Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Tagor
Posts: 939
Joined: Thu Mar 12, 2009 3:18 am

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by Tagor » Tue May 22, 2012 2:13 pm

next year!?

JBlongz
Posts: 506
Joined: Sat Feb 28, 2009 4:29 pm
Location: NYC
Contact:

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by JBlongz » Tue May 22, 2012 4:53 pm

Until that epic moment that Live offers 64bit...Vienna Ensemble is an alternative you won't regret.

Look at all the plugins I run here with ~CPU <25%: http://www.youtube.com/watch?v=XsMPcFxyWzk
rMBP Quad 2.8GHz, 16GB, 1TB SSD | UAD Apollo 8
JBlongz YouTube

Rationalizer
Posts: 1307
Joined: Sun Jan 24, 2010 3:14 pm
Location: Finland
Contact:

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by Rationalizer » Tue May 22, 2012 5:23 pm

Been asking this for two years now. Doesn't look very promising. :/
WIN8.1 x64 | Suite 9.5 x64 | RME FF400 | UAD-2 | Maschine 2 | SparkLE | Mopho | Blodeld | Komplete 9 | Ebony A2 | Adam A7 | Launchpad | Waves Diamond V9 | Many VSTs

Facebook | Youtube | Soundcloud | Beatport

pencilrocket
Posts: 1718
Joined: Tue Jun 15, 2010 10:46 am

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by pencilrocket » Wed May 23, 2012 2:16 am

Use jbridge. Problem solved.
Image

kryz
Posts: 39
Joined: Sat Nov 15, 2008 6:55 pm

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by kryz » Wed May 23, 2012 8:47 am

pencilrocket wrote:Use jbridge. Problem solved.
And if your on a mac, just keep waiting.

Chriszat
Posts: 11
Joined: Wed Feb 15, 2012 4:34 pm

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by Chriszat » Wed May 23, 2012 11:29 am

pencilrocket wrote:Use jbridge. Problem solved.

OMG. You just made my life slightly better.

Fanu
Posts: 393
Joined: Sun Sep 27, 2009 7:50 pm
Location: Helsinki

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by Fanu » Wed May 23, 2012 12:17 pm

Image
Mastering & mixing by Fanu | Ableton Live Basics tutorial video
Mixing and mastering engineer | Ableton Certified Trainer

muthafunka
Posts: 2236
Joined: Fri Jan 10, 2003 5:28 pm
Location: Tokyo
Contact:

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by muthafunka » Wed May 23, 2012 1:21 pm

Linear Phase wrote:
Fanu wrote:I know this is bashing a dead horse
We are now, "bashing dead horses." What, was it not good enough, just to beat them?
I believe it's 'flogging', or was that the 32-bit version?

tintala
Posts: 466
Joined: Mon Nov 29, 2010 5:37 pm

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by tintala » Wed May 23, 2012 7:21 pm

Ahh well, could not resist, coz I need 64bit as bad as anyone else. So humpity bumpity. :roll:

TabSel
Posts: 90
Joined: Thu Jan 05, 2012 7:05 am

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by TabSel » Wed May 23, 2012 8:00 pm

kryz wrote:
pencilrocket wrote:Use jbridge. Problem solved.
And if your on a mac, just keep waiting.
There's jBridgeM for Mac, too...

JBlongz
Posts: 506
Joined: Sat Feb 28, 2009 4:29 pm
Location: NYC
Contact:

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by JBlongz » Wed May 23, 2012 8:07 pm

Vienna Ensemble for your plugins people. While 64bit will fix some memory issues, you're cpu will still suffer. Here's a clip from my article:
For those who don't know, Vienna Ensemble Pro is a plugin hosting software that works miracles when you want to run lots of CPU intensive plugins without slowing your DAW down. Your DAW is going to be your master sequencer for 95% of users. While its doing that, it should not be distracted with your plugin processing, except maybe for the master track and a some send FX. Vienna works as a light weight plugin in your daw pulling audio from your heavy weight plugins who's CPU processing is now independent. What does this mean?? Read on!

