Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
oddstep
Posts: 1732
Joined: Tue Feb 12, 2008 9:47 pm
Location: Plymouth the great

Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by oddstep » Sun May 02, 2010 8:52 pm

1) Install Automap
2) Download these files and put them in the right place.
http://drop.io/launchpaduserremote/asse ... ration-txt
http://drop.io/launchpaduserremote/asse ... e2-automap

you might have to change the - to a . (-txt becomes .txt)
The user config file should be put in a folder with a good name.

3) plug in the launchpad, start automap server and load up the .automap file.
4)start live.
5) in the midi section of preferences add a new control surface the name will be what ever you called the folder that holds the userconfiguration.txt
make the midi to and from automap midi
6) stuff might happen now. to switch between automap and the standard launchpad controls press and hold session, user1, user 2 and then down (view)
7) user 2 might start flashing - press this... the remote control script is accessed through this automap object.
in the automap mapping page one controls the 8 macros of a device, page 2 two is 8 track volumes and page 3 is 8 send 1s. I got bored of typing into the automap editor after this.
It's a wind up that the session,user1,user2,down automap switch is like an easter egg that I only found by going on a google quest. It should line 2 on the launchpad quick start guide.

I'd like to say cheers to 3dot who gave me the idea. "Cheers 3Dot".

carrieres
Posts: 244
Joined: Thu Sep 13, 2007 7:54 am
Location: Poissy, France
Contact:

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by carrieres » Mon May 03, 2010 9:19 am

hi,
i don't have a launchpad so excuse my ignorance but what is the difference between both mode ?
best regards
Yamaha CS-30, Roland SH-1 and MKS70, Focusrite Scarlett 18i6, Yamaha FS1R, Oberheim Matrix 1000, Novation Remote 37SL, Alesis M1Active 520, Novation Launchpad PRO
Intel i7-7700HQ, Windows 10, Ableton Live 10 Suite
http://soundcloud.com/ccarrieres

oddstep
Posts: 1732
Joined: Tue Feb 12, 2008 9:47 pm
Location: Plymouth the great

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by oddstep » Mon May 03, 2010 10:06 am

I don't understand your question. :)

carrieres
Posts: 244
Joined: Thu Sep 13, 2007 7:54 am
Location: Poissy, France
Contact:

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by carrieres » Mon May 03, 2010 11:53 am

what is the added functionality of your configuration ?
Yamaha CS-30, Roland SH-1 and MKS70, Focusrite Scarlett 18i6, Yamaha FS1R, Oberheim Matrix 1000, Novation Remote 37SL, Alesis M1Active 520, Novation Launchpad PRO
Intel i7-7700HQ, Windows 10, Ableton Live 10 Suite
http://soundcloud.com/ccarrieres

oddstep
Posts: 1732
Joined: Tue Feb 12, 2008 9:47 pm
Location: Plymouth the great

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by oddstep » Mon May 03, 2010 12:33 pm

the standard launchpad remote control has clip launcher and mixer controls (volume, pan, send 1, send 2) but doesn't have any ability to control the 8 macros on ableton device racks. automap can control non ableton plugins but can't engage with native devices. the automap file and the user configuration file serve to add device control functionality to the launchpad (through the use of automap midi as a second midi output from the launchpad).
What I have done is totally irrelevant if you don't have a launchpad, but handy if you have a launchpad but don't own max for live.
I was initially looking into writing a python control script that augmented or replaced the standard launchpad one, but the launchpad script is very complex and I haven't got enough python experience to get thru the task in the time I have available.

carrieres
Posts: 244
Joined: Thu Sep 13, 2007 7:54 am
Location: Poissy, France
Contact:

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by carrieres » Mon May 03, 2010 1:48 pm

thanks for your explanation,
i don't have a launchpad but i want to buy one or a apc40 this year
best regards
Yamaha CS-30, Roland SH-1 and MKS70, Focusrite Scarlett 18i6, Yamaha FS1R, Oberheim Matrix 1000, Novation Remote 37SL, Alesis M1Active 520, Novation Launchpad PRO
Intel i7-7700HQ, Windows 10, Ableton Live 10 Suite
http://soundcloud.com/ccarrieres

Hermanus
Posts: 1648
Joined: Mon Apr 20, 2009 7:47 pm
Location: Belgium

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by Hermanus » Mon May 03, 2010 4:05 pm

great work, I will reinstall automap then.

cheers

oddstep
Posts: 1732
Joined: Tue Feb 12, 2008 9:47 pm
Location: Plymouth the great

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by oddstep » Mon May 03, 2010 5:29 pm

yeah that's what I had to do as well. It turns out that automap is quite useful, sort of a novation specific midi translator. and not the hassleware I had initially thought it was.

3dot...
Posts: 9996
Joined: Tue Feb 20, 2007 11:10 pm

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by 3dot... » Mon May 03, 2010 10:55 pm

:mrgreen:
Image

Bainesy
Posts: 47
Joined: Sun Nov 22, 2009 11:30 am
Contact:

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by Bainesy » Sat Jul 31, 2010 6:19 am

oddstep wrote:yeah that's what I had to do as well. It turns out that automap is quite useful, sort of a novation specific midi translator. and not the hassleware I had initially thought it was.
+1 Well said ;-)
Using Ableton for Composing/Remixing/DJing
Macbook 2.26GHz/8GB/500GB/7200rpm/OSX Lion
ZeRO SL MkII & Launchpad
Reloop 10tion - Behringer Truth 1030A's - Sennheiser HD280's
Ableton Suite 8.2.2 - Automap Pro 3.7
http://soundcloud.com/jbainesy

Pasha
Posts: 3238
Joined: Tue Dec 27, 2005 12:45 pm
Location: Lost Island
Contact:

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by Pasha » Sat Jul 31, 2010 9:03 am

I can't miss it! Giving it a try today....

THANKS! :mrgreen:
Apple Desktop / Laptop
Live 9 Suite,Zebra 2.6,Guitar, Bass, VG99, JV1010 and some controllers
______________________________________
Music : http://alonetone.com/pasha

#1thelark
Posts: 985
Joined: Thu Nov 05, 2009 4:06 pm

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by #1thelark » Sat Jul 31, 2010 3:55 pm

I just tried it... doesn't work yet. Dunno if the name of the Launchpad in the midi configuration matters? According to the USB-ports on my laptop the LP is named either Launchpad, Launchpad 2 or Launchpad 3... ?

oddstep
Posts: 1732
Joined: Tue Feb 12, 2008 9:47 pm
Location: Plymouth the great

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by oddstep » Sat Jul 31, 2010 11:16 pm

I'd say that you have got a confusing situation with the Launchpad being installed on muliple ports. The input midi device for the user config should be automap midi, not launchpad.

alex.the.forge
Posts: 1424
Joined: Wed Apr 16, 2008 4:29 am

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by alex.the.forge » Wed Oct 20, 2010 5:54 am

can't get this working - the blue hand doesn't show up on a device

anyone else get this working?

transology
Posts: 102
Joined: Sun Jan 13, 2008 4:01 am
Location: Montreal, Canada

Re: Instant Mapping on LaunchPad without Max or Python scripting

Post by transology » Thu Oct 21, 2010 12:12 am

Really interested to know if that works for other user also !

THanks
OS X - L8

Post Reply