Disabled VSTs, how to get them back?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Shokol8
Posts: 155
Joined: Tue Sep 07, 2010 1:07 am

Disabled VSTs, how to get them back?

Post by Shokol8 » Mon Oct 24, 2011 6:40 pm

I got one of my VST that have been disabled,because there were some problems loading it ,i have reinstalled it but it says ,this vst has been disabled,so i can't use it anymore!!!So my question ,is ,how can i re-enable it?
Shokol8
Paris, Bristol
MBP i5 2.3Gh 8GB 500SSD, 1TB HDD
Sierra Suite 9.7 Edirol FA101
CME VX5, Irig Keys Pro
APC40/Push 1
Ipad Air, Alesis I/O dock, NI S4 & F1
http://soundcloud.com/dr_goldsylver-fastfinger

Lumix
Posts: 168
Joined: Sat Aug 29, 2009 4:17 pm

Re: Disabled VSTs, how to get them back?

Post by Lumix » Mon May 07, 2012 9:13 am

hmmm i had serval times this problem: ableton disabled vsts from time to time which worked for me like a charm before. you came back from your weekend and it tells me today my CSR Inverted VST isnt compatitble with Live?! i mean why it was working last week.
(just saw the Whole CSR Family is disabled WHY ABLETON?! :twisted: )

Image

you can just delete everything in your Ableton Folder:
here is my path:

Code: Select all

c:\Users\Lumix\AppData\Roaming\Ableton\Live 8.2.8\
im on WIN7 x64 SP1

save your template before and reconfig your ableton and it should work again.

reseted everything to default and reconfig everything and the plugin works again - took me fucking 45 mins thank you ableton.
The Davile Insaide Teh Mashihne.

Angstrom
Posts: 14672
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: Disabled VSTs, how to get them back?

Post by Angstrom » Mon May 07, 2012 12:20 pm

A simpler way : takes 2 seconds

in preferences when you press the vst rescan button hold down your Alt key ... This forces a full rescan of blocked plugins

Lumix
Posts: 168
Joined: Sat Aug 29, 2009 4:17 pm

Re: Disabled VSTs, how to get them back?

Post by Lumix » Mon May 07, 2012 8:10 pm

Angstrom wrote:A simpler way : takes 2 seconds

in preferences when you press the vst rescan button hold down your Alt key ... This forces a full rescan of blocked plugins
oO thank you :) thats the answer i was looking for!
The Davile Insaide Teh Mashihne.

ttilberg
Posts: 587
Joined: Wed Oct 05, 2011 4:55 pm
Contact:

Re: Disabled VSTs, how to get them back?

Post by ttilberg » Mon May 07, 2012 8:20 pm

Angstrom wrote:A simpler way : takes 2 seconds

in preferences when you press the vst rescan button hold down your Alt key ... This forces a full rescan of blocked plugins
Cool Protip!

Image
Tim Tilberg - Duluth, MN | SoundCloud - Arsenal
2011 13" MBP w/8GB ram | Live 9 Suite, Reason 6.5, FXPansion DCAM/Etch/Maul, Izotope Ozone 5

alexfsu
Posts: 290
Joined: Sun Nov 07, 2010 1:12 am

Re: Disabled VSTs, how to get them back?

Post by alexfsu » Thu Feb 19, 2015 10:58 pm

What if alt doesn't work? I had to disable plugin scan to enter this Splice project because I don't have Nexus 2 and I'm pretty sure that's crashing it before it can load. But I can't enable any of the plugins I do have when I enter the project. Sylenth1 is still disabled after holding alt and pressing rescan.

AdamJay
Posts: 4757
Joined: Thu Mar 11, 2004 7:17 pm
Location: Indianapolis, USA

Re: Disabled VSTs, how to get them back?

Post by AdamJay » Fri Nov 25, 2016 3:12 am

still a great tip - thank you!

jestermgee
Posts: 3458
Joined: Mon Apr 26, 2010 6:38 am
Contact:

Re: Disabled VSTs, how to get them back?

Post by jestermgee » Fri Nov 25, 2016 5:57 am

Post that in the "useful tips" thread because I typically move the dll to a sub folder (which scans it) then back again (which scans it again). That is a much more sensible way.

jarvislain
Posts: 1
Joined: Sat Jul 12, 2014 10:28 am

Re: Disabled VSTs, how to get them back?

Post by jarvislain » Fri Dec 21, 2018 4:07 pm

:D
Angstrom wrote:A simpler way : takes 2 seconds

in preferences when you press the vst rescan button hold down your Alt key ... This forces a full rescan of blocked plugins

dương
Posts: 1
Joined: Fri Sep 20, 2019 6:11 am

Re: Disabled VSTs, how to get them back?

Post by dương » Fri Sep 20, 2019 6:13 am

Try to rescaned but didn't work for me , I have trouble with my analog lab 4 plug in :(

Post Reply