endless clicking/crackling problems with Live 9?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Angstrom
Posts: 14665
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by Angstrom » Sat Feb 01, 2014 7:41 pm

My Live 9 experience, every song I try to make in Live 9 - has been blighted by clicking, both a constant crackling low level click (like a DAT tape gone bad) and a loud crackle once a bar. It sounds exactly like buffer under-run which would mean that upping my sound card buffer to something huge like 512 or 1024 ought to eliminate it. But changing the buffer makes no difference at all.

This happens in all sets including in low resource-usage sets with no VSTs in, only native devices.

Live 8 still works perfectly, and does not crackle, I can take my buffer down really low, run multiple VSTs, etc. etc. All with no crackle. While Live 9 crackles and pops when hardly anything is happening, low resource usage, high buffer.

I am amazed that more people have not reported this issue. How can my Live 8 work perfectly and my Live 9s be all crappy like this?

I am using the latest version of Live 9, I have tried both the 32 bit and the 64 bit versions, I have delete my preferences, etc. - and it has made no difference to this problem. I have reported the issue ever since the Beta of Live 9. but nothing has happened about it.

It makes Live 9 pretty unbearable to use.

33tetragammon
Posts: 903
Joined: Fri Dec 26, 2008 8:34 pm
Location: The Universe
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by 33tetragammon » Sat Feb 01, 2014 8:41 pm

Well, count me in as well. Today, all of a sudden i get clicking/crackling problems in Live 9.1.1.(32 bit) Mac osx 10.8.5

The only thing that changed on my system was an RME Babyface as my new audio interface. Changing the buffer size didn't seem to solve the problem. It happened with various NI AU plugins (Absynth 5, Reaktor 5, Massive, FM8, Guitar Rig 5) so far.

I need to investigate this further. I will post here when i have more info.

Angstrom
Posts: 14665
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by Angstrom » Sat Feb 01, 2014 9:21 pm

I also have an RME, a fireface.

33tetragammon
Posts: 903
Joined: Fri Dec 26, 2008 8:34 pm
Location: The Universe
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by 33tetragammon » Sun Feb 02, 2014 12:26 am

Ok i tested some more.

-Live 9.1.1, mac osx 10.8.5
-24 Bit/44.1 khz.
-Audio buffer set to 128 samples in Live.

Using Live's Instruments & FX or AU/VST instruments and FX, and the crackling starts to appear as soon as the cpu is around 50% and above. MaxforLive's Granulator 2 set to 32 voices and playing really fast skyrockets my cpu and Live freezes instantly. I have to force-quit it then.

Arrrghhhhh…..hard to stay calm with this crap going on……i hope they fix and improve it asap!

Going to sleep now….

33tetragammon
Posts: 903
Joined: Fri Dec 26, 2008 8:34 pm
Location: The Universe
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by 33tetragammon » Sun Feb 02, 2014 11:13 am

Update:

In Live's preferences i reduced the inputs and outputs to a maximum of four ins and outs. Didn't help.

Also, during the same test, i switched to my Macbook pro's Built-In audio set to the same buffer size (128 Samples). Didn't help.

13" Macbook Pro, 2.9 GHz Intel Core i7, 8 GB 1600 MHz DDR3 Ram, 256 GB SSD.

nemoy
Posts: 380
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:45 pm
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by nemoy » Sun Feb 02, 2014 3:54 pm

I have the same problem since 2009.
the only thing that helped me so far is:

keep that cpu aroun 40% max.
everything else DOES crackle & click.

this is still the only thing that helped so far.
(it is of course not a solution)

let me know, if you find something else...

Angstrom
Posts: 14665
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by Angstrom » Sun Feb 02, 2014 4:03 pm

I get the problem in sets around 20% CPU , so quite low resource usage.

