Delayed signal on return channel when using sends for drums

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
sschall
Posts: 34
Joined: Fri Oct 24, 2008 2:04 pm

Delayed signal on return channel when using sends for drums

Post by sschall » Wed Apr 06, 2011 7:21 pm

This might have been already covered but I couldn't find anything relating on a quick search. I just tried to set up a parallel compressed beat in Live (8.2.2 on OSX 10.6). I normally do this within a Drum Rack, this time I was using a send channel.

As soon as I turned up the send knob it was very audible that the signal was not parallel to the Drum Rack track but slightly delayed. I could reproduce the same thing with Impulse. Even without any effect I get a slightly delayed signal on the return channel. If I do the same in Logic, I get the signal perfectly in time.

Don't know if I could make myself perfectly clear? Does anybody experience similar issues?

massenmedium
Posts: 414
Joined: Fri May 07, 2010 6:25 pm

Re: Delayed signal on return channel when using sends for drums

Post by massenmedium » Wed Apr 06, 2011 7:28 pm

Are you sending from a group? Make sure the input on the group is set to no input.

That's one possibility.

sschall
Posts: 34
Joined: Fri Oct 24, 2008 2:04 pm

Re: Delayed signal on return channel when using sends for drums

Post by sschall » Wed Apr 06, 2011 7:36 pm

Thanks, but it's just a plain MIDI track containing Drum Rack / Impulse as an Instrument.

But I got the culprit now, I had another return channel set up with Aether reverb as an AU plugin. I did not send the drum signal to that return track but as soon as I deleted Aether, I had my drum send level on time. Not really assuring when working with external plugins... :?

Angstrom
Posts: 14701
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: Delayed signal on return channel when using sends for drums

Post by Angstrom » Wed Apr 06, 2011 7:45 pm

Return tracks with sends active are removed from PDC calculation.
Assuming you even have auto delay calc active that is.

sschall
Posts: 34
Joined: Fri Oct 24, 2008 2:04 pm

Re: Delayed signal on return channel when using sends for drums

Post by sschall » Wed Apr 06, 2011 8:01 pm

No delay calc active. No other external plugins.

Just Aether on Send A and my parallel drum track signal on Send B. Same effect if I exchange Aether with another plugin (filter, delay, dynamics, you name it). The delay on my parallel drum return track is VERY audible, can anybody reproduce this? Thanks!

Angstrom
Posts: 14701
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: Delayed signal on return channel when using sends for drums

Post by Angstrom » Wed Apr 06, 2011 8:57 pm

Wait , by "no delay calc active" do you mean it's off?
Because it should be on!

Post Reply