8.3.1 ReWire error

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Junia
Posts: 9
Joined: Fri Apr 09, 2010 11:24 pm

8.3.1 ReWire error

Post by Junia » Sat Jun 30, 2012 6:15 am

At 12:34am tonight I discovered that Ableton 8.3 has an autoupdate function. Great. I have been auto-updated to 8.3.1 against my will and now when I start ableton I get the following error:

"An error has occurred whilst opening the ReWire system. ReWire will not work properly".

I am putting this message here so others that get the error can know that they are not alone.

I have sent a dissapointed email to Ableton about this problem. I do not like having an upgrade forced on me, I do not like not being able to roll back to a previous version and I am unimpressed with the obvious lacks in quality control that lead to this error getting through.

I sincerly hope that Ableton take a good hard look at themselves and prevent this kind of incompetency from getting through again along with reviewing the stupidity of an autoupdate system that offers no ability to roll back.

I have already tried the rewire re-install as alluded to in other messages in this forum from way back at 8.02.

I have only just rebuilt this system and have it very clean and stable, and frankly, the idea of compromising it by fuqing with DLLs etc. irritates me no end.

Anyway, if you are now getting this error, you're not alone.

cids
Posts: 480
Joined: Fri Jul 16, 2004 5:53 pm
Location: Amsterdam, Netherlands

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by cids » Sat Jun 30, 2012 8:13 am

You could have known this...


Added automatic software updating. When enabled, Live will automatically download and install software updates in the background. Users who update to Live 8.3 from an older Live version will see a dialog box when launching Live 8.3 for the first time, where Automatic Updates can be enabled or disabled. You can always change the settings in Live’s "Licenses/Maintenance" Preferences. More detailed information about Automatic Updates is available in our Knowledge Base.
Mac Pro 2.66Ghz Quad-Core

Genelec 8020; Live 10; macOS Mojave 10.14

Novation ReMOTE 49SL Compact, Focusrite Saffire Pro 14

Junia
Posts: 9
Joined: Fri Apr 09, 2010 11:24 pm

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by Junia » Sat Jun 30, 2012 2:56 pm

cids wrote:You could have known this...


Added automatic software updating. When enabled, Live will automatically download and install software updates in the background. Users who update to Live 8.3 from an older Live version will see a dialog box when launching Live 8.3 for the first time, where Automatic Updates can be enabled or disabled. You can always change the settings in Live’s "Licenses/Maintenance" Preferences. More detailed information about Automatic Updates is available in our Knowledge Base.
I do not recall ever selecting such an option. And who are you to say that I could have known this, you are not my calendar and you know not what I do with my time. Reading a patch list, for example, is low on my priority list because I expect professionalism from a company I purchase software from.

I see now why I saw no option, I reinstalled a system with a new OS and installed 8.3 from the get go, thus no upgrade and no option. Irrespective, prior to 8.3 there was a version history so you could run the prior version easily. Therefore, where is the rollback now?

I reserve the right to be thoroughly irritated. I baby an install, checked dpc latency with every additional program, segregated the music OS, took great care only to be compromised by an error from a third party by an automatic update with no rollback option.

And besides, even if I knew of the automatic update I may have elected to allow it given that my default decision would be to trust the programming skills & QA of a professional company such as Ableton.

Irrespective, I have contacted support & requested a solution and as I said, this post is not just my complaint, it is record so that if others have the problem they can find a reference & know it is not an error unque to their system.

franklinvi
Posts: 9
Joined: Wed Oct 07, 2009 9:31 am

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by franklinvi » Sat Jun 30, 2012 3:16 pm

I also got the automatic update. I also have the Rewire error when starting Live. I hope it will be fixed soon.

I turned the auto-update function off.

commuter
Posts: 471
Joined: Sun Aug 29, 2004 10:04 am
Location: Rennes/France
Contact:

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by commuter » Sat Jun 30, 2012 3:57 pm

i also got the rewire error,
Download the 8.3.1 update direct from the site and reinstall,it solve the problem.
15" Macbook Pro 2,3 quadcore I7 2012/8gb ram/240gb SSD/ LIVE 9.06/OSX 10.8.5, NI Komplete audio 6
https://www.facebook.com/commuterofficial
http://soundcloud.com/commuter

XSIMan
Posts: 552
Joined: Wed Nov 18, 2009 7:22 pm
Location: England
Contact:

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by XSIMan » Sat Jun 30, 2012 5:10 pm

Didnt know I got an update installed till I read this. I'm getting the same error but its not causing me a problem.

