Do I really need ableton for my launchpad?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
DMars79
Posts: 10
Joined: Mon Dec 26, 2011 2:38 am

Do I really need ableton for my launchpad?

Post by DMars79 » Mon Dec 26, 2011 11:52 pm

I only bought the launch pad so I can loop instrumentals created on my Roland synth and guitar. I really have no need for ableton seeing how I can't get sound out of it any way. So I have a idea that I need some ideas and opinions on.

I was thinking of using this 10 port USB hub to plug the launch pad, synth and guitar (and speakers if I can) can I link them through this hub through the USB hub?

http://www.amazon.com/gp/aw/cr/B00483WR ... nics_g_2_1

Tarekith
Posts: 17832
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Do I really need ableton for my launchpad?

Post by Tarekith » Tue Dec 27, 2011 12:39 am

You realize the launch pad doesn't do audio, right? Only midi.
Tarekith
Ableton Forum Administrator
Inner Portal Studio - Professional Audio Mastering

DMars79
Posts: 10
Joined: Mon Dec 26, 2011 2:38 am

Re: Do I really need ableton for my launchpad?

Post by DMars79 » Tue Dec 27, 2011 1:05 am

Yeah I know that but my MacBook doesn't play any audio when its plugged in so I was gonna just get this plug speakers into it.

http://www.amazon.com/gp/aw/cr/B00483WR ... nics_g_2_1

lethal_pizzle
Posts: 69
Joined: Sat Sep 03, 2011 11:32 pm

Re: Do I really need ableton for my launchpad?

Post by lethal_pizzle » Tue Dec 27, 2011 1:12 am

Without software (like Ableton), your launchpad is just a piece of plastic with some flashy lights. It won't work for the same reason that plugging a computer keyboard directly into a printer won't allow you to type up documents.

AFAIK, the launchpad isn't even class-compliant (it requires software running on your PC to send MIDI on it's behalf).

DMars79
Posts: 10
Joined: Mon Dec 26, 2011 2:38 am

Re: Do I really need ableton for my launchpad?

Post by DMars79 » Tue Dec 27, 2011 1:45 am

Why can't things just be easy in this world. I have ableton but the sound doesnt work so I pretty much just wasted $145 on something that requires so much crap.

Sibanger
Posts: 2225
Joined: Thu Oct 26, 2006 7:44 am
Location: Melbourne/Australia
Contact:

Re: Do I really need ableton for my launchpad?

Post by Sibanger » Tue Dec 27, 2011 2:15 am

Ride The Funky Monkey :)

lethal_pizzle
Posts: 69
Joined: Sat Sep 03, 2011 11:32 pm

Re: Do I really need ableton for my launchpad?

Post by lethal_pizzle » Tue Dec 27, 2011 3:04 am

DMars79 wrote:Why can't things just be easy in this world.
There are many things that aren't easy in this world, but setting up a launchpad in Ableton (on a mac) shouldn't be one of them.
You haven't been specific with what you have and haven't done so I suggest reinstalling everything, making sure you're installing all the latest updates for everything from the respective websites.

DMars79
Posts: 10
Joined: Mon Dec 26, 2011 2:38 am

Re: Do I really need ableton for my launchpad?

Post by DMars79 » Tue Dec 27, 2011 6:06 am

The only problem I am having is getting sound out of my MacBook when I plugging in the launchpad. It works but there is no sound.

_seph
Posts: 31
Joined: Thu Feb 28, 2008 1:08 am
Location: Iowa City

Re: Do I really need ableton for my launchpad?

Post by _seph » Tue Dec 27, 2011 6:22 am

DMars79 wrote:The only problem I am having is getting sound out of my MacBook when I plugging in the launchpad. It works but there is no sound.
I don't think that is the only problem.. Can your MacBook play music in iTunes? If yes, then you have no real issue that reading a manual can't fix. There is no reason that things shouldn't work, you don't need anything in additional to what you have aside from a basic understanding of computers, digital audio and MIDI

Post Reply