Disk Overload in Sampler?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
beef_wellington
Posts: 140
Joined: Sun Mar 16, 2008 11:48 pm
Location: Florida, USA
Contact:

Disk Overload in Sampler?

Post by beef_wellington » Wed Jul 11, 2012 5:37 pm

I am building an Instrument Rack with 6 Samplers, each having ~80 very short samples (all little slices of one audio file that were chopped in Arrange View). The 'RAM' button is enabled on each Sampler.

I am triggering 16th & 32nd note patterns with randomized velocities to switch between the samples automatically. Once I enable some pitch/pan/filter modulation in one of the Samplers, my Disk Overload box turns red periodically. There's no glitches in playback, or any interruptions. I am curious as to why this is happening when all samples are playing from RAM. There is nothing else going on in the project, and my CPU is hovering steady at 5%.

Any insight is appreciated.

omutumo
Posts: 89
Joined: Thu May 14, 2009 8:15 pm

Re: Disk Overload in Sampler?

Post by omutumo » Wed Jul 11, 2012 8:06 pm

How many voices have you selected for each sampler? If it is a high number, do you need that many?

beef_wellington
Posts: 140
Joined: Sun Mar 16, 2008 11:48 pm
Location: Florida, USA
Contact:

Re: Disk Overload in Sampler?

Post by beef_wellington » Wed Jul 11, 2012 8:28 pm

They are set to 1.

It's is very short staccato samples. Once I do some pitch envelope tweaking it starts overloading. I would expect processing resource to be affected instead, since all samples are in RAM.

Post Reply