Running Guitar rig on 4 channels rapes my CPU, any fix?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Mattofix
Posts: 34
Joined: Sat Dec 18, 2010 4:24 pm
Location: UK

Running Guitar rig on 4 channels rapes my CPU, any fix?

Post by Mattofix » Wed May 25, 2011 2:06 am

So yeah, is this normal?

Mac Book Pro
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.4 GHz
Memory: 4 GB

Would upgrading my memory from 4GB to 8GB help at all?
Mac Book Pro
OS X 10.6.5
2.4GHz Core 2 Duo
4 GB Memory
Live 8.2.1
Audio Interface: Edirol FA-66

agent314
Posts: 1447
Joined: Wed Apr 07, 2010 3:07 am

Re: Running Guitar rig on 4 channels rapes my CPU, any fix?

Post by agent314 » Wed May 25, 2011 2:30 am

Nah, it's all CPU.

Make sure the little 'HI' switch in the upper right corner is off, and try not to use many/any splitters, since that effectively doubles the processing needed.

I've got an i7 in my desktop and some patches will take up a full 20% of Ableton's CPU with it.

Simbosan
Posts: 301
Joined: Tue Aug 05, 2008 11:35 am
Location: Auckland, New Zealand
Contact:

Re: Running Guitar rig on 4 channels rapes my CPU, any fix?

Post by Simbosan » Wed May 25, 2011 5:59 am

You need them all 'live' at the same time? If not, freeze is your friend
Ableton 9 Suite - Ozone 5
Room full of guitars!
Akai EWI USB : Loads of Sample Modeling instruments (the best ever!)
M-Audio FastTrack Pro
Turbo Nutter B*stard >>>> WINDOWS <<<< PC
Simbosan on Soundcloud

Cezband
Posts: 584
Joined: Thu Oct 28, 2010 4:43 pm
Location: Oxford
Contact:

Re: Running Guitar rig on 4 channels rapes my CPU, any fix?

Post by Cezband » Wed May 25, 2011 11:01 am

I've got a samsung laptop, almost the exact same spec as your macbook, and yeah Guitar Rig is pretty much the hungriest thing I've got.

As simbosan stated, if I'm recording then it's great for tone and I basically flatten after I put the guitars in before I start tweaking anything else. If you're running guitars live, I'd steer away from GR and go for a hardware solution. I plan on getting a Line 6 Pod myself, apparently the tone-shaping and amp-sims are on a par to GR, minus the CPU hit.
Live 7.0.18 | Axiom 61 | Launchpad | Homous | Nanokontrol | Saffire 6 | Ibanez Jazzmaster Bass | Biscuits
Soundcloud (solo stuff) | One Gear Go (my band)

Simbosan
Posts: 301
Joined: Tue Aug 05, 2008 11:35 am
Location: Auckland, New Zealand
Contact:

Re: Running Guitar rig on 4 channels rapes my CPU, any fix?

Post by Simbosan » Wed May 25, 2011 12:18 pm

The Pod is very good yeah, apart from losing the clean recording. Which is great for embarrassing guitarists btw, that screaming metal solo? Can sound like an epileptic banjo when you play just the clean version. Separates the men from the boys that one =)
Ableton 9 Suite - Ozone 5
Room full of guitars!
Akai EWI USB : Loads of Sample Modeling instruments (the best ever!)
M-Audio FastTrack Pro
Turbo Nutter B*stard >>>> WINDOWS <<<< PC
Simbosan on Soundcloud

Cezband
Posts: 584
Joined: Thu Oct 28, 2010 4:43 pm
Location: Oxford
Contact:

Re: Running Guitar rig on 4 channels rapes my CPU, any fix?

Post by Cezband » Wed May 25, 2011 12:51 pm

Simbosan wrote:The Pod is very good yeah, apart from losing the clean recording. Which is great for embarrassing guitarists btw, that screaming metal solo? Can sound like an epileptic banjo when you play just the clean version. Separates the men from the boys that one =)
Yeah that was great fun when I was recording my band's demo, turning off all the effects when the solo was playing back...great for taming lead-guitar egos. :lol:

Good point regarding the clean recording, I was thinking more for live use though. Of course, you could always go in clean and use one of the outs from your interface to go through the pod and back in, giving you both to play with.
Live 7.0.18 | Axiom 61 | Launchpad | Homous | Nanokontrol | Saffire 6 | Ibanez Jazzmaster Bass | Biscuits
Soundcloud (solo stuff) | One Gear Go (my band)

Gaetano CAPUANO
Posts: 189
Joined: Fri Nov 26, 2010 4:45 pm
Location: Sarasota, FL
Contact:

Re: Running Guitar rig on 4 channels rapes my CPU, any fix?

Post by Gaetano CAPUANO » Wed May 25, 2011 11:45 pm

Been there LOL, solo is not so good anymore :lol:
http://www.customguitarloops.com
Need Guitar or Bass tracks for your project? Message me and lets work that out
Image

Post Reply