Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
synthcom
Posts: 63
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:07 am
Location: Hessen Germany

Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by synthcom » Wed Feb 16, 2011 10:46 am

I can import NI Kontakt Kits into Sampler, but not NI Battery Kits.
Am i right?

fragmentated
Posts: 184
Joined: Sat Aug 19, 2006 3:52 pm

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by fragmentated » Wed Feb 16, 2011 5:22 pm

You are right.

If you have both however I believe that Kontakt could load Battery kits > resave as nki then import that into sampler.

synthcom
Posts: 63
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:07 am
Location: Hessen Germany

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by synthcom » Wed Feb 16, 2011 6:00 pm

cool. will try this.

duro
Posts: 37
Joined: Wed Sep 15, 2010 5:58 pm

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by duro » Wed Feb 16, 2011 10:01 pm

Please report back on this. Very interested and not in front of my studio box.

synthcom
Posts: 63
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:07 am
Location: Hessen Germany

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by synthcom » Thu Feb 17, 2011 2:33 pm

@duro

in Lives Browser Locate the NKI File and double Click it, it will import
it to Sampler>Imported

Works fine

foxymethoxy
Posts: 97
Joined: Wed Jan 16, 2008 5:43 am

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by foxymethoxy » Thu Feb 17, 2011 7:51 pm

errr i'm loading in the nki files but when i play the sampler everything sounds really stretched and pitched down. Like I'll be playing C6 and its at best C1

fragmentated
Posts: 184
Joined: Sat Aug 19, 2006 3:52 pm

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by fragmentated » Thu Feb 17, 2011 7:59 pm

foxymethoxy wrote:errr i'm loading in the nki files but when i play the sampler everything sounds really stretched and pitched down. Like I'll be playing C6 and its at best C1
You should be able to select all the samples in sampler and set them to root pitch of C3. That way they should play back normally.

synthcom
Posts: 63
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:07 am
Location: Hessen Germany

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by synthcom » Thu Feb 17, 2011 8:46 pm

OK, i have loaded all Battery kits into Kontakt.
I used the "Files-Save as..." Dialogue saving them as NKI.
Then i imported them into Live, they all show in Sampler -> imported

and they work fine.

now i have to dig deeper with two things:
1. where are the samples, has Ableton copied them somwhere or is just referring to their origin location.
2. how can i use this kits in a drum rack ( which i didnt explored by now :-)
Last edited by synthcom on Thu Feb 17, 2011 8:50 pm, edited 1 time in total.

synthcom
Posts: 63
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:07 am
Location: Hessen Germany

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by synthcom » Thu Feb 17, 2011 8:47 pm

synthcom wrote:1. where are the samples, has Ableton copied them somwhere or is just referring to their origin location.
ok, live is referring to the samples location.

fragmentated
Posts: 184
Joined: Sat Aug 19, 2006 3:52 pm

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by fragmentated » Thu Feb 17, 2011 8:58 pm

synthcom wrote:
synthcom wrote:1. where are the samples, has Ableton copied them somwhere or is just referring to their origin location.
ok, live is referring to the samples location.
With nki and exs imports live references the location where the original samples are. All other imports copy samples into the live library if I remember correctly.

About the drum racks - there is no easy way. You'd have to create them pretty much one sample at a time for the drum rack pads. Not worth the hassle imo.

synthcom
Posts: 63
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:07 am
Location: Hessen Germany

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by synthcom » Thu Feb 17, 2011 9:04 pm

@fragmentated

OK, that is not worth it.
I wanted to go all Ableton - and play the Battery Kits with my Launchpad.
:cry:

Piplodocus
Posts: 791
Joined: Sun Dec 30, 2007 9:48 pm
Location: Southampton, UK

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by Piplodocus » Thu Feb 17, 2011 10:14 pm

Not sure I want to buy Kontact just to convert 2 battery kits my wife uses. :(

Alextronica
Posts: 465
Joined: Fri Oct 05, 2007 5:43 am
Location: Big Rock IL
Contact:

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by Alextronica » Fri Feb 18, 2011 1:43 am

I've got the Battery Samples all saved in Simplers and different multi sample instruments grouped in instrument racks.

It was a huge pain, your right...... but, Drum Racks works so much better for me. I'm really glad I took the time to do it.

I didnt recreate Battery's Kits like say the Presets, just the Sound Library. I'm more into building custom kits per song that I can call mine, right any way, I combined that library with the MIDI Pattern and Kit Pattern of my Boss DR-770 and I got an instant all custom Drum Machine. You can fully customize your own MIDI sequences starting with the DR-770 Preset Patterns with Abletons Groove's and Swing, Cut Copy and Paste MIDI fills and such...

Maybe we could make a trade for all my hard work?

email me if your serious.

alextronicmusic@gmail.com
Black Mac Book 2.16 4gigs of Ram > Ableton 7 Suite > Komplete 5 > APC40 > Novation Remote SL25 > Allen and Heath Xone 92 > Korg Kaoscillator

www.soundcloud.com/Alextronica

synthcom
Posts: 63
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:07 am
Location: Hessen Germany

Re: Sampler Import of NI Battery Kits impossible?

Post by synthcom » Sun Feb 20, 2011 7:24 pm

@Alextronica

an email has been sent

gtx

Post Reply