Start recording as soon as ableton receives input?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
dilshan89
Posts: 121
Joined: Fri Aug 27, 2010 12:51 am

Start recording as soon as ableton receives input?

Post by dilshan89 » Sun Nov 07, 2010 2:00 pm

Hey guys,

How do I get ableton to start recording as soon as it receives audio input, instead of having to start playing after a count in?

Thanks xx

ark
Posts: 1348
Joined: Thu Feb 26, 2009 4:25 pm
Location: New Jersey, USA
Contact:

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by ark » Sun Nov 07, 2010 2:57 pm

Right-click the metronome icon (to the right of the time signature), and select "count-in: none"

dilshan89
Posts: 121
Joined: Fri Aug 27, 2010 12:51 am

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by dilshan89 » Sun Nov 07, 2010 3:09 pm

Hi thanks for your reply,

What Im trying to do is make ableton start recording as soon as I press a note on my keyboard...as soon as I send an audio signal into it. This way I wont have to press play to start recording, it will start recording automatically. How do I do this?

Thanks xx

dilshan89
Posts: 121
Joined: Fri Aug 27, 2010 12:51 am

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by dilshan89 » Sun Nov 07, 2010 8:21 pm

Guys I need help! Is this even possible on ableton??

swishniak
Posts: 1132
Joined: Mon Jan 09, 2006 11:25 am
Location: Berlin

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by swishniak » Sun Nov 07, 2010 9:16 pm

easy if you have max 4 live. otherwise you might have to push the record button.

dilshan89
Posts: 121
Joined: Fri Aug 27, 2010 12:51 am

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by dilshan89 » Mon Nov 08, 2010 12:15 am

Hi,

Whats Max 4 live? Can you use it with ableton? What does it do?

dilshan89
Posts: 121
Joined: Fri Aug 27, 2010 12:51 am

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by dilshan89 » Mon Nov 08, 2010 8:31 am

So guys basically theres no other way of doing what i want to do??

Ableton_David
Posts: 1768
Joined: Fri Aug 20, 2010 7:31 pm
Location: Ableton
Contact:

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by Ableton_David » Mon Nov 08, 2010 11:05 am

Hi, you're best bet for now is to simply record and then trim it down later.

What you're looking for can be done with Max for Live, though, as others have said. Max for Live is a way to run Max, a modular graphical media programming environment, within Live. There are a number of objects specific to Max for Live that allow for smooth integration. Max has a somewhat steep learning curve, but there are a number of built-in tutorials and devices that come with Max for Live, and there's a very active community online around both Max and Max for Live. More on Max for Live: http://www.ableton.com/maxforlive

If you're just looking for this one function, however, then my first suggestion might be a better idea.

loydb
Posts: 178
Joined: Wed Jan 06, 2010 9:28 pm

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by loydb » Mon Nov 08, 2010 1:13 pm

How do you set this up in Max? I'd like it if it autostarted record as well :)
MFOS Ultimate Expand-o-tron Build Log: http://www.electro-music.com/forum/view ... 797#308797
MFOS Mini-Controller Build Log [FINISHED!]: http://www.electro-music.com/forum/view ... hp?t=42968

coldbuggin
Posts: 143
Joined: Mon Jan 05, 2009 1:44 pm
Location: Brooklyn
Contact:

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by coldbuggin » Mon Nov 08, 2010 1:15 pm

dilshan89 wrote:So guys basically theres no other way of doing what i want to do??

use the looper, which has the exact function you're looking for, and then drag the wavform out of it.

ShelLuser
Posts: 3610
Joined: Sun Dec 06, 2009 10:26 pm
Location: Wageningen, Netherlands

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by ShelLuser » Mon Nov 08, 2010 5:30 pm

As others already pointed out; this cannot be done with Live out of the box, but Max for Live will make this possible. Then again; that goes for most things which currently cannot be done in Live at this time ;-)

To be more specific; my AutoRec2 patch does just what you want. It can monitor a track for input and as soon as the input reaches a certain threshold it'll start recording.

Another place to grab my patch directly can be found here.
With kind regards,

Peter

Using the Big Trio: Live 10 Suite (+ Push & Max 8 ), Reason 10 and Komplete 12.
Blog: SynthFan

dilshan89
Posts: 121
Joined: Fri Aug 27, 2010 12:51 am

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by dilshan89 » Mon Nov 08, 2010 7:14 pm

Hi guys thanks for your replies,

ShelLuser thanks for that link, I want to download it...once its downloaded how do I install it? Also is it free?

xx

dilshan89
Posts: 121
Joined: Fri Aug 27, 2010 12:51 am

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by dilshan89 » Mon Nov 08, 2010 7:16 pm

Hang on, do I need to have Max for Live to use the AutoRec2 patch?

ShelLuser
Posts: 3610
Joined: Sun Dec 06, 2009 10:26 pm
Location: Wageningen, Netherlands

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by ShelLuser » Mon Nov 08, 2010 7:25 pm

dilshan89 wrote:Hang on, do I need to have Max for Live to use the AutoRec2 patch?
Yes. At this time there is no so called runtime available, so you need to own Max for Live in order to be able to use it.
With kind regards,

Peter

Using the Big Trio: Live 10 Suite (+ Push & Max 8 ), Reason 10 and Komplete 12.
Blog: SynthFan

lazyriverzz
Posts: 88
Joined: Thu Mar 30, 2006 5:26 pm
Location: Derbyshire..On this lump of mud we call England

Re: Start recording as soon as ableton receives input?

Post by lazyriverzz » Mon Nov 08, 2010 8:08 pm

Hey ShelLuser dude 8) Thanx a lot for that Max patch....
Exactly what I've been looking for 8)
AMD PHENOM 11 x4 940 - WIN 7 - 3ish GIG RAM - FOCUSRITE SAFFIRE - LIVE 8.2.2 Suite-
Anyone Who Insults Me..... Insults Rubbish.....

Post Reply