Ableton Live + Omnisphere on my Macbook?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Zorlee
Posts: 4
Joined: Mon Jul 18, 2011 9:31 pm

Ableton Live + Omnisphere on my Macbook?

Post by Zorlee » Tue Jul 19, 2011 8:29 am

Hi everyone!
I've been playing the drums for over ten years and lately I've gotten really interested in electronic music.
My current machine is a 2,4 Ghz Macbook with 4GB of ram.
I really want to run Ableton Live and Spectrasonics Omnisphere. Will it be able to run these programs?
I probably won't use this rig live, I just want to use it for composing / producing.
I just love the user-friendliness of Live plus the awesome sounds of Omnisphere!

Thank you guys so much for your help!
Z.

perplex
Posts: 357
Joined: Wed Feb 02, 2011 4:47 pm

Re: Ableton Live + Omnisphere on my Macbook?

Post by perplex » Tue Jul 19, 2011 11:32 am

Id say that is fine. You just need one instance of omnisphere open anyway

vicz
Posts: 663
Joined: Tue May 20, 2008 3:41 pm
Location: UK

Re: Ableton Live + Omnisphere on my Macbook?

Post by vicz » Tue Jul 19, 2011 11:53 am

No problem, although with Omnisphere it is possible to layer up enough sounds to kill most machines if you really try. It does have a few ways of optimising the way it loads/uses samples but I've never really had to bother on my ageing iMac.

jestermgee
Posts: 3816
Joined: Mon Apr 26, 2010 6:38 am
Contact:

Re: Ableton Live + Omnisphere on my Macbook?

Post by jestermgee » Tue Jul 19, 2011 12:51 pm

Omnisphere is a monster! It's great though watch the size of the patches. Save regularly because I have hit "out of memory" a few times. Normally a good excuse to take a break.

acatcalledanarchy
Posts: 77
Joined: Fri Jan 23, 2009 7:29 pm
Location: Guernsey
Contact:

Re: Ableton Live + Omnisphere on my Macbook?

Post by acatcalledanarchy » Tue Jul 19, 2011 3:21 pm

I upgraded my MacBook to 6GB and Live, Omnisphere, Trilian and Stylus all run happily together in a studio environment.

Peace, love and flowers....
Once is curiousity, twice is fun, three times is an addiction...

glitchrock-buddha
Posts: 4357
Joined: Fri Oct 14, 2005 1:29 am
Location: The Ableton Live Forum

Re: Ableton Live + Omnisphere on my Macbook?

Post by glitchrock-buddha » Tue Jul 19, 2011 3:41 pm

That will run just fine. Omnisphere isn't that bad of a cpu hog, you can just load tons of instruments into it, which all take ram and cpu, so it's not different than loading many plug-ins. 4gb ram should be fine. I'd say use the memory server though to access ram outside of the Live application. It's a great feature of Omnisphere - you don't have to pull ram through the host.

Now if you were to get Trilian, then you might want more ram for those huge bass patches...
Professional Shark Jumper.

bodhi71
Posts: 626
Joined: Sun Feb 24, 2008 3:07 pm

Re: Ableton Live + Omnisphere on my Macbook?

Post by bodhi71 » Tue Jul 19, 2011 7:43 pm

Never had an issue w/4gb of ram, and I've run several instances of on is here along with some other VSTs.

Zorlee
Posts: 4
Joined: Mon Jul 18, 2011 9:31 pm

Re: Ableton Live + Omnisphere on my Macbook?

Post by Zorlee » Tue Jul 19, 2011 7:52 pm

Thank you guys so much!
I'll order my copy of Omni tomorrow! Can't wait =)

Post Reply