CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
NoSonic822
Posts: 700
Joined: Sat Jun 01, 2013 8:38 am

CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Post by NoSonic822 » Thu Jan 21, 2016 7:06 am

I dont get why this is happening, it';s like the audio engine freezes...Live doesnt crash, all ihave to do is turn the engine off and on, but my PC cpu is at 2% and its not crashing or anything

Anyone? had this happen before?

fishmonkey
Posts: 4222
Joined: Wed Oct 24, 2007 4:50 am

Re: CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Post by fishmonkey » Thu Jan 21, 2016 7:57 am

maybe an audio driver issue?
badbrainz wrote: I'm a drummer, so I'm already at an intellectual disadvantage here

Guillermo Barrancos
Posts: 290
Joined: Tue Mar 05, 2013 8:05 am

Re: CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Post by Guillermo Barrancos » Thu Jan 21, 2016 7:59 am

What Audio Interface are you using and on which OS?

NoSonic822
Posts: 700
Joined: Sat Jun 01, 2013 8:38 am

Re: CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Post by NoSonic822 » Thu Jan 21, 2016 1:12 pm

Guillermo Barrancos wrote:What Audio Interface are you using and on which OS?
scarlett 2i4 windows 8.1

Guillermo Barrancos
Posts: 290
Joined: Tue Mar 05, 2013 8:05 am

Re: CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Post by Guillermo Barrancos » Thu Jan 21, 2016 6:22 pm

Inversoundzzz wrote:
Guillermo Barrancos wrote:What Audio Interface are you using and on which OS?
scarlett 2i4 windows 8.1
Are you sure you using the latest drivers? Have you set it to ASIO or using WDM?

Also, do you have ASIO4All installed? As that one wrecked havoc on my system With my Scarlett, but I'm on Windows 10 currently.

miekwave
Posts: 752
Joined: Fri Aug 03, 2012 8:49 pm
Location: Austin, TX
Contact:

Re: CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Post by miekwave » Sun Jan 24, 2016 11:05 am

Inversoundzzz wrote:I dont get why this is happening, it';s like the audio engine freezes...Live doesnt crash, all ihave to do is turn the engine off and on, but my PC cpu is at 2% and its not crashing or anything

Anyone? had this happen before?
I had this happen when BATTERY POWER MODE was set to 'low power mode' make sure you have 'High Performance' enabled to ensure your CPU is operating at its peak during Ableton use.

Use HW monitor to diagnose what is causing CPU peaks.
Image
Check out some of my soundtracks. Also Ableton Live Performance video.

ImageImage

NoSonic822
Posts: 700
Joined: Sat Jun 01, 2013 8:38 am

Re: CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Post by NoSonic822 » Mon Jan 25, 2016 9:46 am

miekwave wrote:
Inversoundzzz wrote:I dont get why this is happening, it';s like the audio engine freezes...Live doesnt crash, all ihave to do is turn the engine off and on, but my PC cpu is at 2% and its not crashing or anything

Anyone? had this happen before?
I had this happen when BATTERY POWER MODE was set to 'low power mode' make sure you have 'High Performance' enabled to ensure your CPU is operating at its peak during Ableton use.

Use HW monitor to diagnose what is causing CPU peaks.
Image
thanks, except it is happening whether im using live or not....so im starting to think it gors something to with directx and windows 10 theres some new version of direct x on windows 10, and im nmo 8.1

Guillermo Barrancos
Posts: 290
Joined: Tue Mar 05, 2013 8:05 am

Re: CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Post by Guillermo Barrancos » Mon Jan 25, 2016 11:00 am

Inversoundzzz wrote:
miekwave wrote:
Inversoundzzz wrote:I dont get why this is happening, it';s like the audio engine freezes...Live doesnt crash, all ihave to do is turn the engine off and on, but my PC cpu is at 2% and its not crashing or anything

Anyone? had this happen before?
I had this happen when BATTERY POWER MODE was set to 'low power mode' make sure you have 'High Performance' enabled to ensure your CPU is operating at its peak during Ableton use.

Use HW monitor to diagnose what is causing CPU peaks.
Image
thanks, except it is happening whether im using live or not....so im starting to think it gors something to with directx and windows 10 theres some new version of direct x on windows 10, and im nmo 8.1
So the moment you do not use your Scarlett interface (turned off), everything is fine and rock solid?

Do you have an onboard soundcard on your motherboard? Have you tried using that and is causing that the same issues too?

Also, did you try to uninstall the Scarlett drivers and reinstall them?

NoSonic822
Posts: 700
Joined: Sat Jun 01, 2013 8:38 am

Re: CPU=200% frozen audio engine but PC CPU =2%

Post by NoSonic822 » Fri Jan 29, 2016 9:19 am

Also, did you try to uninstall the Scarlett drivers and reinstall them?
[/quote]
i updated to windows 10 and seems like it fixed the problem....thanks for the help :D

Post Reply