Page 1 of 1

ableton crashes on start up

Posted: Thu Oct 20, 2016 8:51 am
by tommo567
A serious program error has occurred.
Live will shut down after this message box is closed.

Please restart Live and follow the instructions in the
'Report a Crash' lesson that will appear in Live's Help View.
i get this message when i try open ableton
ive deleted every thing plugins the lot and reloaded it but still its happening
im a man on the edge

Re: ableton crashes on start up

Posted: Thu Oct 20, 2016 9:09 am
by Stromkraft
tommo567 wrote:A serious program error has occurred.
Live will shut down after this message box is closed.

Please restart Live and follow the instructions in the
'Report a Crash' lesson that will appear in Live's Help View.
i get this message when i try open ableton
ive deleted every thing plugins the lot and reloaded it but still its happening
im a man on the edge
Live version?
OS version?
Any controllers connected?
You got a start up template? What's in it?

I'd try deleting the preferences file to reset things and if that didn't work I'd clean out Live and reinstall it. You can just leave the Factory Packs is though most of the time, s I'd chance on that not being a factor.

Re: ableton crashes on start up

Posted: Sat Oct 22, 2016 3:34 pm
by 4sR
same problem here
did not change a thing from last time (last start couple of weeks ago)
no clue how to fix it
reinstall did not help
will not upgrade to sierra (still on el capitan)
thx for help

Re: ableton crashes on start up

Posted: Sat Oct 22, 2016 4:03 pm
by tintala
this is now happening to me, cannot get live to start up. I do not have 32 bit plugins, and after updating maschine, it somehow screwed up all my libraries, now some vst cannot see their respective libraries. I didnt do anything to prompt this...

w-7
64 bit

i7 core
32 gb
4.0ghz
Live 9.6.2

Re: ableton crashes on start up

Posted: Sat Oct 22, 2016 6:06 pm
by 4sR
try creating a zip. probably results in error message...?
apple doing funny things to our computers...

probably has sth to do with SIP (System Integrity Protection)

try this. worked for me (both ableton live + zip archives) :-)
(have not tried step 6-9 to turn this SIP on again...)

1) Reboot your Mac into Recovery Mode by restarting your computer and holding down Command+R until the Apple logo appears on your screen.
2) Click Utilities > Terminal.
3) In the Terminal window, type in 'csrutil disable' and press Enter.
4) Restart your Mac.
5) If error message gone, success!
6) Reboot your Mac into Recovery Mode by restarting your computer and holding down Command+R until the Apple logo appears on your screen.
7) Click Utilities > Terminal.
8 ) In the Terminal window, type in 'csrutil enable' and press Enter.
9) Restart Mac

Re: ableton crashes on start up

Posted: Sat Oct 22, 2016 6:22 pm
by tintala
what to do for w-7? I have found I can open a new project, however I cannot find the reason its crashing, Ive loaded all my vst and still no crash. Any other projects they crash.

Re: ableton crashes on start up

Posted: Sat Oct 22, 2016 6:35 pm
by S4racen
Contact support...

Cheers
D

Re: ableton crashes on start up

Posted: Sat Oct 22, 2016 6:52 pm
by Stromkraft
I certainly doubt this has anything to do with System Integrity Protection.

Please try at least to start up without plug-ins and resetting Live before jumping to sweeping generalisations.

I chose a wrong directory for my VST plug-ins, now Live keeps crashing at startup, reinstalling does not help

Re: ableton crashes on start up

Posted: Sat Oct 22, 2016 7:53 pm
by tintala
Upgraded to 9.7 and updated a few vst , curious some libraries are missing and some vst are corrupt had to delete , live 9.7 is initiating

Re: ableton crashes on start up

Posted: Sat Oct 22, 2016 11:17 pm
by Stromkraft
tintala wrote:Upgraded to 9.7 and updated a few vst , curious some libraries are missing and some vst are corrupt had to delete , live 9.7 is initiating
Isn't there a log system in Windows 7 that can give some light on what happens? Like if you run the Event Viewer? I'm not sure what info Live shares if any.

Re: ableton crashes on start up

Posted: Sun Oct 23, 2016 5:47 am
by ShelLuser
Hm, glad to see I'm not alone here. Running Win7 32bit, I just updated to Live 9.7 and I'm experiencing the same problems. The very moment it starts it immediately crashes. Using VS2012's debugger option I get a little more info: "An unhandled win32 exception occurred in Ableton Live 9 Suite.exe [2776].".

I already concluded that this has nothing to do with any VST I have because even if I move those out of the way then the program still crashes.

Fortunately for me I still have the 9.6 installer around so I can downgrade, but it's still a bit annoying.

EDIT

And solved :) I remembered that I ran into such an issue before, years ago. So I ended up uninstalling Live 9 completely, then re-installing 9.7 and that did the trick for me. Right now 9.7 runs smoothly, currently in the process of installing the latest Max 7 to get my M4l access back.

PS: Even though I'll probably never use Link (at the moment the concept is also still a bit too vague for me, I doubt it'll get through my routers ;)) I am very excited to see that Propellerhead has already picked up on it. Of course I am biased, for me Live + Reason is the de-facto combination in my home studio. But even with bias put aside I think it's good when companies work together a little bit and trying to cooperate in implementing new standards (such as Link).

Re: ableton crashes on start up

Posted: Mon Oct 24, 2016 12:00 pm
by Wolkenhauer
Hi

I don't if this helps but it may be worth looking at. I got into problems after OS Sierra and Live 9.7 updates. It took me two weeks to figure out that this had to do with a VST plugin ... which I never used.

Live would not crash but the performance deteriorated (which I only noticed through the laptops vent, not inside Live). A suggestion from Support was to try a reset of Live (Google for this, it requires deleting two files). After doing this, scanning for plugins, one of them (Hybrid 3) caused Live to crash. Removing the plug completely, solved the problem.

I write this because Live was crashed by a plugin I never used ... which is therefore difficult to figure out.

Good luck

Olaf