Bernd
Posts: 384
Joined: Wed Apr 03, 2002 12:48 pm
Location: Ableton Headquarters
Contact:

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by Bernd » Sun Jul 01, 2012 9:56 pm

To fix the problem, please download the full 8.3.1 installer and reinstall again. You can find the installer at

http://www.ableton.com/account/downloads

Sorry for the inconvenience, Bernd.
Bernd Roggendorf
roggendorf@ableton.com

ShelLuser
Posts: 4030
Joined: Sun Dec 06, 2009 10:26 pm
Location: Wageningen, Netherlands

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by ShelLuser » Sun Jul 01, 2012 10:31 pm

Bernd wrote:Sorry for the inconvenience, Bernd.
Just being very curious here... What caused this ?

I'm looking after the facts, but last time I had these kind of issues (unrelated; was with Max5) it was because the program didn't have enough (OS) permissions to install the ReWire dll, thus couldn't set itself up as a master.

Would my assumptions be correct that this could be related ?
With kind regards,

Peter

Using the 'Power' Trio: Live 10 Suite (+ Push & Max 8 ), Reason 10 and Maschine Mk3 (+ the ultimate Komplete 12).
Blog: SynthFan (under heavy construction!)

l-rs
Posts: 62
Joined: Fri Oct 06, 2006 10:19 pm
Location: Utrecht, The Netherlands

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by l-rs » Tue Jul 03, 2012 8:05 pm

Downloaded the 8.3.2 installer. I need to enter a new folder (can't install into existing Live 8 ) / give a new name for the Start Menu entry (Live 8 already exists).

Tell me, what exactly is the convenience of this new installation method when it is only ANNOYANCE and delay where the setup used to work FINE.
I've got some stuff here:
http://www.zuur.com/

kitekrazy
Posts: 731
Joined: Sat Jan 16, 2010 7:16 pm

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by kitekrazy » Tue Jul 03, 2012 9:59 pm

Junia wrote:At 12:34am tonight I discovered that Ableton 8.3 has an autoupdate function. Great. I have been auto-updated to 8.3.1 against my will and now when I start ableton I get the following error:

"An error has occurred whilst opening the ReWire system. ReWire will not work properly".

I am putting this message here so others that get the error can know that they are not alone.

I have sent a dissapointed email to Ableton about this problem. I do not like having an upgrade forced on me, I do not like not being able to roll back to a previous version and I am unimpressed with the obvious lacks in quality control that lead to this error getting through.

I sincerly hope that Ableton take a good hard look at themselves and prevent this kind of incompetency from getting through again along with reviewing the stupidity of an autoupdate system that offers no ability to roll back.

I have already tried the rewire re-install as alluded to in other messages in this forum from way back at 8.02.

I have only just rebuilt this system and have it very clean and stable, and frankly, the idea of compromising it by fuqing with DLLs etc. irritates me no end.

Anyway, if you are now getting this error, you're not alone.
I'm pretty sure auto update is not set to On by default.
But I did have a weird behavior with Rewire.
I never use Rewire but I thought I would mess with it using Live and Reason. Yesterday when I tried to open Live or Reason both were set to Rewire Slave and could use either one. I could open a Live project and it would go away but when I closed down Ableton it would open back up in Rewire Slave. Same with Reason 4. The only fix was to reboot the PC. Odd is that the Rewire Client tayed open from Sat. to Mon. and it's been reboot several times. I don't think I'll try Rewire anymore.

ShelLuser
Posts: 4030
Joined: Sun Dec 06, 2009 10:26 pm
Location: Wageningen, Netherlands

Re: 8.3.1 ReWire error

Post by ShelLuser » Tue Jul 03, 2012 9:59 pm

l-rs wrote:Downloaded the 8.3.2 installer. I need to enter a new folder (can't install into existing Live 8 ) / give a new name for the Start Menu entry (Live 8 already exists).

Tell me, what exactly is the convenience of this new installation method when it is only ANNOYANCE and delay where the setup used to work FINE.
To give you the option to test the new environment before you put it into production.

For the majority of users this is actually a very important issue. Because while a new version may work out well on one computer doesn't imply that it'll work for all computers.

And while you may be annoyed now; that annoyance would be in no comparison when you'd upgrade only to find out that certain details stopped working the way you expected them.
With kind regards,

Peter

Using the 'Power' Trio: Live 10 Suite (+ Push & Max 8 ), Reason 10 and Maschine Mk3 (+ the ultimate Komplete 12).
Blog: SynthFan (under heavy construction!)

Post Reply