Live 9 Compressor crackling with short attack times

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
LithiuMind
Posts: 107
Joined: Thu Nov 16, 2006 11:34 pm

Live 9 Compressor crackling with short attack times

Post by LithiuMind » Sun Mar 10, 2013 12:48 am

This is not about the Glue, but the standard Compressor.

An instance of Ableton 9's Compressor with an attack time of 0.01, in Peak mode, I get audible crackling on the processed transients.

An instance of Ableton 8's Compressor with an attack time of 0.01 in Peak mode, FF1 Model, does not have this crackling. FF2 mode has some subtle crackling but not as much as Ableton 9's Compressor.

All other parameters (threshold, ratio, knee, release time, makeup gain) are identical.

I am noticing this particularly on percussive/attacky synth notes.

Why is this happening? Can anyone else hear this?

Lumix
Posts: 168
Joined: Sat Aug 29, 2009 4:17 pm

Re: Live 9 Compressor crackling with short attack times

Post by Lumix » Sun Mar 10, 2013 1:45 am

hmm im using this compressor.

Image

havnt noticed any crackles that way.

here is a preset to get this v8/v9 compressor :)

https://www.box.com/s/z8ljt19cb4fsug59ya69
The Davile Insaide Teh Mashihne.

LithiuMind
Posts: 107
Joined: Thu Nov 16, 2006 11:34 pm

Re: Live 9 Compressor crackling with short attack times

Post by LithiuMind » Mon Mar 11, 2013 3:54 am

Yeah using 8's compressor is crackle free... but I'm just curious to know why 9's compressor crackles.

This is probably a question that can only be answered through a 6 month course in coding for audio processing... :|

jamesandthegiantpeach
Posts: 7
Joined: Tue Apr 05, 2011 12:24 pm

Re: Live 9 Compressor crackling with short attack times

Post by jamesandthegiantpeach » Fri Mar 15, 2013 9:41 pm

How do you load Ableton 8 compressor or which folder do you put it in on mac?

störgeräusche
Posts: 325
Joined: Thu May 08, 2008 9:04 pm
Contact:

Re: Live 9 Compressor crackling with short attack times

Post by störgeräusche » Sat Mar 16, 2013 5:59 pm

i copied all my presets from live 8 into the live 9 library manually to have better access to my loadz of presets. since i miss the ff1 ff2 toggle which i need for crackle free sidechain operation i dont really bother (yet) with live 9 comp.
just copy your live 8 presets into live 9 user lib.
soundcloud
website
______________________________________________________
Win7 Pro 64 - i7 870 @ 2.93 GHz - 16 GB RAM - RME Multiface II

Live Suite 9 - Komplete 9 - Waldorf Largo & Edition - Elektron Analog Rytm - Push 1&2- Launch Control & XL -
Adam P33A

Post Reply