Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
gendhing
Posts: 2
Joined: Wed Aug 10, 2016 1:17 pm

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by gendhing » Thu Aug 11, 2016 12:28 am

Tarekith wrote:Did you save the set before you tried to use Undo?
Sometimes yes sometimes no :roll:

hoppi10
Posts: 1
Joined: Thu Aug 25, 2016 1:48 pm

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by hoppi10 » Thu Aug 25, 2016 1:50 pm

I have the same problem

downloaded Max4Live last week and now my Command Z doesnt work

makes ableton 10x harder to use

can anyone help
?

Beat Surgeon
Posts: 1
Joined: Tue Sep 13, 2016 8:49 pm

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by Beat Surgeon » Tue Sep 13, 2016 8:56 pm

I had the same problem but noticed it only occurred if I changed parameters whilst the track was playing.

I have been using Robert Henke's awesome LFO 2.0 and it turns out that the cause of the apparent inability to undo changes was that I was modulating the GUI element.

Switching to the Engine modulation method fixed the issue.

snc21
Posts: 1
Joined: Thu Sep 15, 2016 1:56 am

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by snc21 » Thu Sep 15, 2016 2:00 am

I'm not sure if it will work for you, but to me shortcut ctr+shift changes letters "z" with "y". Maybe you pressed it accidentally. May only work for certain system keyboard settings though, not sure.

Nachey
Posts: 3
Joined: Mon Jul 14, 2014 12:37 pm

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by Nachey » Sun Oct 23, 2016 10:23 am

The same here, with all versions, random and very often

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by Stromkraft » Sun Oct 23, 2016 10:55 am

If you are using Max For Live, then typically Max devices are spewing out steps you're not aware of, that makes it seem as if undo isn't working. For when you're using those devices you will need to hammer undo many times unfortunately.

Sometimes I feel an undo history list would be nice to have.
Make some music!

john "leborgne"
Posts: 4
Joined: Sun Nov 13, 2016 10:00 pm

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by john "leborgne" » Tue Aug 14, 2018 8:17 am

ok,I was going crazy until I do a research and found this old threat.
The undo problem is still present in the 10.0.2, without any Max device.
Automation filling the undo list is weird...
I hit the stop button in the middle of the track, boum, undo list populate with "output trim" => I have dozens of this entry, almost impossible to undo anything.

John

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by Stromkraft » Tue Aug 14, 2018 10:11 am

[quote="john "leborgne""]
The undo problem is still present in the 10.0.2, without any Max device.
Automation filling the undo list is weird...[/quote]

If you did automation changes then that is naturally in the undo list. Why does this surprise you? If there are multiple steps unknown to you then what did you do to initiate them?

I think the undo problem of this discussion is not at all present in Live 10.0.2, except for Max For Live devices that need to be updated to report steps to the undo history differently. I've never seen this issue — spewing of multiple steps that the user did in one step — in any version of Live in the last seven years that did not involve MFL. I've seen other problems though.

If you have a specific problem in a set, which certainly is possible — my suggestion is that this is not typical nor widely present in every installation of Live 10, which you imply — you should report that to Ableton. They will be able to help you identify the cause, perhaps devise a workaround, and in the process you might assist to a bug getting fixed, either in Live or in a plug-in (a likely cause).
Make some music!

H20nly
Posts: 15846
Joined: Sat Oct 27, 2007 9:15 pm
Location: The Wild West

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by H20nly » Tue Aug 21, 2018 9:58 pm

[translation protocol]
Stromkraft wrote:[quote="john "leborgne""]
The undo problem is still present in the 10.0.2, without any Max device.
Automation filling the undo list is weird...
If you did automation changes then that is naturally in the undo list. Why does this surprise you? If there are multiple steps unknown to you then what did you do to initiate them?

I think the undo problem of this discussion is not at all present in Live 10.0.2, except for Max For Live devices that need to be updated to report steps to the undo history differently. I've never seen this issue — spewing of multiple steps that the user did in one step — in any version of Live in the last seven years that did not involve MFL. I've seen other problems though.

