HELP

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
phil@40
Posts: 60
Joined: Sat Jan 09, 2016 3:36 pm
Contact:

HELP

Post by phil@40 » Sun Jan 24, 2016 2:06 pm

Hi guys need some help, everything in my setup has been working great but suddenly when ive went on it today when I press a key on my keyboards and let go the sound continues to play as if im still pressing the key, what am I missing, any help would be appreciated.

Adios

Phil

yur2die4
Posts: 6408
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: HELP

Post by yur2die4 » Sun Jan 24, 2016 2:51 pm

Is your keyboard a synth? Do you have additional midi controllers (faders/knobs)?

I'm guessing either your keyboard is not sending a proper note off message, or you have some gear sending 'sustain pedal' hold, which is cc 64. Or in a rare case, it would be that you turned the Release really high on a sound.

Does this happen on all sets or just one? Does it happen with all your controllers disconnected (using your typing keyboard to play the notes instead)?

phil@40
Posts: 60
Joined: Sat Jan 09, 2016 3:36 pm
Contact:

Re: HELP

Post by phil@40 » Sun Jan 24, 2016 3:01 pm

Hi there im using an Akai mpk25 connected by usb and also a larger(main) keyboard also connected via usb and its never done it before so im a bit lost, is there way to reset settings etc in ableton

yur2die4
Posts: 6408
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: HELP

Post by yur2die4 » Sun Jan 24, 2016 3:43 pm

Do you use a foot pedal?

phil@40
Posts: 60
Joined: Sat Jan 09, 2016 3:36 pm
Contact:

Re: HELP

Post by phil@40 » Sun Jan 24, 2016 4:06 pm

Nope ill put a picture up of my setup

phil@40
Posts: 60
Joined: Sat Jan 09, 2016 3:36 pm
Contact:

Re: HELP

Post by phil@40 » Sun Jan 24, 2016 4:11 pm

how do I upload pics on here

yur2die4
Posts: 6408
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: HELP

Post by yur2die4 » Sun Jan 24, 2016 4:42 pm

I really think you should try to unplug your gear, open a new set, and see if notes hang or stick when you try to play an instrument wth your qwerty.

If they do not, then one of the keyboards is interfering (probably a fader that is unmapped, sending cc#64).

If your notes still do stick, then there is something weird going on.

phil@40
Posts: 60
Joined: Sat Jan 09, 2016 3:36 pm
Contact:

Re: HELP

Post by phil@40 » Sun Jan 24, 2016 4:47 pm

Ok ill give that a try and where do I change the mappings

yur2die4
Posts: 6408
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: HELP

Post by yur2die4 » Sun Jan 24, 2016 4:51 pm

Well, first we would have to find out if that is actually the problem. You can't just guess that it's the problem and change it for no reason. It has to be determined to be causing the problem in the first place.

If you don't know what's causing the problem, you won't be able to resolve it if it happens again. Then you'd be in the same situation.

phil@40
Posts: 60
Joined: Sat Jan 09, 2016 3:36 pm
Contact:

Re: HELP

Post by phil@40 » Sun Jan 24, 2016 4:57 pm

Yea, im going to pull my keyboards out and try the qwerty like you said, fingers crossed, ill get back to u soon.

Thank you

Phil

Post Reply