Live cannot trigger polyphony on external synth

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
bhuvan
Posts: 19
Joined: Mon Aug 20, 2007 3:41 pm
Location: Dubai
Contact:

Live cannot trigger polyphony on external synth

Post by bhuvan » Thu Aug 15, 2013 2:46 pm

Hi,

Having this crazy issue that I can't seem to make any sense out of. If anyone has a clue of how to get around it, will appreciate your advice.

A MIDI clip in Live that's playing a chord is triggering an external synth but can only produce monophonic sounds in a weird way.

Here are the details on my setup and process:

SETUP:
- MacBook Pro (OSX 10.5.8) connected to MOTU 828 mkII via USB
- MacBook Pro (OSX 10.5.8) connected to m-audio midisport 4x4 anniversary edition via USB
- MIDI out connected to MIDI In of Nord Stage ex
- MIDI out connected to MIDI In of Roland S90ES
- Analog audio outs of both keyboards connected to analog inputs of MOTU 828 mkII

PROCESS:
- I play the MIDI file in session view of Ableton.
- MIDI out on track is assigned to MIDI port on midisport
- The sound triggered on the keyboard is previewed through the analog inputs
- I repeat the same process for two separate keyboards to confirm it's not a problem outside the software
- To make that more clear I use Logic Studio 8 to send MIDI out of the same MIDI clip to both the keyboards
- The file is played perfectly through Logic

This seems to be a real problem that MIDI out from Ableton cannot trigger polyphonic sounds from an external synth. Just to make sure I repeated the whole process from another computer running Mac OSX 10.8.4 and the problem was exactly the same.

Will appreciate if anyone can give me any hints on what to do.

Thanks.
Bhuvan
MacBook Pro 15", Mac OSX 10.5.5, Logic Studio 8, Ableton Live 8.1.5, MOTU Traveler, Dynaudio BM6A, novation ZeRO SL MkII, novation Launchpad, M-Audio Ozonic, M-Audio MK449C

sir_dss
Posts: 48
Joined: Sat Feb 07, 2009 8:18 am

Re: Live cannot trigger polyphony on external synth

Post by sir_dss » Fri Apr 25, 2014 8:05 am

I'm having a similar problem trying to trigger my TR-909 with my MidiSport 4X4 Anniversary addition and Live
Anyone have this problem?

Post Reply