device on not working in clip automation ? [ SOLVED]

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Tweaking Knobs
Posts: 1162
Joined: Fri Jun 09, 2006 5:36 pm
Location: Berlin
Contact:

device on not working in clip automation ? [ SOLVED]

Post by Tweaking Knobs » Thu Jun 24, 2010 4:57 pm

I want to automate the device on of the arpeggiator , put is not in the list in the clip automation, only in arrangement.



i tried with a midi effect rack , but it also wont show the device on option to automate.



i can map it to a key , but then how do i automate that in clip automation ?



any ideas ?



thanx!
Last edited by Tweaking Knobs on Fri Jun 25, 2010 8:58 am, edited 1 time in total.

Tweaking Knobs
Posts: 1162
Joined: Fri Jun 09, 2006 5:36 pm
Location: Berlin
Contact:

Re: devide on not working in clip automation ?

Post by Tweaking Knobs » Thu Jun 24, 2010 8:56 pm

anyone ?

[nis]
Posts: 578
Joined: Tue Dec 19, 2006 2:31 pm
Location: Ableton Headquarters
Contact:

Re: devide on not working in clip automation ?

Post by [nis] » Fri Jun 25, 2010 12:30 am

Put it into a rack, map the on/off switch on a macro control and then modulate the rack's macro with a clip envelope.

Best,
Nico
Nico Starke
Ableton Product Team

tlennon
Posts: 1627
Joined: Tue Mar 25, 2008 4:58 am
Location: New Jersey
Contact:

Re: devide on not working in clip automation ?

Post by tlennon » Fri Jun 25, 2010 12:38 am

nis wrote:Put it into a rack, map the on/off switch on a macro control and then modulate the rack's macro...
That is so excessive. Why wouldn't the arp parms be exposed to the clip for automation? Must be something technically difficult since it's not offerred.
Terrence Lennon
Image

massenmedium
Posts: 414
Joined: Fri May 07, 2010 6:25 pm

Re: devide on not working in clip automation ?

Post by massenmedium » Fri Jun 25, 2010 1:00 am

They are, I think this is just about the on/off.

[nis]
Posts: 578
Joined: Tue Dec 19, 2006 2:31 pm
Location: Ableton Headquarters
Contact:

Re: devide on not working in clip automation ?

Post by [nis] » Fri Jun 25, 2010 7:56 am

As opposed to (absolute) automation data, clip envelopes are (relative) modulation sources for certain device and track parameters. Clip envelopes will only provide access to parameters where a modulation makes sense. Whether it makes sense to provide a modulation source for the on/off switch or not is certainly arguable. However, the workaround I suggested above should do the trick here.

Best,
Nico
Nico Starke
Ableton Product Team

Tweaking Knobs
Posts: 1162
Joined: Fri Jun 09, 2006 5:36 pm
Location: Berlin
Contact:

Re: devide on not working in clip automation ?

Post by Tweaking Knobs » Fri Jun 25, 2010 8:59 am

tHANX ill try that.

:D

Post Reply