touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
TomViolenz
Posts: 6854
Joined: Mon Dec 13, 2010 6:19 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by TomViolenz » Thu Dec 04, 2014 2:37 pm

Chris / touchAble wrote:
TomViolenz wrote: In how far does the reduced RAM of the iPad 1 affect Touchable. Does it get more sluggish when you control a parameter? (That would be bad for sure)
nothing like that will happen, the performance should always stay the same!
the only far fetched possibility is a crash because of low memory - but you would have to use a really really big set, like a few hundred tracks X a few hundred scenes, to actually get it done.
if it's twice the money i would definitely go with the two ipad1 option :)
That's what I thought.
Thanks for your input 8)

Le k
Posts: 92
Joined: Sun Nov 01, 2009 6:34 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by Le k » Thu Dec 04, 2014 3:40 pm

TomViolenz wrote:
Chris / touchAble wrote:
TomViolenz wrote: In how far does the reduced RAM of the iPad 1 affect Touchable. Does it get more sluggish when you control a parameter? (That would be bad for sure)
nothing like that will happen, the performance should always stay the same!
the only far fetched possibility is a crash because of low memory - but you would have to use a really really big set, like a few hundred tracks X a few hundred scenes, to actually get it done.
if it's twice the money i would definitely go with the two ipad1 option :)
That's what I thought.
Thanks for your input 8)
And send us pics of your Startrek Enterprise as soon as it's ready! :)
TouchAble App - IOS controller for Ableton Live
http://www.touch-able.com

Sylvain Garcia / Le K Ableton Certified trainer
http://www.ableton.com/pages/education/ ... ain_garcia
http://www.le-k.org

Image

TomViolenz
Posts: 6854
Joined: Mon Dec 13, 2010 6:19 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by TomViolenz » Thu Dec 04, 2014 5:05 pm

Le k wrote:
TomViolenz wrote:
Chris / touchAble wrote: nothing like that will happen, the performance should always stay the same!
the only far fetched possibility is a crash because of low memory - but you would have to use a really really big set, like a few hundred tracks X a few hundred scenes, to actually get it done.
if it's twice the money i would definitely go with the two ipad1 option :)
That's what I thought.
Thanks for your input 8)
And send us pics of your Startrek Enterprise as soon as it's ready! :)
:mrgreen: 8)
Will do, when all the pieces fell into place :)

graphixsounds
Posts: 164
Joined: Wed Oct 23, 2013 9:02 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by graphixsounds » Thu Dec 04, 2014 8:47 pm

you should make the app for the next version like the electribes where you can plug out the ipad and still retain functionality and reconnect/export to ableton... this is where software should be going :) - great start though!

graphixsounds
Posts: 164
Joined: Wed Oct 23, 2013 9:02 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by graphixsounds » Thu Dec 04, 2014 8:59 pm

give it the same functionality as live when its not connected!! would be huge- somebody do this--- knock knock ableton hq??

stoersignal
Posts: 496
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:43 pm
Location: vienna

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by stoersignal » Thu Dec 04, 2014 10:12 pm

graphixsounds wrote:give it the same functionality as live when its not connected!! would be huge- somebody do this--- knock knock ableton hq??
seriously?? :lol: :lol: :lol:

graphixsounds
Posts: 164
Joined: Wed Oct 23, 2013 9:02 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by graphixsounds » Thu Dec 04, 2014 10:32 pm

they say the new ipad is quite powerful- at least maybe the ability to play the loops or freeze the audio to play on ipad- if it can be done on the small cpu power of an electribe im sure you could get somewhere in between on an ipad air 2

TomViolenz
Posts: 6854
Joined: Mon Dec 13, 2010 6:19 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by TomViolenz » Thu Dec 04, 2014 10:52 pm

graphixsounds wrote:they say the new ipad is quite powerful- at least maybe the ability to play the loops or freeze the audio to play on ipad- if it can be done on the small cpu power of an electribe im sure you could get somewhere in between on an ipad air 2
Maybe you misssed the part where Touchable is controller software and not an iPad DAW?!

nowtime
Posts: 1563
Joined: Thu Jan 11, 2007 7:24 pm
Location: Homefree

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by nowtime » Thu Dec 04, 2014 11:30 pm

My friend gave me an iPad 2. This app sounds great. Do I need an account with Apple with monthly fee to use it? Or can I just download the app to my laptop and transfer to the iPad?

db120
Posts: 120
Joined: Sat Sep 27, 2008 7:35 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by db120 » Fri Dec 05, 2014 4:14 am

I've been using it occasionally since right after the first version came out and came here to say that this release is the first one I've been able to just get locked in a zone with it. I didn't trust the previous wifi for versions for gigging, but now usb and that template add-on... woah, I need a cat to shit on.


mrweasel
Posts: 236
Joined: Mon Jan 09, 2006 4:30 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by mrweasel » Fri Dec 05, 2014 12:44 pm

"It actually des work perfectly ;) While you change the resonator view within touchAble it doesn't change it within Live, you have to do it manually if you want to see it.
It's basically the same behavior with all the devices using multiple pages/views. LiveAPi doesn't allow this last interaction, but whatever you basically don't need to look at your device on the computer so..;)
_________________
TouchAble App - IOS controller for Ableton Live
http://www.touch-able.com
Sylvain Garcia / Le K Ableton Certified trainer"
How does that work though?
Does it mean that the new templates you offer from the appstore don't allow to reflect the parameter change in Ableton?
Would it therefore not update other midi devices connected to Ableton (a BCR for instance)

Would it not be confusing when you move a few paramaters from the app, then go to the computer a few minutes later to tweak stuff with the mouse, and you can't remember what has changed.
Sounds very confusing to me... :?

stoersignal
Posts: 496
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:43 pm
Location: vienna

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by stoersignal » Fri Dec 05, 2014 2:28 pm

mrweasel wrote:
"It actually des work perfectly ;) While you change the resonator view within touchAble it doesn't change it within Live, you have to do it manually if you want to see it.
It's basically the same behavior with all the devices using multiple pages/views. LiveAPi doesn't allow this last interaction, but whatever you basically don't need to look at your device on the computer so..;)
_________________
TouchAble App - IOS controller for Ableton Live
http://www.touch-able.com
Sylvain Garcia / Le K Ableton Certified trainer"
How does that work though?
Does it mean that the new templates you offer from the appstore don't allow to reflect the parameter change in Ableton?
Would it therefore not update other midi devices connected to Ableton (a BCR for instance)

Would it not be confusing when you move a few paramaters from the app, then go to the computer a few minutes later to tweak stuff with the mouse, and you can't remember what has changed.
Sounds very confusing to me... :?
it doesn`t switches the views!! of course it changes the parameter!

mrweasel
Posts: 236
Joined: Mon Jan 09, 2006 4:30 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by mrweasel » Fri Dec 05, 2014 2:33 pm

Dooh. Of course. Now it makes sense. haha
Hungry momment... :oops:

Le k
Posts: 92
Joined: Sun Nov 01, 2009 6:34 pm

Re: touchAble 3 is out! Now connects via simple USB cable & more

Post by Le k » Fri Dec 05, 2014 3:53 pm

mrweasel wrote:Dooh. Of course. Now it makes sense. haha
Hungry momment... :oops:
You won't catch us doing bad thing!
:mrgreen:
TouchAble App - IOS controller for Ableton Live
http://www.touch-able.com

Sylvain Garcia / Le K Ableton Certified trainer
http://www.ableton.com/pages/education/ ... ain_garcia
http://www.le-k.org

Image

Post Reply