External FX unit as Return

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Arpegius
Posts: 20
Joined: Wed Nov 22, 2006 9:55 pm

External FX unit as Return

Post by Arpegius » Tue Sep 29, 2015 4:26 pm

Hiya fellas,

So here's my gear:

Soundcard: Saffire Focusrite USB
Mixer: Soundcraft Spirit Folio SX
FX unit: Zoom 1202

Now what I want to achieve in Ableton is to send individual channels to a return track with the effect of my Zoom 1202.

I've tried slamming an external effect on a return bus, to no effect (no pun intended). Tried routing things differently, to no avail either. Right now the Zoom 1202 is active as an AUX on my mixer. Would love to hear if someone can help me out here on how to connect everything to get this to work. :mrgreen:
kappa

outsidesys
Posts: 400
Joined: Tue Mar 31, 2009 2:26 am

Re: External FX unit as Return

Post by outsidesys » Tue Sep 29, 2015 11:27 pm

The audio you want to send to the 1202 has to go OUT your Saffire to the 1202, and then from the 1202, back IN the Saffire.

Saffire (out) --> 1202 (in) --> 1202 Effect --> 1202 (out) --> Saffire (in)

Use Live's External Effect to choose the Input/Output of the Saffire you're using with the 1202.

Arpegius
Posts: 20
Joined: Wed Nov 22, 2006 9:55 pm

Re: External FX unit as Return

Post by Arpegius » Wed Sep 30, 2015 12:04 pm

Hi outsidesys, thanks for your reply.

I figured as much, however in that case the mixer is still out of the equation, how should I incorporate this on there?
kappa

Richie Witch
Posts: 885
Joined: Mon Feb 10, 2014 10:10 pm
Location: Space Coast, Central Florida

Re: External FX unit as Return

Post by Richie Witch » Wed Sep 30, 2015 1:11 pm

To get the mixer back in the equation, your audio interface has to be integrated into your mixer. With the combo you have, I don't think that's possible.

If you're willing to upgrade, look at Mackie, Allen & Heath, and Soundcraft for integrated mixer/interface units that will do what you're looking for.
Win10/Intel i7 rig | Live 10 | DSI, Yamaha, Korg, and Novation synths, and 12U of Eurorack | various outboard gear | Dune 2, Circle2, Enzyme, Kontakt |

fishmonkey
Posts: 4105
Joined: Wed Oct 24, 2007 4:50 am

Re: External FX unit as Return

Post by fishmonkey » Thu Oct 01, 2015 4:17 am

Arpegius wrote:Hi outsidesys, thanks for your reply.

I figured as much, however in that case the mixer is still out of the equation, how should I incorporate this on there?
what kind of setup are you after? it's all a bit vague so far...
badbrainz wrote: I'm a drummer, so I'm already at an intellectual disadvantage here

outsidesys
Posts: 400
Joined: Tue Mar 31, 2009 2:26 am

Re: External FX unit as Return

Post by outsidesys » Fri Oct 02, 2015 12:15 am

Yeah, his intensions are vague. Here's how I would route it.

Safire (Out 1/2, RCA jacks) --> Folio (2TK In, RCA jacks, Level assigned to Mix)
Safire (Out 3/4) --> Folio (In 1/2)

Folio (Out Sub-mix) --> Safire (In 1/2)
Folio (Out Aux 1, 2, or 3) --> 1202 (In)

1202 (Out) --> Folio (In 15/16 or 19/20)

Watch out for audio feedback loops. Keep the sub-mix faders down when you're not recording or monitoring thru Live, and never assign 2TK Level to SUB, or SUB to MIX.

Richie Witch
Posts: 885
Joined: Mon Feb 10, 2014 10:10 pm
Location: Space Coast, Central Florida

Re: External FX unit as Return

Post by Richie Witch » Fri Oct 02, 2015 12:12 pm

Yeah, I can see how that would work. Especially since the unbalanced cables on those RCA connections are probably short.

And you're right--feedback loops would be a hazard, but as long as he's careful, it's workable.

Crafty thinking! :)
Win10/Intel i7 rig | Live 10 | DSI, Yamaha, Korg, and Novation synths, and 12U of Eurorack | various outboard gear | Dune 2, Circle2, Enzyme, Kontakt |

outsidesys
Posts: 400
Joined: Tue Mar 31, 2009 2:26 am

Re: External FX unit as Return

Post by outsidesys » Sat Oct 03, 2015 2:23 am

Richie Witch wrote:Crafty thinking! :)
:mrgreen: Thanks!

Arpegius
Posts: 20
Joined: Wed Nov 22, 2006 9:55 pm

Re: External FX unit as Return

Post by Arpegius » Sat Oct 03, 2015 4:29 pm

Hi guys,

Thanks for the comments, sorry for not being clear enough - like I said im fairly new to all this. Will try aforementioned method and keep you posted!
kappa

Post Reply