Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
73*
Posts: 34
Joined: Sat Dec 01, 2012 11:03 pm

Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by 73* » Mon Mar 11, 2013 8:46 pm

I'm rather frustrated. One of the major reasons why I purchased Live 9 suite was for the Convolution Reverb, and currently every time I try to load it in any capacity Live immediately crashes.

System specs:
AMD FX 6100 3.3GHz
16GB RAM
Windows 7 Professional 64bit
Live 9 64bit (not interested in 32bit, I have 16GB of ram for a reason)


It might be worth noting that other M4L devices will load without any issues, and I've tried loading the Convolution Reverb in situations where there are other M4L devices already loaded, and when there are no other M4L devices loaded. Same results EVERY TIME.
Can anyone offer any insight?

Hermanus
Posts: 1648
Joined: Mon Apr 20, 2009 7:47 pm
Location: Belgium

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by Hermanus » Mon Mar 11, 2013 9:34 pm

at least have you tried with live 9 32bits? [just testing nothing else]

are you sure to have maxforlive essentials up to date?
Same with max6, be sure to check if it is the latest release.

pawik18
Posts: 1
Joined: Tue Jun 19, 2012 6:47 pm

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by pawik18 » Tue Mar 12, 2013 12:57 pm

same thing here, but with 32bit version of Live 9.

Ableton_David
Posts: 1768
Joined: Fri Aug 20, 2010 7:31 pm
Location: Ableton
Contact:

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by Ableton_David » Tue Mar 12, 2013 2:19 pm

If you're having problems with crashes, please send in all crash reports to crashes[at]ableton[dot]com, and get in touch with Ableton Support directly.

FelixJürgen
Posts: 1
Joined: Fri Apr 05, 2013 9:43 am

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by FelixJürgen » Fri Apr 05, 2013 9:46 am

Same thing here.

Live Suite 9.02, M4L 6.1.1, everything re-installed twice.

Somehow is has worked with one of the 9.02beta!
But since that always crashing, exactly the same problem as above.

Think Ableton knows it and they are busy fixing it, heard it from different people now.
Hm.

73*
Posts: 34
Joined: Sat Dec 01, 2012 11:03 pm

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by 73* » Fri Apr 05, 2013 3:54 pm

In the last email I got form support it was indicated to me that there is a conflict with certain AMD CPUs... I really hope they fix it soon, I'm getting a bit impatient. :?

ark
Posts: 1348
Joined: Thu Feb 26, 2009 4:25 pm
Location: New Jersey, USA
Contact:

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by ark » Fri Apr 05, 2013 4:01 pm

73* wrote:In the last email I got form support it was indicated to me that there is a conflict with certain AMD CPUs... I really hope they fix it soon, I'm getting a bit impatient. :?
If that's the case, it wouldn't surprise me if the problem is with Max rather than with Live. Have you tried contacting Cycling '74 about it? They might have a public beta you could try.

Down8ch
Posts: 37
Joined: Sun Mar 24, 2013 8:17 pm

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by Down8ch » Sat Apr 06, 2013 2:28 am

I've experienced this with multiple M4L devices that come stock (convolution reverb and granulator 2). I am running an AMD CPu as well, 3.8 quad core. Thanks for sharing, I'll keep my ears to the ground for an update

doghouse
Posts: 1413
Joined: Fri Aug 29, 2008 5:30 pm

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by doghouse » Sat Apr 06, 2013 1:42 pm

Sounds like AMD processor is the issue, then...I'm on an Intel Mac and zero issues with the reverb.

Down8ch
Posts: 37
Joined: Sun Mar 24, 2013 8:17 pm

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by Down8ch » Tue Apr 09, 2013 10:41 pm

did a quick search on the cyling 74 forums and couldn't find any answers...this is most frustrating

scratx
Posts: 1
Joined: Sat May 18, 2013 4:33 pm

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by scratx » Sat May 18, 2013 4:38 pm

Just got live suite a couple of weeks back. Plugin worked on first time I ever used it, now crashes ableton every single time. Running on AMD 8 core with 16gb Ram and two SSD disks. Focusrite Scarlet 8i6. Frustrating because I am moving from Pro Tools as it is power hungry on my setup and convolution reverbs are simply essential this days.

Any body found a fix for this yet ?

echoneiric
Posts: 1
Joined: Sun Jun 02, 2013 7:02 pm

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by echoneiric » Sun Jun 02, 2013 7:08 pm

Hey everyone I have an update!

After getting in contact with the Cycling '74 support team they sent me an update saying they are working on the issue and hope to have it resolved within the next few weeks and push it out in the newest update.
I was also sent a new version of the "clang.mxe" (located in "C:\Program Files (x86)\Cycling '74\Max 6.1\Cycling '74\extensions" for 32 bit on Windows) to test and now the Convolution Reverb and Granulator II are working flawlessly for me.

Hopefully they will have some more extensive news soon!

Cheers!

joe_
Posts: 2
Joined: Wed Jun 05, 2013 3:29 pm

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by joe_ » Wed Jun 05, 2013 4:10 pm

echoneiric wrote: I was also sent a new version of the "clang.mxe" (located in "C:\Program Files (x86)\Cycling '74\Max 6.1\Cycling '74\extensions" for 32 bit on Windows) to test and now the Convolution Reverb and Granulator II are working flawlessly for me.
Hi echoneiric, this is good news! Many thanks for your help looking in to this issue.

I believe I'm having the same problem with a new AMD build[1]. Was going to submit a support request to Ableton but managed to find this thread.

Is there any chance you could send me a copy of the clang.mxe file that you've got? Or if not, do you have a ticket number with Cycling '74 that I could reference in communication with them? (Or another forum post to reference, perhaps?)

Cheers.

[1] AMD FX 8350 8-core CPU, 16GB RAM, Win7, etc.

astartes72
Posts: 6
Joined: Mon Feb 27, 2012 10:11 am

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by astartes72 » Wed Jun 19, 2013 11:31 am

In case you didn´t seen it: Cycling 74 has released a new Version of Max/MSP (18th June). This version resolves that Problem, Convolution reverb and Granualtor 2 are now working on AMD Systems

joe_
Posts: 2
Joined: Wed Jun 05, 2013 3:29 pm

Re: Convolution Reverb Crashing Live EVERYTIME!

Post by joe_ » Wed Jun 19, 2013 1:24 pm

astartes72 wrote:In case you didn´t seen it: Cycling 74 has released a new Version of Max/MSP (18th June). This version resolves that Problem, Convolution reverb and Granualtor 2 are now working on AMD Systems
I just downloaded the latest version[1], and can confirm that the Max for Live audio effects Convolution Reverb and Convolution Reverb Pro, and the instrument Granulator II now work on my system.

(They load a bit slower than I'd maybe expect given my spec, but I don't have much to compare it with, and will look in to this later.)

[1] From ableton.com, for Windows 32-Bit: "Max61_x86_c65b953.zip" (listed as Max for Live version 6.1; the installer shows it to be 6.1.3).

Cheers for the heads up, astartes72. And thanks again echoneiric for filing an issue with Cycling '74!

Post Reply