mlr-style chopping with maschine?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
stoersignal
Posts: 500
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:43 pm
Location: vienna

mlr-style chopping with maschine?

Post by stoersignal » Sun Aug 04, 2013 7:48 pm

i got a maschine mk2 from a friend, cause he has no use for it. so i thought i give it a try.....
but:
is there an easy way to do mlr style sample chopping?
i looked in the ni forum , googled it with no success!?!
the only way i could imagine is to load the same loop 16 times and adjust the start point, but that would take some time. there must be a faster way, or am i wrong?


stoersignal
Posts: 500
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:43 pm
Location: vienna

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by stoersignal » Mon Aug 05, 2013 12:47 am

hmmm, maybe i wasn`t clear enough, my fault
i know how to chop loops, but i don`t know how to play it like in mlr!
(sorry if it`s in the article i don`T have the time at the moment to read it, but it looks like it`s just about slicing)

panten
Posts: 876
Joined: Mon Jan 23, 2012 1:02 pm
Location: South of London

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by panten » Mon Aug 05, 2013 6:50 am

I just did a quick Google on 'MLR style chopping in Live' and it seems there are a few Max4live devices you could use. Is that a direction you could take?
Use Maschine as a plugin in Live + m4l device.

stoersignal
Posts: 500
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:43 pm
Location: vienna

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by stoersignal » Mon Aug 05, 2013 12:11 pm

thanks, but that`S the way i did it for the last years! the question simply was: am i able to do something similar with maschine .

panten
Posts: 876
Joined: Mon Jan 23, 2012 1:02 pm
Location: South of London

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by panten » Mon Aug 05, 2013 3:15 pm

Ah sorry man, wasn't sure if it was just Maschine related or as plugin within Live.

Have you had any luck yet over on the NI Maschine boards?

yur2die4
Posts: 6531
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by yur2die4 » Mon Aug 05, 2013 3:21 pm

I think there is some confusion.

Do you want it for the Maschine software, or do you want it for the controller?

For the software, you'd probably have to route midi into it, I don't think there is any way to really do too much directly from the software.

As for the controller, I'm sure it is possible to do some things, it is just a midi controller and relatively flexible (or, at least as flexible as the controller editor allows it to be). So you'd need to see if there is anything made for it's midi mode. Which, there probably isn't yet.

But specifying that you want it for the controller and not for the software can reduce confusion.

stoersignal
Posts: 500
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:43 pm
Location: vienna

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by stoersignal » Mon Aug 05, 2013 3:54 pm

i want to play mlr with the controller, but that`s not possible without the software.
the question is: is there a mode where each of the 16 slices on the 16 pads is played consequently until i jump to another slice with a button press and then it continues from there (excuse my english, hope it`s clear now)

yur2die4
Posts: 6531
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by yur2die4 » Mon Aug 05, 2013 5:03 pm

It is not quite possible on the software.

The closest to doing that, would be making multiple instances of Scenes and having them retriggering on launch and all that goofy stuff.

Maschine can work in two modes as a controller though. One is a native direct communication with the Maschine software. The other is as a midi controller using the Native Instruments 'Controller Editor' software which allows you to assign midi functions to everything on the hardware.

But if you switch to the midi mode, I am sure something can be implemented. I just doubt that it exists yet.

jlgrimes
Posts: 1490
Joined: Mon Jan 22, 2007 1:55 am
Location: Atlanta, Ga

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by jlgrimes » Mon Aug 05, 2013 11:49 pm

stoersignal wrote:i got a maschine mk2 from a friend, cause he has no use for it. so i thought i give it a try.....
but:
is there an easy way to do mlr style sample chopping?
i looked in the ni forum , googled it with no success!?!
the only way i could imagine is to load the same loop 16 times and adjust the start point, but that would take some time. there must be a faster way, or am i wrong?

I just don't see how chopping gets any easier than Ableton.

I got Maschine but I like Abletons chopping better. Ableton is more detailed but Maschine is probably better for live work.

I think even Reasons chopping is good now.

stoersignal
Posts: 500
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:43 pm
Location: vienna

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by stoersignal » Tue Aug 06, 2013 12:08 am

jlgrimes wrote:
stoersignal wrote:i got a maschine mk2 from a friend, cause he has no use for it. so i thought i give it a try.....
but:
is there an easy way to do mlr style sample chopping?
i looked in the ni forum , googled it with no success!?!
the only way i could imagine is to load the same loop 16 times and adjust the start point, but that would take some time. there must be a faster way, or am i wrong?

I just don't see how chopping gets any easier than Ableton.

I got Maschine but I like Abletons chopping better. Ableton is more detailed but Maschine is probably better for live work.

I think even Reasons chopping is good now.
the slicing/chopping is just fine in ableton, but thats not the point! I WANT TO PLAY LOOPS LIKE WITH MLR not more not less. i can do that with ableton and m4l, i know. i just wanted to knopw if its possible with maschine too.

starving student
Posts: 7123
Joined: Thu Dec 09, 2004 6:13 pm
Location: right here

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by starving student » Wed Aug 07, 2013 8:21 am

Bump

panten
Posts: 876
Joined: Mon Jan 23, 2012 1:02 pm
Location: South of London

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by panten » Wed Aug 07, 2013 10:10 am

Just curious because I'm still considering getting Maschine at some point, but what advantage would you gain by doing this in Maschine software only? Are you looking to drop Ableton altogether or something?

stoersignal
Posts: 500
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:43 pm
Location: vienna

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by stoersignal » Wed Aug 07, 2013 1:37 pm

panten wrote: Are you looking to drop Ableton altogether or something?
never ever, i`m just interested.
and i thought that if i like the workflow i will use machine for live-performances (mainly for drums )

3dot...
Posts: 9996
Joined: Tue Feb 20, 2007 11:10 pm

Re: mlr-style chopping with maschine?

Post by 3dot... » Wed Aug 07, 2013 1:43 pm

so basically the answer is no... although maschine can loop 'scenes'..
the looping mechanism isn't that customizable.
you can do it manually...
and with maschine hosted in Live, the sky's the limit...
Image

Post Reply