'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
alexjholland
Posts: 300
Joined: Sat Apr 11, 2009 12:22 am
Location: Cambridge, UK
Contact:

'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by alexjholland » Sat Apr 21, 2012 8:23 am

Hey, I just tidied, reorganised/named my VST folder (in the standard OSX folder library-audio-plugins)

Now Live tells me it cannot find (list of VSTs) used whenever I open a set, even though they're still there.

Doesn't appear to be a biggie as my VSTs are still there, but I'd rather not risk anything.

How do I tell it they are there, albeit with a slightly different name/folder?

fishmonkey
Posts: 4135
Joined: Wed Oct 24, 2007 4:50 am

Re: 'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by fishmonkey » Sun Apr 22, 2012 1:35 am

have you done a "rescan" in the Live File/Folder preferences?

muthafunka
Posts: 2233
Joined: Fri Jan 10, 2003 5:28 pm
Location: Tokyo
Contact:

Re: 'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by muthafunka » Sun Apr 22, 2012 4:28 am

If you changed the folder name then it won't find them. If they're VST then you can select a custom vst folder in prefs but if they're au components then you're out of luck and have to restore the folder name to default and rescan.

....I think

Da hand
Posts: 1641
Joined: Sat Jan 18, 2003 8:38 pm
Location: Montreal, Canada

Re: 'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by Da hand » Sun Apr 22, 2012 3:42 pm

Basically you need to store all your VSTs under one folder. This folder can have sub folders of course, but the folder you specify in preferences will need to contain all the VSTs you want to use in Live.

cotdagoo
Posts: 1041
Joined: Fri Oct 26, 2007 5:34 pm
Location: canuhduh

Re: 'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by cotdagoo » Sun Apr 22, 2012 4:07 pm

fishmonkey wrote:have you done a "rescan" in the Live File/Folder preferences?
+1

Also, in Windows you can hold the CTRL key when hitting rescan which will 100% refresh the scan and not just look for small changes.

fishmonkey
Posts: 4135
Joined: Wed Oct 24, 2007 4:50 am

Re: 'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by fishmonkey » Sun Apr 22, 2012 4:10 pm

Da hand wrote:Basically you need to store all your VSTs under one folder. This folder can have sub folders of course, but the folder you specify in preferences will need to contain all the VSTs you want to use in Live.
nope, you can set a custom VST folder as well.

Da hand
Posts: 1641
Joined: Sat Jan 18, 2003 8:38 pm
Location: Montreal, Canada

Re: 'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by Da hand » Sun Apr 22, 2012 5:39 pm

fishmonkey wrote:
Da hand wrote:Basically you need to store all your VSTs under one folder. This folder can have sub folders of course, but the folder you specify in preferences will need to contain all the VSTs you want to use in Live.
nope, you can set a custom VST folder as well.
My bad, you are right for OSX. There is a system folder and a custom folder. In Windows, as far as I see, there is only an option for just the custom folder.

alexjholland
Posts: 300
Joined: Sat Apr 11, 2009 12:22 am
Location: Cambridge, UK
Contact:

Re: 'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by alexjholland » Mon Apr 23, 2012 10:16 am

Hey, all my VSTs are in the standard Mac VST folder: Library-Audio-Plugins-VST

They're then in folders for type (Distortion, filter etc.) unless they're by a company I have several or more for (eg. Native Instruments, TAL, U-He) then I use the company name.

Ableton recognises and sees them all nicely. In fact when I load my sets with the warnings saying it can't find them, the VST is still in place and working..

..So I'm actually not even sure what the problem is - aside from the warning messages - as I haven't seen any negative impacts.

What is the issue; and how can I stop the warnings?

cotdagoo
Posts: 1041
Joined: Fri Oct 26, 2007 5:34 pm
Location: canuhduh

Re: 'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by cotdagoo » Mon Apr 23, 2012 11:37 am

Have you tried re-saving after opening one of these projects with the warnings?

Perhaps once it's loaded the paths are corrected and once saved would open as normal?

*Clara_Venice*
Posts: 2
Joined: Sat May 25, 2013 2:41 am

Re: 'The VST plugin cannot be found'.. How do I point it?

Post by *Clara_Venice* » Thu May 25, 2017 6:54 pm

cotdagoo wrote:Have you tried re-saving after opening one of these projects with the warnings?

Perhaps once it's loaded the paths are corrected and once saved would open as normal?
THIS FIXED IT!! I had this exact problem and tried EVERYTHING including pref rescans and folder relabelling...but just saved a new version and it opened perfectly.

Thank you! :D

Post Reply