Reason rewire and external instrument racks

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
pwdm
Posts: 39
Joined: Sun May 17, 2009 1:10 pm

Reason rewire and external instrument racks

Post by pwdm » Sun Aug 19, 2012 11:17 am

I have been using Reason Adapted for Korg, rewired with Live. I have seen a few tutorials that state with reason there is a need for an midi and audio track.

But with Reason Adapted I can set the audio input into the External Instrument Rack.


Image


My question is this still possible with Reason Essential?
Facebook
Novation Nio, Novation Remote SL, Korg Padkontrol, Waldorf Blofeld, CME UF5, Ableton Live8, Max4Live, BCR2k, Akai APC20.

kevwestbeats
Posts: 255
Joined: Fri Apr 20, 2012 1:05 am
Location: Seattle
Contact:

Re: Reason rewire and external instrument racks

Post by kevwestbeats » Sun Aug 19, 2012 12:40 pm

Should be. I use the full version of reason and this is how I rewire as well.
http://www.KevWestBeats.com
http://www.YouTube.com/DjKevWest
http://www.Facebook.com/KevWestbeats
http://www.Twitter.com/KevWestBeats

Live 9, Komplete 9, Maschine MK2, IK Total Studio, XLN Audio Addictive Keys and Addictive Drums, All of FXpansion's fx.

pwdm
Posts: 39
Joined: Sun May 17, 2009 1:10 pm

Re: Reason rewire and external instrument racks

Post by pwdm » Sun Aug 19, 2012 3:34 pm

Thanks for the answers folks.

I want to use reason as a instrument rack. This way I can over come the problem of recording automation in session mode.

Think I will try Essentials first, next pay day that is 8-)

Cheers
Facebook
Novation Nio, Novation Remote SL, Korg Padkontrol, Waldorf Blofeld, CME UF5, Ableton Live8, Max4Live, BCR2k, Akai APC20.

david.barker
Posts: 503
Joined: Sat Nov 26, 2011 4:51 pm
Location: Hampshire UK

Re: Reason rewire and external instrument racks

Post by david.barker » Sun Aug 19, 2012 7:52 pm

Hi Buddy :D

Best thing personally, is to save for Reason 6.5.as it has more features.But Essentials is,as said a cut down version of the same software.still very good mind you.

But be warned,those Rack extensions can be addictive,and can be expensive to own.Best to shop around for cheaper alternative VsT's,if you want to use them,via rewire.

As an example,I got a few month back Etch for $20 against €49 or something for the Rack extension version,he,he :D

kevwestbeats
Posts: 255
Joined: Fri Apr 20, 2012 1:05 am
Location: Seattle
Contact:

Re: Reason rewire and external instrument racks

Post by kevwestbeats » Mon Aug 20, 2012 5:59 am

david.barker wrote:Hi Buddy :D

Best thing personally, is to save for Reason 6.5.as it has more features.But Essentials is,as said a cut down version of the same software.still very good mind you.

But be warned,those Rack extensions can be addictive,and can be expensive to own.Best to shop around for cheaper alternative VsT's,if you want to use them,via rewire.

As an example,I got a few month back Etch for $20 against €49 or something for the Rack extension version,he,he :D
I think it should be thrown into there that it was on sale too lol. I caught that audiomidi no brainer deal it was great
http://www.KevWestBeats.com
http://www.YouTube.com/DjKevWest
http://www.Facebook.com/KevWestbeats
http://www.Twitter.com/KevWestBeats

Live 9, Komplete 9, Maschine MK2, IK Total Studio, XLN Audio Addictive Keys and Addictive Drums, All of FXpansion's fx.

david.barker
Posts: 503
Joined: Sat Nov 26, 2011 4:51 pm
Location: Hampshire UK

Re: Reason rewire and external instrument racks

Post by david.barker » Mon Aug 20, 2012 11:29 am

kevwestbeats wrote:
david.barker wrote:Hi Buddy :D

Best thing personally, is to save for Reason 6.5.as it has more features.But Essentials is,as said a cut down version of the same software.still very good mind you.

But be warned,those Rack extensions can be addictive,and can be expensive to own.Best to shop around for cheaper alternative VsT's,if you want to use them,via rewire.

As an example,I got a few month back Etch for $20 against €49 or something for the Rack extension version,he,he :D
I think it should be thrown into there that it was on sale too lol. I caught that audiomidi no brainer deal it was great

Yep sorry about that, I was caught up in the moment of that deal at audiomidi, ha,ha :D

pwdm
Posts: 39
Joined: Sun May 17, 2009 1:10 pm

Re: Reason rewire and external instrument racks

Post by pwdm » Mon Aug 20, 2012 9:34 pm

I'm set on using Reasons Subtractor, as I want to focus on one synth for now. Its a good sounding machine and very stable which is perfect for my needs.

Also I don't want to use VST as you cannot record automation into clips.

Thanks
Facebook
Novation Nio, Novation Remote SL, Korg Padkontrol, Waldorf Blofeld, CME UF5, Ableton Live8, Max4Live, BCR2k, Akai APC20.

BlackMath
Posts: 415
Joined: Wed Jan 14, 2009 1:16 am

Re: Reason rewire and external instrument racks

Post by BlackMath » Mon Aug 20, 2012 10:44 pm

pwdm wrote:I'm set on using Reasons Subtractor, as I want to focus on one synth for now. Its a good sounding machine and very stable which is perfect for my needs.

Also I don't want to use VST as you cannot record automation into clips.

Thanks

Huh? You can definitely record vst automation into clips

pwdm
Posts: 39
Joined: Sun May 17, 2009 1:10 pm

Re: Reason rewire and external instrument racks

Post by pwdm » Tue Aug 21, 2012 9:28 am

Are you sure? I was under the impression that you can not record VST automation.
Facebook
Novation Nio, Novation Remote SL, Korg Padkontrol, Waldorf Blofeld, CME UF5, Ableton Live8, Max4Live, BCR2k, Akai APC20.

Post Reply