7up & max4live

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
smartass303
Posts: 880
Joined: Thu Feb 15, 2007 3:14 pm

7up & max4live

Post by smartass303 » Tue Dec 01, 2009 7:31 am

8O
http://vimeo.com/7877824

i imagine 7up on usermode 1 on a launchpad and im a happy chimp alltough the weather is shit and i havent got laid since a month.
geez, this is going to be a happy (and expensive) christmas.

303

LoopStationZebra
Posts: 10586
Joined: Sat Jan 17, 2009 5:57 pm
Contact:

Re: 7up & max4live

Post by LoopStationZebra » Tue Dec 01, 2009 2:11 pm

Yes, cool. Been following the progress of the new 2.0.

The problem is that if you have a Launchpad you have to do some voodoo with M4L in order to get it to work with any of these monome based patches.

I've yet to see any vid (aka PROOF) in which someone is using an LP WITH a monome-based M4L patch. In fact, I don't think there are any monome-based patches yet available for M4L, lol.

Until I know for sure that the LP will work with these, I'm holding off on M4L. :P
I came for the :lol:
But stayed for the :x

beatpoet
Posts: 651
Joined: Fri Feb 16, 2007 10:39 am
Location: Galway

Re: 7up & max4live

Post by beatpoet » Tue Dec 01, 2009 2:49 pm

Some of the peeps over at the monome forums have gotten the Launchpad to emulate a monome using some sort of OSC wrapper for the launchpad, don't have a Launchpad so I didn't delve any further. It works with mlr and the other standard monome apps apparently.

I presume you could do something similar with to get it to work with 7up but as 7up is a Java app and not a max app I wouldn't have a clue.

flogistox
Posts: 121
Joined: Mon Dec 12, 2005 10:13 pm

Re: 7up & max4live

Post by flogistox » Tue Dec 01, 2009 6:07 pm

follow this link:
http://post.monome.org/comments.php?Dis ... e=1#Item_1

got all i needed to have my launchpad to work with monome applications

flog
imac g5 + m-audio fw 410 - edirol pcr m30+ live suite + reason + reaktor 5 + Analog factory + guitar rig and many guitars

beatpoet
Posts: 651
Joined: Fri Feb 16, 2007 10:39 am
Location: Galway

Re: 7up & max4live

Post by beatpoet » Tue Dec 01, 2009 6:15 pm


LoopStationZebra
Posts: 10586
Joined: Sat Jan 17, 2009 5:57 pm
Contact:

Re: 7up & max4live

Post by LoopStationZebra » Tue Dec 01, 2009 7:05 pm

flogistox wrote:follow this link:
http://post.monome.org/comments.php?Dis ... e=1#Item_1

got all i needed to have my launchpad to work with monome applications

flog

How's the stability these days of nonome?
I came for the :lol:
But stayed for the :x

beatpoet
Posts: 651
Joined: Fri Feb 16, 2007 10:39 am
Location: Galway

Re: 7up & max4live

Post by beatpoet » Tue Dec 01, 2009 7:59 pm

Just downloaded and started playing with 7up 2.0, big improvement on the old 7up, which I found very finicky.


You just drop all the different devices into tracks in live and play away.

flogistox
Posts: 121
Joined: Mon Dec 12, 2005 10:13 pm

Re: 7up & max4live

Post by flogistox » Tue Dec 01, 2009 8:24 pm

LoopStationZebra wrote:
flogistox wrote:follow this link:
http://post.monome.org/comments.php?Dis ... e=1#Item_1

got all i needed to have my launchpad to work with monome applications

flog

How's the stability these days of nonome?
last update seems to be pretty stable
imac g5 + m-audio fw 410 - edirol pcr m30+ live suite + reason + reaktor 5 + Analog factory + guitar rig and many guitars

scientist
Posts: 1336
Joined: Sun Aug 10, 2003 2:06 am
Location: seattle

Re: 7up & max4live

Post by scientist » Wed Dec 02, 2009 12:54 am

flogistox wrote:follow this link:
http://post.monome.org/comments.php?Dis ... e=1#Item_1

got all i needed to have my launchpad to work with monome applications
yep. works for me. the real deal though will be when you can use the original monome max patches via the launchpad within m4l, so there will be no external apps needed.

