicant6 » Sat Dec 19, 2009 6:26 am

BUMP

I am wondering the exact same thing. Please tell me you can do this... if not... how crippling!


R6

rbmonosylabik
Posts: 2659
Joined: Thu Mar 09, 2006 7:27 am

Re: Controlling many loopers with the same pedal?

Post by rbmonosylabik » Sat Dec 19, 2009 8:14 am

Well, how you do it depends on what foot controller you are using. Usually, MIDI controller devices work by banks, where each bank can hold a different set of settings for your pedals. So, the easiest way to do it would be to set up 3 consecutive banks so the pedals send different CC/Notes, MIDI map each of those banks to the loopers, then simply changing your bank up and down to select which Looper you want to control at the time.
Image

MBP 2.3 GHz i5, Live 9.6.1, Push, MPD32, Rane SL2

replicant6
Posts: 45
Joined: Sat Nov 04, 2006 6:40 am

Re: Controlling many loopers with the same pedal?

Post by replicant6 » Sat Dec 19, 2009 6:06 pm

Good idea. I had actually thought of that last night. I know that one of the settings of my Axiom49 allows the knobs to control whichever track instrument/plugin has focus, by being on a certain midi channel. Maybe that would work too...

madlab
Posts: 1382
Joined: Fri May 02, 2003 6:38 am
Location: France

Re: Controlling many loopers with the same pedal?

Post by madlab » Sat Dec 19, 2009 8:54 pm

rbmonosylabik wrote:Well, how you do it depends on what foot controller you are using. Usually, MIDI controller devices work by banks, where each bank can hold a different set of settings for your pedals. So, the easiest way to do it would be to set up 3 consecutive banks so the pedals send different CC/Notes, MIDI map each of those banks to the loopers, then simply changing your bank up and down to select which Looper you want to control at the time.
that's what I do with a FCB 1010 and 4 loopers.
Aboard from V. 1
MBP 2.5 Ghz I7 16 Go SSD OSX 10.12
MBP 2.3 ghz I7 16 Go SSD + HD 10.8.5 iPad2+Mira+Lemur/PadKontrol/BCR2000/ Livid Code+DS1
RME FF UC Live 9.7.7 MFL Max 8 + Max 7.3.5
Madlab sound unit / objects, guitar, electronics / end_of_transmission

Post Reply