Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
zeepster
Posts: 310
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:03 pm

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by zeepster » Fri Mar 22, 2013 11:06 am

If i make the .db file ReadOnly, will that stop the indexing? (for now)

androids
Posts: 70
Joined: Mon Sep 18, 2006 6:12 am

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by androids » Fri Mar 22, 2013 3:23 pm

added 30 more folder to my already big database last night ...

loaded ableton, indexer started, went to bed.

when I woke up : ableton indexer crashed my OS, Harddisk not bootable anymore (missing bootmgr)

had to fix the HD boot sector 3 times with windows DVD repair tool

loaded ableton : "SQL logic error or missing database", then "ableton index serious error occured GTerminateHandler".

-> database corrupt (54+ hours to create it, I'm *VERY* happy as you can imagine).

tried to copy the database before deleting it -> crc error on file, coulnd't be copied ...

erased it ...

bye bye Live9 for now. :evil: :evil: :evil: :evil:

Hielo Patagonia Sounds
Posts: 95
Joined: Fri Sep 17, 2004 11:47 am
Location: Reykjavik, Iceland
Contact:

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by Hielo Patagonia Sounds » Fri Mar 22, 2013 3:44 pm

WOW !!! 8O I'm definitively sticking with my "old" Ableton Live 8 ... I'm even thinking to switch to an hardware solution (maybe an OctaTrack ?).

Hédi K.
Last edited by Hielo Patagonia Sounds on Fri Mar 22, 2013 4:09 pm, edited 1 time in total.

beatz01
Posts: 356
Joined: Fri Oct 16, 2009 4:09 pm

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by beatz01 » Fri Mar 22, 2013 3:46 pm

Amaury wrote:No indexing at all is not an option.
Thanks for the straight answer, that means no Live9 for me.

Sorry, but the mandatory indexing is ridiculous.

I bet it's all because L9 has been designed with one main purpose in mind:

To first and foremost serve the mighty Push, everything else is secondary.

That thinking (to want to compete with Maschine) is Abletons big fail here.

zeepster
Posts: 310
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:03 pm

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by zeepster » Fri Mar 22, 2013 4:18 pm

Amaury wrote:No indexing at all is not an option. Making scanning more transparent is what we are working on. The browser is driven by the database, and we use the database and queries for many things, such as Hot-Swap filtering or search.

Once the scanning is made more transparent, we'll see what's left of wishes to "browse un-indexed locations" and decide then. We have to do it in this order.

Kind regards,
Amaury
I'm shocked. The most basic and creatively important function of this DAW, to simply and freely browse my disks & folders and grab sounds using normal file hierarchy is gone. Ableton drops a user friendly function and gives us indexing.

All my producer colleagues, who work with Live professionally, myself included, use Live 8 at this point. Though they bought 9.
They find the browser counter productive.

Thanks Abes. Sticking to your guns with the indexing, not allowing a Browser 8 functionality will make less of us future buyers.

darkenedsoul
Posts: 1223
Joined: Wed Jul 28, 2004 10:21 pm
Location: Massachusetts, USA
Contact:

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by darkenedsoul » Fri Mar 22, 2013 7:55 pm

maky355 wrote:Guys..is this a bad joke or something..

I am demoing Live 9 and browser is..WHAT THE HECK.

In Live 8 i could place Windows folder shortcuts in Live library and live 8 browser can see it. And every time i want to browse, drag to, save to, my folders which are on different drive, in Live 8 i can just browse to my shortcuts and drag to it and everything is saved where it needed to be.

Live 9 does not recognize Windows folder shortcut at ALL - That has to be a joke. They said that they improved it, but for some reason under "improved" they removed superb functionality..that has to be a joke right...i am simply missing something...

Do not tell me that i should just drag these folders to new browser because even if i do, live 9 does strange things and copies something whatever..

Why i can't use windows folder shortcut anymore??

In case anyone want to ask why i am using windows folder shortcut in my live 8 broweser, it's because it is super intuitive and i can keep my "real" files in place where i want (which is scheduled for periodical backup etc.etc.etc.)..

anyway it worked in live 8 beautiful..
It isn't copying anything when you put a folder/point Places to your samples, it is indexing them into the database. It's a known issue that they are still working on. And yes, a lot of people are rather ticked off at this *regression* in browser functionality....I agree with most of it. But my Loops folder is only 32GB....lots of samples/loops...and my NI Libraries are on the same drive but Live doesn't care about those unless I want to use some of their samples (Battery drum kit stuff for instance) for clips in Impulse or Drum Rack. I don't think I'll be pointing to those locations any time soon.

Mike
http://www.darkenedsoul.net - main website
Ableton Live 8.x/9.x : NI Komplete 8 : Home built 4690K 16GB 500GB SSD, 1TB 7200, 2x2TB.

djcyph
Posts: 130
Joined: Mon Sep 25, 2006 10:10 pm
Location: NJ USA!

