How do you record hardware synths?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Siens
Posts: 3
Joined: Wed Nov 10, 2010 4:22 pm

How do you record hardware synths?

Post by Siens » Wed Nov 10, 2010 4:34 pm

What is your preferred method of recording hardware? What I want to do is control the hardware with a midi clip from ableton and record the hardware back into ableton as audio. I also want to tweak parameters on hardware while doing this. My inclination is to have both the midi clip and audio clip on the same scene, record arm the audio track and launch the scene. Would this be the optimal way to do this? Please share your methods, any help appreciated! :D

UKRuss
Posts: 5044
Joined: Sun Jan 27, 2008 9:32 am

Re: How do you record hardware synths?

Post by UKRuss » Wed Nov 10, 2010 4:39 pm

Sounds good to me.

xzusa8ky
Posts: 1064
Joined: Fri Nov 19, 2004 6:48 pm
Location: Vienna

Re: How do you record hardware synths?

Post by xzusa8ky » Wed Nov 10, 2010 4:48 pm

Push Record! :D
Bitwig/1.0.5 - Ableton/Live 8 - Apple/MacPro-2.8Ghz-8Core-RAID - Samsung/SM-P2770H 27" - Yamaha/HS80M/HS10W - Behringer/BCR/BCF - Allen & Heath/Xone:3D - Sennheiser/HD25-13 - Native Instruments/Komplete9/Traktor Pro

aphasia
Posts: 13
Joined: Sat Feb 06, 2010 10:55 pm

Re: How do you record hardware synths?

Post by aphasia » Wed Nov 10, 2010 4:53 pm

What I've set up at the moment for an MS2000 is an audio track receiving the correct input via the IO options set to monitor In. To control this I have the MS2000 midi track as well as a launchpad midi track set up next to it.

Record a clip into those either way (I've been using nativekontrols LPC-Live, which makes this much easier) and just tweaking the ms2000 as it plays. Then if you arm it and record the scene and just move that audio clip to a new audio track and stop the previous midi clip you get the recording on a brand new track to mess with.

Siens
Posts: 3
Joined: Wed Nov 10, 2010 4:22 pm

Re: How do you record hardware synths?

Post by Siens » Wed Nov 10, 2010 6:52 pm

Guess I'm guilty of not RTFM. Just found out about the external instrument plug. Looks very useful.

Post Reply