Ableton has a time stretching sampler

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
nylarch
Posts: 510
Joined: Mon Sep 19, 2005 7:55 pm
Location: brooklyn

Ableton has a time stretching sampler

Post by nylarch » Sat Jan 04, 2014 3:52 pm

Its just in session....take a look at 19:45 of this video:

http://www.youtube.com/watch?v=wiCnM8qxOy8

Amazing feature I had no idea was there. Is this new for 9 (I just got Live 9)? Seriously amazing workflow for sampling.
MacBook Pro; Live 8 Suite, Reaktor; '77 Fender Jazz Bass; Apogee One;

yur2die4
Posts: 6387
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: Ableton has a time stretching sampler

Post by yur2die4 » Sat Jan 04, 2014 4:29 pm

It's been a feature for as long ask can remember.

A lot of people seem put off by that method for some reason.

silversurfer60
Posts: 195
Joined: Sat Mar 16, 2013 3:23 pm

Re: Ableton has a time stretching sampler

Post by silversurfer60 » Sat Jan 04, 2014 7:45 pm

This feature is in ableton as long as I can think, I did this chromatic playing since version 4 with my sampls from time to time on my keyboard. Yes ableton is a sampler too, because it is a program, thats build on granular synthesis.

Beware, that the quality of the playing sample will be more worse, when you play it higher or lower then one octave.

I wouldn't play a sample not more then 4 notes high or low from the root note. The root note is C3, as you can see, if you drag a sample into sampler or simpler.

mono point
Posts: 18
Joined: Sun Jan 05, 2014 11:26 pm
Location: Newcastle Upon Tyne, UK.

Re: Ableton has a time stretching sampler

Post by mono point » Mon Jan 06, 2014 9:26 pm

To be honest, I see this question asked day in day out.

Everyone is always asking how to time stretch in ableton.

For some reason though I could never get this one to work. Now I have other methods for doing it.

:mrgreen:

mono point
Posts: 18
Joined: Sun Jan 05, 2014 11:26 pm
Location: Newcastle Upon Tyne, UK.

Re: Ableton has a time stretching sampler

Post by mono point » Mon Jan 06, 2014 9:27 pm

Long winded ones I must say...

nylarch
Posts: 510
Joined: Mon Sep 19, 2005 7:55 pm
Location: brooklyn

Re: Ableton has a time stretching sampler

Post by nylarch » Tue Jan 07, 2014 2:12 am

Make sure your midi controller is set to "remote" in midi prefs...

I'm still really enjoying this feature.
MacBook Pro; Live 8 Suite, Reaktor; '77 Fender Jazz Bass; Apogee One;

mono point
Posts: 18
Joined: Sun Jan 05, 2014 11:26 pm
Location: Newcastle Upon Tyne, UK.

Re: Ableton has a time stretching sampler

Post by mono point » Tue Jan 07, 2014 9:17 pm

nylarch wrote:Make sure your midi controller is set to "remote" in midi prefs...

I'm still really enjoying this feature.
Maybe that's what I've been missing!

I'll make sure to try it when I get home.

Thanks.

MIAR
Posts: 236
Joined: Fri Mar 15, 2013 10:36 am

Re: Ableton has a time stretching sampler

Post by MIAR » Tue Jan 07, 2014 9:53 pm

Looks interesting but how do you set this up?

I can't quite follow where I would start from. Any help?

oh just found it

https://www.ableton.com/en/blog/new-pit ... es-live-1/

Post Reply