APC40 footswitch problem

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
mersault
Posts: 78
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:49 am

APC40 footswitch problem

Post by mersault » Thu Aug 20, 2009 4:05 am

This seems to be something simple, but maybe its not. I have a footswitch hooked up to the apc40 and I want to use it to control autofilter. The problem is, it only goes from one value directly to another - and doesn't move gradually.

I've used this same footswitch to do almost the same exact thing through my PCR-M80 keyboard and Kontakt and it worked as I would think it should - without having to do anything special.

Anybody have similar experiences? Any ideas?

help? Please?!

Agent G
Posts: 100
Joined: Fri Jan 23, 2009 12:26 am
Location: DFW

Re: APC40 footswitch problem

Post by Agent G » Thu Aug 20, 2009 4:12 am

i don't have an apc but there are foot switches and expression pedals..you sound like you got it hooked to the switch port that puts out 0 or 127 value and you need to be in exp. pedal port witch sends 0thru127 for knob movements...

mersault
Posts: 78
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:49 am

Re: APC40 footswitch problem

Post by mersault » Thu Aug 20, 2009 6:07 am

Thanks for the response Agent G. You're right. I should say Expression Pedal - that's what I mean. Reading your post makes me think that maybe the two "Foot Switch" ports on the APC40 (labeled FC1 & FC2) were not at all meant to be used as expression pedals. I hope that's not the case. I can imagine some significant uses for such pedals. I guess growing up a guitar player puts your mind in that mode.

Anybody have any idea if this is the case?

Kearley
Posts: 82
Joined: Thu Jun 11, 2009 6:58 pm

Re: APC40 footswitch problem

Post by Kearley » Thu Aug 20, 2009 6:41 am

Sorry... I'm pretty sure the FS inputs on the APC are 'switches' only.
http://kearley.bandcamp.com/
http://www.twitter.com/KearleyMusic
Remixes for BT/FrontlineAssembly/Iris/and more.

sdmiddleton
Posts: 412
Joined: Tue Oct 21, 2008 1:35 am
Location: Sutton

Re: APC40 footswitch problem

Post by sdmiddleton » Thu Aug 20, 2009 2:35 pm

HI there, not sure if this will work or not, all depends whether you can change what is essentially a footswitch into an 'expression' switch or not, but if you sift through this thread http://forum.ableton.com/viewtopic.php? ... 7&start=15 you'll see a few of us have had polarity issues with certain pedals and the APC40 - if you try Midipipe you may be able to chnage what messages are transmitted when passing through an APC40 footswitch... I could be wrong but FWIW may be worth investigating...I don't have an expression pedal myself so can't test it!! All the best!

S.

misa
Posts: 43
Joined: Sat Apr 25, 2009 6:48 pm

Re: APC40 footswitch problem

Post by misa » Thu Aug 20, 2009 3:11 pm

The APC40 has 2 footswitch inputs that detect ON/OFF states (MIDI 0/MIDI 127). They do not support expression pedals which can give you access to the range of MIDI values.

Post Reply