When plugins run side your DAW, they take part in its 'global' CPU limit set in the preferences. This means your plugins run at a fraction of their potential (your wasting all that good Dual/Quad CPU GHz you paid for). BUT if you run them in VE Pro, they burn rubber! TEST: Try running as little as 5 instances of Ominsphere with all 8 midi and audio channels playing different patches on separate tracks simultaneously. This will CRUNCH your DAW (i'm sure of it). Doing the same in VE Pro has NO affect on DAW. Sounds too good to be true? Almost..VE Pro costs €235.
This lets you run 32bit AND 64bit plugins outside your DAW while streaming the audio in! (freeing up Live's memory)
rMBP Quad 2.8GHz, 16GB, 1TB SSD | UAD Apollo 8
JBlongz YouTube

H20nly
Posts: 15844
Joined: Sat Oct 27, 2007 9:15 pm
Location: The Wild West

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by H20nly » Wed May 23, 2012 8:41 pm

JBlongz wrote:Until that epic moment that Live offers 64bit...Vienna Ensemble is an alternative you won't regret.

Look at all the plugins I run here with ~CPU <25%: http://www.youtube.com/watch?v=XsMPcFxyWzk
i watched that video. nice. 8) i like that beat you got going too!
JBlongz wrote:This lets you run 32bit AND 64bit plugins outside your DAW while streaming the audio in! (freeing up Live's memory)
remember though, you are offering a practical solution that requires effort on the part of the end user. for the most part, they don't want that. they want to click the Run button or the Install button and have everything happen automagically. these are the same people who want it because "they" have it... who ever some other "they" might happen to be, Avid, Steinberg, etc, etc.

in fact, i'd go so far as to say that these are many of the same type of people who get busted at their day job for something lame like taking too many personal calls, and then immediately rat out some co-worker because "they" get to do it - as if management is going to be more understanding if the problem is wide spread. :roll:

good on you for trying though.

Tone Deft
Posts: 24052
Joined: Mon Oct 02, 2006 5:19 pm
Location: SF, CA

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by Tone Deft » Wed May 23, 2012 9:16 pm

JBlongz wrote:Vienna Ensemble for your plugins people. While 64bit will fix some memory issues, you're cpu will still suffer. Here's a clip from my article:
For those who don't know, Vienna Ensemble Pro is a plugin hosting software that works miracles when you want to run lots of CPU intensive plugins without slowing your DAW down. Your DAW is going to be your master sequencer for 95% of users. While its doing that, it should not be distracted with your plugin processing, except maybe for the master track and a some send FX. Vienna works as a light weight plugin in your daw pulling audio from your heavy weight plugins who's CPU processing is now independent. What does this mean?? Read on!

When plugins run side your DAW, they take part in its 'global' CPU limit set in the preferences. This means your plugins run at a fraction of their potential (your wasting all that good Dual/Quad CPU GHz you paid for). BUT if you run them in VE Pro, they burn rubber! TEST: Try running as little as 5 instances of Ominsphere with all 8 midi and audio channels playing different patches on separate tracks simultaneously. This will CRUNCH your DAW (i'm sure of it). Doing the same in VE Pro has NO affect on DAW. Sounds too good to be true? Almost..VE Pro costs €235.
This lets you run 32bit AND 64bit plugins outside your DAW while streaming the audio in! (freeing up Live's memory)
sweet.
"Obsession is a great substitute for talent." - Steve Martin on learning the banjo

Dell Inspiron 15 7000, Live 10.1, Win10 Home, Edirol UA101, APC40, Remote SL, SPD-SX, mic, POD500HDX, JX305, Nova
soundcloud.com/tone-deft

JBlongz
Posts: 506
Joined: Sat Feb 28, 2009 4:29 pm
Location: NYC
Contact:

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by JBlongz » Wed May 23, 2012 9:22 pm

The best part about it is the total recall feature. Simply launch VE Pro before you load your Live session, it opens all the plugins the same way you left it. I've never turned back.
rMBP Quad 2.8GHz, 16GB, 1TB SSD | UAD Apollo 8
JBlongz YouTube

kryz
Posts: 39
Joined: Sat Nov 15, 2008 6:55 pm

Re: Dear Ableton, 64 BIT SUPPORT . NOW . PLEASE!!! PLEASEEE! :*(

Post by kryz » Wed May 23, 2012 10:44 pm

I didn't realize there were any options for mac users. Thanks for sharing.
So does the mac version of jbridge work? And for Live Suite owners it would still be much better to have a 64 bit Live.
Gonna check those two mac options out now. Too bad there's no 235€ on my account waiting to be spent on VE pro.

Post Reply