Insane CPU (since upgrade 9.6)

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Popsicle Theory
Posts: 34
Joined: Fri Aug 28, 2009 10:41 am

Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Popsicle Theory » Mon Feb 22, 2016 8:56 am

Hi guys,

Last week I finally upgraded to 9.6 and since then my CPU has been INSANE (over 600% in one project with 'only' 15 tracks), cOuld it be because of the upgrade? Do more people encounter this problem?

I use the 32 bit version and have a lot of third party plugins (+-50) installed. Would it be wise to install the 64 bit version? I read that 32 plugins do not work with the 64 bit version of Ableton Live but that you can download a bridge so that they do work..

So in short: 1: How do I reduce my CPU? Is it because of the upgrade? (I already tried everything from Google like removing the stop buttons and changing some options, don't use reverb etc.)
2: Is it wise to upgrade to the 64 bit version of Live? How will I be able to use my 32 bit plugins or should I just delete all of my third party plugins to make sure Live stops crashing because of the high CPU?

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Stromkraft » Mon Feb 22, 2016 9:06 am

Popsicle Theory wrote:Last week I finally upgraded to 9.6 and since then my CPU has been INSANE
What OS? What hardware including the audio interface?

I'm on OS X "El Capitan" 10.1.3 on a Core2Duo with an RME Babyface and the 64bit version of 9.6 is the most efficient ever for me. So my experience is the opposite of yours.

I have currently no reason to think the 32bit version would be different as the performance in OS X have been identical since Live 9.1 at least. I have no 32bit plug-ins as I abandoned or updated them. Jbridge (VST) and 32lives (AU) may work out, but it's not worth it to me.

Having plug-ins installed doesn't affect anything really. It could be a few of your plug-ins are not compatible when in use inside an Ableton live set.
Make some music!

Popsicle Theory
Posts: 34
Joined: Fri Aug 28, 2009 10:41 am

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Popsicle Theory » Mon Feb 22, 2016 10:23 am

Thanks for your reply.

I'm on Windows 8 and use an ESI U46 XL. Have an MSI gaming laptop so RAM and stuff are not a problem.

doublestop
Posts: 53
Joined: Mon Jan 04, 2016 9:04 am

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by doublestop » Mon Feb 22, 2016 1:10 pm

Yeah, You know I have noticed a bizarre uptick in CPU use percentage since the upgrade to 9.6! (I have not upgraded to El Capitan yet, I still have Yosemite on my Mac.) Anyway I have 16 GB of ram and opened up a fresh Set in Live and then opened just one Plugin! (Steinberg Groove Agent) CPU use immediately went to 75% !!! It didn't used to do that!

I also have Windows 10, on an 8 core AMD ... I'll have to check there to see if there is a difference.

Popsicle Theory
Posts: 34
Joined: Fri Aug 28, 2009 10:41 am

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Popsicle Theory » Mon Feb 22, 2016 1:26 pm

doublestop wrote:Yeah, You know I have noticed a bizarre uptick in CPU use percentage since the upgrade to 9.6! (I have not upgraded to El Capitan yet, I still have Yosemite on my Mac.) Anyway I have 16 GB of ram and opened up a fresh Set in Live and then opened just one Plugin! (Steinberg Groove Agent) CPU use immediately went to 75% !!! It didn't used to do that!

I also have Windows 10, on an 8 core AMD ... I'll have to check there to see if there is a difference.
I'm sorry for saying this.. but.. I'm super glad I'm not the only one :P Hopefully they will fix it in the next update!

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Stromkraft » Mon Feb 22, 2016 5:11 pm

Do anyone of you have either Melodyne or Elektron Overbridge beta installed? I forgot the details but there were some issues with those.
Make some music!

H20nly
Posts: 15844
Joined: Sat Oct 27, 2007 9:15 pm
Location: The Wild West

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by H20nly » Mon Feb 22, 2016 5:43 pm

Popsicle Theory wrote:I use the 32 bit version and have a lot of third party plugins (+-50) installed. Would it be wise to install the 64 bit version? I read that 32 plugins do not work with the 64 bit version of Ableton Live but that you can download a bridge so that they do work..
a bridge works, but it's kind of a hack and not as good (and sometimes reliable) as using a native version. definitely something to file in the "workaround" section.

the trouble with 32 bit plugins at this point is that they are end of life. i cannot imagine that you will even be able to purchase a 32 bit OS much longer. DAWs will most likely stop being created in 32 bit versions as a result. think about it, what's the point? so you will be forced to migrate eventually. it might be time to start looking into upgrade options for your plugins or moving to newer plugins and versions so that this isn't forced upon you all at once - it's getting to that point.