33tetragammon
Posts: 903
Joined: Fri Dec 26, 2008 8:34 pm
Location: The Universe
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by 33tetragammon » Sun Feb 02, 2014 5:22 pm

Might be a good idea to mention the following for anyone who has these problems:

-Your computer specs and operating system.
-Audio Interface, sample rate, bitrate, and buffer settings.

This might narrow it down to the source of the problem.

Angstrom
Posts: 14665
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by Angstrom » Sun Feb 02, 2014 6:55 pm

win 7 64 bit, 16 gb memory, quadcore i7 3.4gHz
Live 9.1 64 bit,
RME fireface 400.

One method I can make Live crackle repeatably on my system
  1. create a new set,
  2. load a sample into a clip clot,
  3. selecting Complex Pro on that clip
  4. use the warp markers to stretch the sample to be 4x it's normal length.
Outcome : Live 9 will now crackle, with just one audio clip loaded and no VSTs or effects

LFO8
Posts: 333
Joined: Fri May 01, 2009 7:12 pm

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by LFO8 » Sun Feb 02, 2014 8:13 pm

Yep...been having crackling as of late as well. Whilst having very light sets and low CPU count.
ImageAsylum Sound Music and Sound Design

33tetragammon
Posts: 903
Joined: Fri Dec 26, 2008 8:34 pm
Location: The Universe
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by 33tetragammon » Sun Feb 02, 2014 11:08 pm

Angstrom wrote:win 7 64 bit, 16 gb memory, quadcore i7 3.4gHz
Live 9.1 64 bit,
RME fireface 400.

One method I can make Live crackle repeatably on my system
  1. create a new set,
  2. load a sample into a clip clot,
  3. selecting Complex Pro on that clip
  4. use the warp markers to stretch the sample to be 4x it's normal length.
Outcome : Live 9 will now crackle, with just one audio clip loaded and no VSTs or effects
I just tested what you described, but i get no crackling whatsoever.

jestermgee
Posts: 3400
Joined: Mon Apr 26, 2010 6:38 am
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by jestermgee » Sun Feb 02, 2014 11:21 pm

For those reporting these as a "new" issue (not something that has been occurring for years) has it been since upgrading to 9.1.1 specifically? Just wondering if there may have been something "optimized" in the latest upgrade that causes issues.

33tetragammon
Posts: 903
Joined: Fri Dec 26, 2008 8:34 pm
Location: The Universe
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by 33tetragammon » Sun Feb 02, 2014 11:38 pm

jestermgee wrote:For those reporting these as a "new" issue (not something that has been occurring for years) has it been since upgrading to 9.1.1 specifically? Just wondering if there may have been something "optimized" in the latest upgrade that causes issues.
Could very well be 9.1.1. I can't recall having these issues with version prior to this. I can't test it though, since i have no other version on my system….crap…..

jestermgee
Posts: 3400
Joined: Mon Apr 26, 2010 6:38 am
Contact:

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by jestermgee » Mon Feb 03, 2014 12:44 am

I have been holding off 9.1.1 but may just install and test. I always keep at least 5 old versions anyway in case of this kind of thing. Does anyone have an older version they can test a problematic set on to see if it is the same thing?

Slartibart
Posts: 18
Joined: Wed Mar 16, 2011 4:24 pm

Re: endless clicking/crackling problems with Live 9?

Post by Slartibart » Mon Feb 03, 2014 8:01 am

Hello,

This started for me yesterday suddenly when I opened a set that I was working on the day before?!

I have been using 9.1.1 (32bit, Windows 8 64bit) for about a week. I have Steinberg C1 audio interface. Now it helped by increasing the buffer size to 256, but I have not noticed any problems before with buffer size 64.

I tried the FL Studio demo, and it works just fine with buffer size 64.

It defenitely looks like a problem with Live, because sometimes the audio is clear at first for a while (few seconds to minutes) when opening a project, or playing some audio. Then suddenly the crackling kicks in.

I have seen this behaviour with earlier Live 9 versions also, but then a PC reboot has always helped.

-Slartibart

Post Reply