Audio dies in 9.1.2

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
re:dream
Posts: 4562
Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Location: Hoerikwaggo's sunset side...
Contact:

Audio dies in 9.1.2

Post by re:dream » Wed Apr 16, 2014 7:06 am

Since upgrading to 9.1.2 this problem:

- Audio unpredictably dies in the midst of use
- Meters are still active. Master meter is still active. But there is no audio
- It can be fixed by switching to some other software that uses audio (e.g Itunes) and then triggering audio from there. Then audio comes back to Live as well

I had a similar problem in 9.1.1 and Ableton told me to uninstall ClyphX and the community Push script :roll:
I ignored them but installed a fresh Push script and somehow the problem disappeared, which is really strange
I tried the same now (I am using the default Push script) but it ain't working

Anyone else experiencing similar problems?

jbodango
Posts: 521
Joined: Tue Oct 05, 2004 11:25 pm
Contact:

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by jbodango » Wed Apr 16, 2014 8:10 am

should i abstain from installing it?
like from a clean install of windows 8.1 w/ enhancements?

re:dream
Posts: 4562
Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Location: Hoerikwaggo's sunset side...
Contact:

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by re:dream » Wed Apr 16, 2014 8:52 am

I think it is a case of y.m.m.v.

It may be that there is an odd interaction between Live 9.1.2 and my audio card.

I will send a bug report.

jbodango
Posts: 521
Joined: Tue Oct 05, 2004 11:25 pm
Contact:

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by jbodango » Wed Apr 16, 2014 9:10 am

Sorry to hear about your audio deaths :(
Just Got fresh OS installs on both Mac an PC and wasn't really sure what to expect.
Hating windows cuz I can't get the keys to light up on a new Lenovo IdeaPad. Touch screen navigation on Ableton native is useles/ pointless.

Also hate the Mac because it's old.. the battery is on its last limb and they don't make 17" laptops currently/anymore.

OS's in question:
Mavericks 9.1.2 and Windows 8.1.maybethestartmenuisback

Kilometers will vary.

dave dominey
Posts: 514
Joined: Thu Apr 29, 2004 4:11 pm

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by dave dominey » Wed Apr 16, 2014 10:28 pm

ive had this kind of problem for a while with live now

i was told to stop using launchpad95 and sl_ultimate scripts amongst other things

gave up trying to get to the bottom of it now.... i just live with it

fenderguy4life
Posts: 28
Joined: Tue Apr 02, 2013 3:39 pm

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by fenderguy4life » Thu Apr 17, 2014 12:33 am

jbodango wrote:Sorry to hear about your audio deaths :(
Just Got fresh OS installs on both Mac an PC and wasn't really sure what to expect.
Hating windows cuz I can't get the keys to light up on a new Lenovo IdeaPad. Touch screen navigation on Ableton native is useles/ pointless.

Also hate the Mac because it's old.. the battery is on its last limb and they don't make 17" laptops currently/anymore.

OS's in question:
Mavericks 9.1.2 and Windows 8.1.maybethestartmenuisback

Kilometers will vary.
For the ideapad keys have you tried the Fn key + spacebar? That should turn them on/off.
Wake up. Sing. Play. Record. Repeat.

3dot...
Posts: 9996
Joined: Tue Feb 20, 2007 11:10 pm

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by 3dot... » Thu Apr 17, 2014 8:43 am

sounds like a soundcard driver issue to me...
Image

re:dream
Posts: 4562
Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Location: Hoerikwaggo's sunset side...
Contact:

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by re:dream » Thu Apr 17, 2014 8:52 am

3dot... wrote:sounds like a soundcard driver issue to me...
Yes. But how can that be linked to the 9.1.2 upgrade?

3dot...
Posts: 9996
Joined: Tue Feb 20, 2007 11:10 pm

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by 3dot... » Thu Apr 17, 2014 9:20 am

hmm circumstantial possibly...
if I were you i'd check with some other DAW as well...
uninstall/reinstall audio drivers..
also try and remove your Live preferences file...
Image

re:dream
Posts: 4562
Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Location: Hoerikwaggo's sunset side...
Contact:

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by re:dream » Thu Apr 17, 2014 10:52 am

Will try - thanks for the advice!

S-N-S
Posts: 267
Joined: Tue Apr 10, 2007 9:22 am
Location: denmark
Contact:

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by S-N-S » Fri Apr 18, 2014 10:33 am

i have started getting the same thing happening after upgrading to 9.1.2 on win 7 home pro

re:dream
Posts: 4562
Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Location: Hoerikwaggo's sunset side...
Contact:

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by re:dream » Mon May 05, 2014 10:25 am

This issue is persisting for me and it is getting worse

- On my Mac Mini (Edirol Soundcard), audio will repeatedly cut out, often after some 'event'
- Audio cuts out until I go to audio preferences, select 'built in' sound output (tinny audio is re-established) and then I re- select the Edirol again

Last night is ALSO happened on my MBP (late 2009, built in output)

Very frustrating.

Any advice?

3dot...
Posts: 9996
Joined: Tue Feb 20, 2007 11:10 pm

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by 3dot... » Mon May 05, 2014 10:44 am

support@ableton.com

..because it didn't happen even once here.. neither on Mac nor Windowz
could be specific to your setup (although this still sounds to me like an audio interface thing)
Image

re:dream
Posts: 4562
Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Location: Hoerikwaggo's sunset side...
Contact:

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by re:dream » Mon May 05, 2014 10:50 am

Yes, I have contacted support and sent them a file for both machines.

It is the fact that it happens on both my Mac Mini and the MBP - the latter of which is not using the soundcard - that is really baffling.

3dot...
Posts: 9996
Joined: Tue Feb 20, 2007 11:10 pm

Re: Audio dies in 9.1.2

Post by 3dot... » Mon May 05, 2014 11:19 am

any 3rd party plugins or m4l devices in your set?
Image

Post Reply