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Stromkraft » Mon Feb 22, 2016 9:43 pm

I actually made an observation of one of my plug-ins using a lot of CPU, that it didn't before, the Waves Aphex Exciter in either 9.6 or 9.6.1b2. So far that's the only one.

I wonder if the efforts to improve CPU usage in 9.6.1 means some processors — think older like mine — will be less than stellar compared to others (more modern). I hope not.
Make some music!

Popsicle Theory
Posts: 34
Joined: Fri Aug 28, 2009 10:41 am

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Popsicle Theory » Tue Feb 23, 2016 11:03 am

H20nly wrote:
Popsicle Theory wrote:I use the 32 bit version and have a lot of third party plugins (+-50) installed. Would it be wise to install the 64 bit version? I read that 32 plugins do not work with the 64 bit version of Ableton Live but that you can download a bridge so that they do work..
a bridge works, but it's kind of a hack and not as good (and sometimes reliable) as using a native version. definitely something to file in the "workaround" section.

the trouble with 32 bit plugins at this point is that they are end of life. i cannot imagine that you will even be able to purchase a 32 bit OS much longer. DAWs will most likely stop being created in 32 bit versions as a result. think about it, what's the point? so you will be forced to migrate eventually. it might be time to start looking into upgrade options for your plugins or moving to newer plugins and versions so that this isn't forced upon you all at once - it's getting to that point.

That's sad to hear.. I mostly use vsts that immitate 8bit sounds and they are old and 32 bit, don't think they will ever be upgraded.
@Stromkraft: I don't use those but it might be another bigass vst.. have yet to find out which one though!

Funkin8
Posts: 20
Joined: Fri Sep 11, 2015 10:22 pm

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Funkin8 » Tue Feb 23, 2016 7:35 pm

I've had this, also running 32bit version on my pc, couldn't find the cause at all.

Tried deleting all the tracks one by one, some times this sorted it but others not so. Rebooting the pc seemed to fix it here, started to worry my pc may be on its way out but haven't had the issue since...

Certainly pretty weird to see cpu usage showing 1000% and having no audio playback yet only using a a couple of drum racks and a few live effects?!

Not noticed it on my mac yet but then I haven't done much music on it since I've had 9.6 installed.

lovelight
Posts: 242
Joined: Thu Oct 13, 2005 9:01 pm
Contact:

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by lovelight » Wed Feb 24, 2016 7:34 am

Ive had the same cpu problem, after going from live 9.2 to 9.5, and now 9.6.

Ive bought an new audiointerface, ( a cheap but great sounding, Steinbergs UR12 ) did the most annoying thing, a total and clean reboot, of my computer. Now everything works perfect

If it was the old interface ( Propelleheads Balance ) or crap in my computer, i really dont know, but problem solved :)


https://www.facebook.com/AbletonPushVstRacks/


win 10, 64 bit, 16 gb ram, intel 8xcore i7-4790 cpu 3.60zh, Live suite 9, Steinberg UR12
http://lovelight.biz/

stoersignal
Posts: 500
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:43 pm
Location: vienna

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by stoersignal » Wed Feb 24, 2016 10:36 am

omnisphere2 makes ableton go crazy since 9.6. i already had 492350% cpu-usage :roll:

Shift Gorden
Posts: 747
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:45 pm
Location: Oklahoma City
Contact:

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Shift Gorden » Wed Feb 24, 2016 3:50 pm

Stromkraft wrote:Do anyone of you have either Melodyne or Elektron Overbridge beta installed? I forgot the details but there were some issues with those.
Hey mate, I've got Melodyne 4 installed - I haven't come across anything crazy with that and 9.6 (Mac running El Capitan).

murgatroid
Posts: 104
Joined: Wed Sep 01, 2010 3:24 am

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by murgatroid » Thu Feb 25, 2016 4:12 am

Yeah... I just started a new project with 9.6. Got 3 short audio loops going then opened up a synth and snap crackle pop city. FIX THE BLOODY THING ABELTON!

I'm on a 2012 mac mini 2.6 i7 quad core

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Insane CPU (since upgrade 9.6)

Post by Stromkraft » Thu Feb 25, 2016 12:25 pm

murgatroid wrote:Yeah... I just started a new project with 9.6. Got 3 short audio loops going then opened up a synth and snap crackle pop city. FIX THE BLOODY THING ABELTON!
Which synth and did you ask for support? What's your audio interface?

Also, are you certain this is due to insane CPU usage? That is, have you observed the Live load and/or activity monitor?

I reported odd issue involving seconds long audio dropouts yesterday, that seemed to indicate load spikes at certain parts, that minutes later played back properly.
In my set of today, nothing like that.
Make some music!

Post Reply