LoopStationZebra
Posts: 10586
Joined: Sat Jan 17, 2009 5:57 pm
Contact:

Re: 7up & max4live

Post by LoopStationZebra » Wed Dec 02, 2009 1:47 am

scientist wrote:
flogistox wrote:follow this link:
http://post.monome.org/comments.php?Dis ... e=1#Item_1

got all i needed to have my launchpad to work with monome applications
yep. works for me. the real deal though will be when you can use the original monome max patches via the launchpad within m4l, so there will be no external apps needed.

Hmm. Guys, check this out.
http://forum.ableton.com/viewtopic.php?f=1&t=130834

I'm interested to hear what's more efficient, what works best: nonome vs this onboard M4L emulator patch.
:?:
I came for the :lol:
But stayed for the :x

smartass303
Posts: 880
Joined: Thu Feb 15, 2007 3:14 pm

Re: 7up & max4live

Post by smartass303 » Wed Dec 02, 2009 11:32 am

goodness...
i want it to be christmas to order all the stuff.
7up 2.0 looks ace!

303

Fensch
Posts: 12
Joined: Fri Apr 17, 2009 4:57 pm

Re: 7up & max4live

Post by Fensch » Sat Dec 05, 2009 7:55 pm

Hello
i have a problem setting up my launchpad with 7up.
after following all instructions that comes with 7up the big 7 will not showing on my launchpad.
i am on win xp sp3 and using 7up ver.2.1 and max runtime 5.07/5.1 ,nonome launchpad edition 1.9 and max for live.
the connection between the launchpad seems to be ok (pressing user2 buttom twice the first 4 buttoms are coloured)
but after starting 7up in live the launchpad will show me no 7. :cry:
in the launchpad edition i typed in prefix : /7up. osc host:8000 osc listen :8080.must this be twisted on 7up connections? :?:
i hope somebody can tell me the whole story about it.
many thanks for any help in advance.

slaykent
Posts: 96
Joined: Thu Sep 17, 2009 6:29 pm

Re: 7up & max4live

Post by slaykent » Mon Dec 07, 2009 8:32 am

Fensch wrote:
in the launchpad edition i typed in prefix : /7up. osc host:8000 osc listen :8080.must this be twisted on 7up connections?
You don't need the slash in the prefix, it gets put there automatically. I don't know if that will fix things, but it's the first thing that popped out at me.

Fensch
Posts: 12
Joined: Fri Apr 17, 2009 4:57 pm

Re: 7up & max4live

Post by Fensch » Mon Dec 07, 2009 3:39 pm

Hello
ok,ok
after a lot of trouble now 7up works with my launchpad.
it was the java-thing. this is different in windows.
now i can freak out with 7up. :!:
thanks to all.
cheers.

fisto
Posts: 354
Joined: Fri Jun 26, 2009 4:06 pm

Re: 7up & max4live

Post by fisto » Thu Dec 10, 2009 11:08 am

Fensch wrote:Hello
ok,ok
after a lot of trouble now 7up works with my launchpad.
it was the java-thing. this is different in windows.
now i can freak out with 7up. :!:
thanks to all.
cheers.
could you tell me please which java-thing you mean? I also first had no 7 on the LP, but then I installed java 6
and now the 7 comes up but the LEDs have a bad delay and also when i start Live and press stop again, the LP/nonome keeps running for a few seconds and when I play 7up it has a very bad response and glitches.
Also in the monome-forums they say "choose multicolordevice" but in my 7up (v2.0.1) dropdown is no such thing only the monomes.

Are there some special settings to be made in java or in the max-preferences.txt or some files to be copied into any folder in order to get that work (except that in the 7up supporting-folder), cause now the LP is very un-responsive with 7up and not useful, for me at least.

Has someone running 7up really tight?

Post Reply