Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Franekk
Posts: 7
Joined: Tue Sep 07, 2010 4:09 pm

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by Franekk » Wed Sep 18, 2013 5:55 pm

Evengy wrote:
Franekk wrote:I hope ableton will add support for both views on one monitor.
ctrl + shift + w and align them next to each other or where is the problem?
i was mislead by some comment on first page :oops:

ezelkow1
Posts: 366
Joined: Thu Oct 08, 2009 6:22 pm

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by ezelkow1 » Wed Sep 18, 2013 6:02 pm

Franekk wrote:
Evengy wrote:
Franekk wrote:I hope ableton will add support for both views on one monitor.
ctrl + shift + w and align them next to each other or where is the problem?
I don't know this shortcut, and i don't have a 9.1 beta, could you explain it?
It opens the second window, you need the beta to use it

stereodrive
Posts: 39
Joined: Sat Apr 24, 2010 5:04 pm

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by stereodrive » Wed Sep 18, 2013 8:39 pm

I have an off topic question: In ableton's homepage there is a photo of dual monitors, and there is something that looks like a control room remote controller. I've never seen it. anyone has any clue about it?
https://www.dropbox.com/s/s9nue7b1rcphkh4/ableton.png

bandmasta
Posts: 2
Joined: Thu Aug 22, 2013 5:09 am

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by bandmasta » Wed Sep 18, 2013 9:13 pm

I found a problem with the new step sequencer feature and Push.

Let's say I want to automate a note's filter frequency.

I push the note, choose "automate", and change the value.

But, it also changes the other value on the note side such as nudge or length.

It changes two parameters which are placed on the same row. One from "note" and the other from

"automate".

Anybody can confirm this problem?

Willyum
Posts: 1194
Joined: Sat May 15, 2004 6:17 am
Location: Jamaica, Queens

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by Willyum » Wed Sep 18, 2013 9:56 pm

looprication wrote:I posted in the Get Satisfaction forums that without dual monitor support, I wouldn't buy.

Well, slap my ass and call me Sally. :lol: Gonna plunk down for it tonight!!!

Cheers,

-ix
I wasn't going to upgrade either.... I upgraded the day they announced dual window support and was checking the boards like 5 times a day waiting for the beta to drop...

OH MY GOD... I friggin LOVE it!!!!!

I have dual monitors but you don't need 2 monitors... It's actually 'Dual-Window' support. I've used it both ways (2 monitors... and 2 windows on 1 wide screen monitor) with absolutely no problem. The work flow already seems 10 times better... Hate to say it but I have just officially lost my interest in Bitwig overnight!

H20nly
Posts: 15844
Joined: Sat Oct 27, 2007 9:15 pm
Location: The Wild West

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by H20nly » Wed Sep 18, 2013 10:42 pm

Willyum wrote:Hate to say it but I have just officially lost my interest in Bitwig overnight!
:cry: it's okay

re:dream
Posts: 4558
Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Location: Hoerikwaggo's sunset side...
Contact:

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by re:dream » Thu Sep 19, 2013 5:01 am

the new note mode step sequencer is very nicely done.

LFO8
Posts: 333
Joined: Fri May 01, 2009 7:12 pm

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by LFO8 » Thu Sep 19, 2013 6:52 am

Wait... the new step sequencer is only for Push??

jestermgee
Posts: 3611
Joined: Mon Apr 26, 2010 6:38 am
Contact:

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by jestermgee » Thu Sep 19, 2013 6:59 am

bandmasta wrote:I found a problem with the new step sequencer feature and Push.

Let's say I want to automate a note's filter frequency.

I push the note, choose "automate", and change the value.

But, it also changes the other value on the note side such as nudge or length.

It changes two parameters which are placed on the same row. One from "note" and the other from

"automate".

Anybody can confirm this problem?
If that is related to the 9.1 beta then it's probably best to do your feedback to report the bug or post it on the beta forum.

re:dream
Posts: 4558
Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Location: Hoerikwaggo's sunset side...
Contact:

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by re:dream » Thu Sep 19, 2013 9:45 am

LFO8 wrote:Wait... the new step sequencer is only for Push??
Push now has a (new) note mode step sequencer. It is part of the new Push firmware. It works with 9.1 but not with 9.0.6

There is also a M4L step sequencer in Live. But that's a whole nother story.

adh82
Posts: 75
Joined: Tue Nov 13, 2012 1:22 am

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by adh82 » Thu Sep 19, 2013 12:41 pm

anyone notice their LCD screen after the firmware update?
mine seems to be un even in brightness now! the top right is brighter than the rest or the rest of the screen is duller.
its rather distracting! i sent a bug report to ableton but they haven given me a soid answer. would like to know if any one has a similar issue?

Tarekith
Posts: 17422
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by Tarekith » Thu Sep 19, 2013 1:58 pm

They made some changes to the contrast in the Push firmware, though not seeing any issues like you describe with mine.

drez
Posts: 497
Joined: Tue Oct 28, 2003 10:23 pm
Location: Dallas, TX

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by drez » Thu Sep 19, 2013 2:53 pm

My question might have gotten lost a page ago, but does anyone know if 9.1 adds retina support for the Macbook?
http://www.twitter.com/dreznicek
http://www.soundcloud.com/dreznicek
MacBook Pro Retina Laptop, 2.7Ghz i7, 16Gig RAM, 500G SSD, Live 9, Push, Novation SL25 Mk2, iPad (TouchOSC, Lemur, Touch-Able), Reason

Tarekith
Posts: 17422
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by Tarekith » Thu Sep 19, 2013 3:10 pm

No.

drez
Posts: 497
Joined: Tue Oct 28, 2003 10:23 pm
Location: Dallas, TX

Re: Ableton 9.1 Dual Monitor Support + more

Post by drez » Thu Sep 19, 2013 3:57 pm

Tarekith wrote:No.
:(
http://www.twitter.com/dreznicek
http://www.soundcloud.com/dreznicek
MacBook Pro Retina Laptop, 2.7Ghz i7, 16Gig RAM, 500G SSD, Live 9, Push, Novation SL25 Mk2, iPad (TouchOSC, Lemur, Touch-Able), Reason

Post Reply