Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
timday
Posts: 548
Joined: Mon May 04, 2009 1:02 pm

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by timday » Thu Nov 05, 2015 5:43 pm

I'm slightly annoyed because I don't actually like the auto assign track colours - I used to colour tracks according to synth, bass, vocal etc and now it colours them for me according to a colour scheme of its own devising. If I turn the track colours off any new clips are coloured grey. Blecchh. So I'll have to re colour all the tracks.

Would like the old behavour back as an option. Meh. Maybe I'll get used to it.

mrgrim3
Posts: 118
Joined: Sat Jul 07, 2012 4:04 am

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by mrgrim3 » Thu Nov 05, 2015 6:46 pm

I don't like how it will pick the dark colors with the white text
the white text just looks ugly I think and blurry around the edges
I use just default grey skin

[jur]
Site Admin
Posts: 1740
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by [jur] » Thu Nov 05, 2015 6:49 pm

[Topics merged]
Ableton Forum Moderator

solovox
Posts: 253
Joined: Sat Jan 04, 2003 6:41 am
Location: Portland
Contact:

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by solovox » Thu Nov 05, 2015 8:43 pm

ShelLuser wrote:+1

I'm also highly annoyed with this change in behavior, and it makes me seriously worry about how much the Push is going to dominate the Live workflow. From what I read this change has some advantages on the Push; it helps with identifying tracks or clips (it's hear-say on my part since I don't use a Push myself), but as you also noticed it negatively affects the workflow for everyone who doesn't have (or uses) Push.

Right now you can prevent tracks from getting a random color assigned to them, but you can't stop this static behavior for clips :/

Anyway, there is some hope if you have Max for Live; look at this post. My patch can be downloaded here. It basically brings back the old behavior where clips get a random color assigned to them. One possible caveat is that it will only work on the currently selected track. So you might need to keep "Select on launch" turned on.

Maybe fun: As of version 1.5 the patch also provides optional support for gradients: making the color of a new clip darker than the one above it. Its far from perfect, but does work in several cases (sporkles gave me this idea).

But yeah, I would also like a preference setting which allows us to turn random color assignments for clips back on.
Thanks for the tip, but for various reasons this will not work for me. I'd rather not weigh down my boot up time even more with running Max4Live in a live situation.
Live Show Rig: quad-core i7, 16 gig RAM, SSD, MOTU Ultralite, Windows 7.

Desktop Rig: 8 core Xeon, 20 gig RAM, RAID 0 drives, Echo Layla PCI, Windows 10

soundsliketree
Posts: 243
Joined: Mon Jul 29, 2002 5:59 am
Location: Berkeley, CA
Contact:

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by soundsliketree » Thu Nov 05, 2015 8:44 pm

What a horrible update to the coloring behavior.

For my purposes, having all the clips in a track colored the same as the track is not useful. It's the opposite of what I want.

Not only do I want the random clip color option back, but what I have wanted for a long time is the ability to select a block of clips, right-click and choose from such options as:
• randomize clip colors
• sequentially shift colors along gradient

These are both useful for when you've duplicated and then altered clips and wound up with a bunch of same-colored clips and would like to distinguish between them.

Ableton, please don't change default behaviors and remove features. Rather, add features.
This seems like an obvious principle to me.

Bobbyandreano
Posts: 11
Joined: Thu Apr 01, 2010 4:46 pm

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by Bobbyandreano » Thu Nov 05, 2015 8:52 pm

Even though the assign random colors features has been removed you can still right-click on a clip and choose a different clip color. So while not automatically assigned as random we are not locked into having clips colors match track colors.

solovox
Posts: 253
Joined: Sat Jan 04, 2003 6:41 am
Location: Portland
Contact:

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by solovox » Thu Nov 05, 2015 9:01 pm

Bobbyandreano wrote:Even though the assign random colors features has been removed you can still right-click on a clip and choose a different clip color. So while not automatically assigned as random we are not locked into having clips colors match track colors.
Well of course, and that's what I'm having to do. It adds an entire layer of labor to my work in the studio (and when is adding work a 'good' feature?), but more damaging is what it will do to my live act, which features live loop creation onstage. I do not want to be changing colors manually of clips onstage.
Live Show Rig: quad-core i7, 16 gig RAM, SSD, MOTU Ultralite, Windows 7.

Desktop Rig: 8 core Xeon, 20 gig RAM, RAID 0 drives, Echo Layla PCI, Windows 10

solovox
Posts: 253
Joined: Sat Jan 04, 2003 6:41 am
Location: Portland
Contact:

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by solovox » Thu Nov 05, 2015 9:01 pm

soundsliketree wrote:What a horrible update to the coloring behavior.

For my purposes, having all the clips in a track colored the same as the track is not useful. It's the opposite of what I want.

Not only do I want the random clip color option back, but what I have wanted for a long time is the ability to select a block of clips, right-click and choose from such options as:
• randomize clip colors
• sequentially shift colors along gradient

These are both useful for when you've duplicated and then altered clips and wound up with a bunch of same-colored clips and would like to distinguish between them.

Ableton, please don't change default behaviors and remove features. Rather, add features.
This seems like an obvious principle to me.
Brilliant ideas!
Live Show Rig: quad-core i7, 16 gig RAM, SSD, MOTU Ultralite, Windows 7.

Desktop Rig: 8 core Xeon, 20 gig RAM, RAID 0 drives, Echo Layla PCI, Windows 10

solovox
Posts: 253
Joined: Sat Jan 04, 2003 6:41 am
Location: Portland
Contact:

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by solovox » Thu Nov 05, 2015 9:02 pm

I have created a Poll so let's put it out there!

Poll: viewtopic.php?f=1&t=218233
Live Show Rig: quad-core i7, 16 gig RAM, SSD, MOTU Ultralite, Windows 7.

Desktop Rig: 8 core Xeon, 20 gig RAM, RAID 0 drives, Echo Layla PCI, Windows 10

zeepster
Posts: 310
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:03 pm

Re: Anyone else having an issue with 'Auto-Assign Track Colors?"

Post by zeepster » Tue Dec 01, 2015 2:29 pm

solovox wrote:I have created a Poll so let's put it out there!

Poll: viewtopic.php?f=1&t=218233
But your poll said nothing about the "No color" option. :'(

Post Reply