If you have a specific problem in a set, which certainly is possible — my suggestion is that this is not typical nor widely present in every installation of Live 10, which you imply — you should report that to Ableton. They will be able to help you identify the cause, perhaps devise a workaround, and in the process you might assist to a bug getting fixed, either in Live or in a plug-in (a likely cause).[/quote]

the condescending parts and useless drivel are highlighted in red.
if Stromkraft was just trying to be helpful he could have wrote:If you have a specific problem in a set, which certainly is possible — my suggestion is that this is not typical nor widely present in every installation of Live 10, which you imply — you should report that to Ableton. They will be able to help you identify the cause, perhaps devise a workaround, and in the process you might assist to a bug getting fixed, either in Live or in a plug-in (a likely cause).
[/translation protocol]

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by Stromkraft » Wed Aug 22, 2018 12:16 am

H20nly wrote:
if Stromkraft was just trying to be helpful he could have wrote:If you have a specific problem in a set, which certainly is possible — my suggestion is that this is not typical nor widely present in every installation of Live 10, which you imply — you should report that to Ableton. They will be able to help you identify the cause, perhaps devise a workaround, and in the process you might assist to a bug getting fixed, either in Live or in a plug-in (a likely cause).
Actually H20nly has a good point. Taken!
Make some music!

ody-z
Posts: 2
Joined: Mon Dec 02, 2019 12:18 pm

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by ody-z » Mon Dec 02, 2019 12:27 pm

Control Z & other keyboard parameter short cuts tend to discontinue working when your Ableton sessions latency (in your preferences - audio tab) is on a high buffer size eg; 1024 samples or above & your in/out sample rate (also in preferences - audio tab) is set to the lowest rate ; 44100.
Set your in/out sample rate to 48000 & shift your buffer size between 512 & 1024 samples. Personally i never go above 48000 & stick to 512 samples, but may need to shift to 1024 depending on how large my project becomes.
Ø

[jur]
Site Admin
Posts: 1797
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by [jur] » Mon Dec 02, 2019 2:26 pm

ody-z wrote:
Mon Dec 02, 2019 12:27 pm
Control Z & other keyboard parameter short cuts tend to discontinue working when your Ableton sessions latency (in your preferences - audio tab) is on a high buffer size eg; 1024 samples or above & your in/out sample rate (also in preferences - audio tab) is set to the lowest rate ; 44100.
Set your in/out sample rate to 48000 & shift your buffer size between 512 & 1024 samples. Personally i never go above 48000 & stick to 512 samples, but may need to shift to 1024 depending on how large my project becomes.
Ø
Is this something you can observe consistently?
Ableton Forum Moderator

ody-z
Posts: 2
Joined: Mon Dec 02, 2019 12:18 pm

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by ody-z » Tue Dec 03, 2019 4:15 am

[jur] wrote:
Mon Dec 02, 2019 2:26 pm
ody-z wrote:
Mon Dec 02, 2019 12:27 pm
Control Z & other keyboard parameter short cuts tend to discontinue working when your Ableton sessions latency (in your preferences - audio tab) is on a high buffer size eg; 1024 samples or above & your in/out sample rate (also in preferences - audio tab) is set to the lowest rate ; 44100.
Set your in/out sample rate to 48000 & shift your buffer size between 512 & 1024 samples. Personally i never go above 48000 & stick to 512 samples, but may need to shift to 1024 depending on how large my project becomes.
Ø
Is this something you can observe consistently?
To be completely honest, this was something that i recently come across. As soon as i had followed the directions i gave in my first post, everything started working again. i can not think of any other reasons why this may be occuring.
Ø

[jur]
Site Admin
Posts: 1797
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: Undo (Ctrl+Z) randomly does not work (Live 9.0.1)

Post by [jur] » Thu Dec 05, 2019 7:35 am

Do you have any M4L device in your set?
If so, which one?
Ableton Forum Moderator

Post Reply