Why use maschine vst with Ableton?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
RafaMrqs
Posts: 7
Joined: Thu Jan 16, 2014 12:05 am

Why use maschine vst with Ableton?

Post by RafaMrqs » Sun Oct 05, 2014 7:42 pm

Hello everyone, I could use a little help.

I own a maschine mk1 controller running the 1.8 version software and here's the deal: I bought maschine to use in my DJ set to create do drum loops on the fly and layer the music I was playing and it worked very nice. Now that I started producing I can't make maschine useful. I'm using it as a vst in ableton and routing each sound to a audio channel in ableton but it feels like I'm using just an over complicated drum rack. It won't let me create patterns longer than 1 bar, I'm using effects in ableton and not in maschine and transferring what I created in it to the arrangement view in ableton seems like a pain in the ass. So I wanted to hear from you guys if there is a nice and truly useful way to integrate maschine and ableton or if I should just sell it.

Thank you!

jlgrimes
Posts: 1533
Joined: Mon Jan 22, 2007 1:55 am
Location: Atlanta, Ga

Re: Why use maschine vst with Ableton?

Post by jlgrimes » Tue Oct 07, 2014 12:10 am

RafaMrqs wrote:Hello everyone, I could use a little help.

I own a maschine mk1 controller running the 1.8 version software and here's the deal: I bought maschine to use in my DJ set to create do drum loops on the fly and layer the music I was playing and it worked very nice. Now that I started producing I can't make maschine useful. I'm using it as a vst in ableton and routing each sound to a audio channel in ableton but it feels like I'm using just an over complicated drum rack. It won't let me create patterns longer than 1 bar, I'm using effects in ableton and not in maschine and transferring what I created in it to the arrangement view in ableton seems like a pain in the ass. So I wanted to hear from you guys if there is a nice and truly useful way to integrate maschine and ableton or if I should just sell it.

Thank you!
IMO using Maschine + Live in parallel is cumbersome. Using Maschine as a controller for Live is probably the best workflow other than some occasional sounds and using Maschine as a sound module.

That said a few of the things Maschine will give you.

1. A drum sampler a bit more flexible than Simpler. (Battery is probably better though than Maschine though and works a little better in Drum Racks IMO). I especially like the vintage sampler modes.

2. Drum synths. (I like Maschines better than M4L).

3. A better way to Browse your Komplete library (assuming you have Komplete).

4. Note repeat.

5. Generally better kits than what Live has to offer.


i find with DrumRacks though and Ableton I have a better sequencer than Maschine alone for my workflow.

That said though, I think the key if u plan on using Maschine as a module, it would be good to set up some good templates (possibly setting Maschine up as either a drum Rack or instrument with its multi outs already configured).
Last edited by jlgrimes on Tue Oct 07, 2014 12:16 am, edited 1 time in total.

andrewbrewer
Posts: 596
Joined: Sat Mar 26, 2005 4:01 pm

Re: Why use maschine vst with Ableton?

Post by andrewbrewer » Tue Oct 07, 2014 12:16 am

I use it so that two people can work on an ableton track simultaneously and keep the maschine work saved into the ableton set. Mostly jamming, one on machine, one on ableton. Later on, when ideas work, the brute force way is to record machine straight into audio clips in ableton. This can be a way to capture the human feel of any on-the-fly tweaks and mutes. Another more flexible solution is to trigger maschine scenes using ableton dummy clips. I end up using a mix of both. Sometimes a recording started from maschine but ended up sliced into an ableton drum rack.

alpertt
Posts: 236
Joined: Thu Oct 10, 2013 2:34 am

Re: Why use maschine vst with Ableton?

Post by alpertt » Tue Oct 07, 2014 9:28 pm

Also these 2 are not true:
RafaMrqs wrote:It won't let me create patterns longer than 1 bar
and
RafaMrqs wrote:transferring what I created in it to the arrangement view in ableton seems like a pain in the ass.
You can create up to 128 bars within 128 scenes.
But if you set ableton loop in 1 bar, maschine will loop 1 bar respectively.

And transferring from maschine to ableton is really easy. You just drag & drop (midi and/or audio.)

amigo
Posts: 992
Joined: Fri Jul 16, 2004 9:39 am
Location: Ireland
Contact:

Re: Why use maschine vst with Ableton?

Post by amigo » Wed Oct 08, 2014 1:31 pm

Upgrade to Maschine 2.0

I don't know Maschine pre 2.0 but I know that it integrates very well with Ableton Live and I use it all the time.

Post Reply