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by djcyph » Fri Mar 22, 2013 8:09 pm

anyone know if there is anything found in the binary that could be used in options.txt to make the browser able to scroll horizontally? i hate having to widen the browser window to see the names of things.

gosinisha
Posts: 127
Joined: Fri Aug 18, 2006 7:24 pm
Location: on the rolling mill

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by gosinisha » Fri Mar 22, 2013 8:42 pm

ableton started shittin when they started selling instruments instead solving vital workflow things in soft and grabbing after the 64bit need trend, but this browser thing is the top of it. i do not understand how can someone release such an idea, didn't anybody in ableton see this feature is contraproductive? what are they doing there? i mean my sample hdd has 2TB! i can not even see the samples if no scan is done?! that's a good joke this time...
thinkpadT520/win7.64/studioONE2/firefaceUC/akaiMPKmini/VSTinstruments/sampleCDs

Goddard
Posts: 289
Joined: Sat Sep 18, 2010 11:41 am
Location: Stockholm, Sweden

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by Goddard » Sat Mar 23, 2013 11:30 am

Just wondering... Is it allowed to use Live 8 Suite after installing Live 9 Suite? There is no information about any technical precautions in this matter...
I've noticed kind of a strange behaviour while openning Live 8 project for the first time after Live 9 installation (the Suite version...).
Live 8 scans entire library and it takes quite long time. I haven't noticed any new presets in the Live 8 browser, so I guess it scans it's own library, the old one...
Just wonder if it could influence in any way Live 9 performance?

I've reinstalled Live 9 Suite without most of the included sample packs as Woodwinds, Brass and so on, keeping only M4L stuff and drum packs and I've noticed that spinning wheel spins not that often as before...

Haven't tried it yet with Kontakt, but synths (Reaktor, Absynth, ...) worked just fine...

Updated to 9.0.2 last night. Will test it after work...

Skål!
"Machines are the weapon employed by the capitalists to quell the revolt of specialized labor" Karl Marx

maky355
Posts: 206
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:10 am

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by maky355 » Sat Mar 23, 2013 7:38 pm

Jesus Christ this new browser thing is total DRAMA. I don't get it. Simple OFF switch for indexing and be done with it.


I really don't get it. Not all of us are stupid and we do like our own organization of folders and no i do not want intelligent (haha i see how intelligent indexing algorithm is) indexing application which is somehow supposed to help me but as far as i can see it:
IT DOES NOT HELP AND A LOT OF PEOPLE THINK SAME

:evil:

gosinisha
Posts: 127
Joined: Fri Aug 18, 2006 7:24 pm
Location: on the rolling mill

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by gosinisha » Sat Mar 23, 2013 10:12 pm

as far as about me, i moved completely on studio one2 - less clicks than live, browser is fast, no indexing shit, drag n drop works also for external vsti, custom commands... i have faster workflow than live. one2 got me completely and it's stable as a rock.
thinkpadT520/win7.64/studioONE2/firefaceUC/akaiMPKmini/VSTinstruments/sampleCDs

3dot...
Posts: 9996
Joined: Tue Feb 20, 2007 11:10 pm

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by 3dot... » Sat Mar 23, 2013 10:52 pm

whatever works ???
if S1 rocks your boat.. why not?

for me the browser is annoying in concept ..true
but it isn't a deal breaker...
before L9 I've used the L8 browser to handle Live content (projects/Sets/racks/m4l)..
and this is still the only thing I use it for...
and it does it fine.. (although not how I'd prefer)
this browser doesn't leave much for personal preference...
(as mentioned)

I have to say though ...
that the browser responsiveness has been greatly improved since (pre-release) beta time
still. not good enough for me to add all my external samples and content and not have to wait for the browser..
not being able to sort the lists with all the info I need..
not being able to know if a clip is audio/midi except dragging it to the set...


that said I'm confident they'll improve as we go..
so far pretty rapid beta releases...
I hope they'll also (really) listen to users requests/input on this..
as the browser should be an integral part of the workflow.. and not something you should need to "throttle"
8)
Image

scientist
Posts: 1336
Joined: Sun Aug 10, 2003 2:06 am
Location: seattle

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by scientist » Sun Mar 24, 2013 5:33 pm

i'm a little late to the bashing party, but it just dawned on me that now until the end of time i'm going to have a folder called "Live 8 Library" sitting near the top of the places list.

and my slicing presets are for some reason sitting at the top of the "drums" directory.

also, anyone know if there is a way to delete unwanted folders/presets from the "official" library? i simply do not need "drums", "clips", or "samples" and never want to see them again.

christ, what a mess.

glitchrock-buddha
Posts: 4357
Joined: Fri Oct 14, 2005 1:29 am
Location: The Ableton Live Forum

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by glitchrock-buddha » Sun Mar 24, 2013 5:58 pm

I'm generally ok with the new browser. It was bothering me that it was a bit slow at start up but 9.02b is waaaaaay faster! Pretty much instant. Much happier now with the new beta.
Professional Shark Jumper.

artpunk
Posts: 541
Joined: Mon Feb 06, 2012 1:51 am
Location: The Antipodes
Contact:

Re: Live 9 browser NIGHTMARE !!!

Post by artpunk » Sun Mar 24, 2013 7:13 pm

scientist wrote:i'm a little late to the bashing party, but it just dawned on me that now until the end of time i'm going to have a folder called "Live 8 Library" sitting near the top of the places list.

and my slicing presets are for some reason sitting at the top of the "drums" directory.

also, anyone know if there is a way to delete unwanted folders/presets from the "official" library? i simply do not need "drums", "clips", or "samples" and never want to see them again.

christ, what a mess.

I'm not sure why you think it's such a mess, simply right click and select 'delete'?

“... it was just to make an average listener go: ‘What the fuck is this?’ That’s a real inspiration for me and something that I will explore more on upcoming recordings.”
- Wally De Backer (Gotye) quoting Ween's intention behind making records

Post Reply