APC40 mkII button color variation

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
sraposa
Posts: 48
Joined: Wed Oct 06, 2004 3:04 pm
Location: Montclair, NJ

APC40 mkII button color variation

Post by sraposa » Mon Mar 16, 2015 3:42 pm

Just bought a new APC40 mkII and I'm seeing 4-5 distinct colors on the launch buttons for a single clip color.
Attached image shows what I see when all clips are set to white.
If I set all the clips to green, the APC buttons are green but with a similar pattern that makes it look like i'm seeing 4-5 different clip colors.

A little variation wouldn't surprise me. But this seems pretty extreme.
Anyone else experiencing this?

So far Akai support has been less than helpful...

Image
Scott Raposa * Electronic Music Artist
www.scottraposa.com

alexandermon
Posts: 9
Joined: Sun Feb 23, 2014 6:03 am

Re: APC40 mkII button color variation

Post by alexandermon » Mon Mar 16, 2015 4:14 pm

Is this running off bus power or off the AC adapter?

8O

19oclock
Posts: 57
Joined: Thu Aug 21, 2014 5:40 pm

Re: APC40 mkII button color variation

Post by 19oclock » Thu Mar 19, 2015 1:25 am

Probably just a function of LED quality.

logicbomb.de
Posts: 21
Joined: Mon Nov 17, 2014 7:36 pm

Re: APC40 mkII button color variation

Post by logicbomb.de » Fri Mar 20, 2015 9:07 pm

Yeah, Push has the same "problem"

whats happening here is that each button contains a Tri-Color RGB LED and to make the color "white", all LED are on at the same time.

Due to small variances in the output of the RGB LEDs, you'll see somewhat inconsistent coloring versus what you'd see if the buttons contained an RGBW LED where a separate White emitter was used instead of combining RBG to make white.

I wouldn't recommend returning the unit for a replacement as you'll probably notice the same issue on the new unit as well.

hope this helps
Live 9 Suite | Push | APC40 MKI | Bass Station II | Roland Tr-8 | Yamaha EX7 | Novation Remote SL49| NI Komplete Audio 6 | Launchpad Mini| LEAP Motion w/ GECO MIDI |

sraposa
Posts: 48
Joined: Wed Oct 06, 2004 3:04 pm
Location: Montclair, NJ

Re: APC40 mkII button color variation

Post by sraposa » Wed Mar 25, 2015 12:16 am

alexandermon wrote:Is this running off bus power or off the AC adapter?

8O
there is no AC adapter on the APC40 mkII. at least I can't find one...
Wish there were as it might have solved the issue...
Last edited by sraposa on Wed Mar 25, 2015 12:24 am, edited 1 time in total.
Scott Raposa * Electronic Music Artist
www.scottraposa.com

sraposa
Posts: 48
Joined: Wed Oct 06, 2004 3:04 pm
Location: Montclair, NJ

Re: APC40 mkII button color variation

Post by sraposa » Wed Mar 25, 2015 12:21 am

logicbomb.de wrote: I wouldn't recommend returning the unit for a replacement as you'll probably notice the same issue on the new unit as well.

hope this helps
I hear ya. Not to mention Akai (non)support is making it easy to go that route by not getting back to me...

Thanks for the note!
Scott Raposa * Electronic Music Artist
www.scottraposa.com

Post Reply