easiest way to switch virtual instruments in a live setting?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
graphixsounds
Posts: 164
Joined: Wed Oct 23, 2013 9:02 pm

easiest way to switch virtual instruments in a live setting?

Post by graphixsounds » Sat Oct 29, 2016 4:51 pm

anyone have any tips for easily switching between virtual instruments in a live context? dont want to look at the screen, an easy button press that could cue up or cycle through instruments would be the most ideal in my mind

any tips or ideas on this matter?

lapieuvre
Posts: 712
Joined: Wed Sep 26, 2007 9:29 pm

Re: easiest way to switch virtual instruments in a live setting?

Post by lapieuvre » Sat Oct 29, 2016 6:24 pm

In live you can use an instrument rack, and map a controller to the chain. But the best is to use Mainstage ( only 30$) and use program changes to change sounds or AU instrument
Mac OSX 10.13.6
Live 9.7.6 Suite
Live 10.1.2 Suite
Soundcards : FF800, Apollo Twin duo

graphixsounds
Posts: 164
Joined: Wed Oct 23, 2013 9:02 pm

Re: easiest way to switch virtual instruments in a live setting?

Post by graphixsounds » Sat Oct 29, 2016 10:53 pm

lapieuvre wrote:In live you can use an instrument rack, and map a controller to the chain. But the best is to use Mainstage ( only 30$) and use program changes to change sounds or AU instrument
interesting, does mainstage run within ableton? i'm planning on using touchable

are there examples of mapping a controller to a chain in ableton online youtube etc?

lapieuvre
Posts: 712
Joined: Wed Sep 26, 2007 9:29 pm

Re: easiest way to switch virtual instruments in a live setting?

Post by lapieuvre » Sat Oct 29, 2016 11:25 pm

There must be youtube videos out there!

As for Mainstage, it runs outside Live, but if you make a clip sending program changes to Mainstage, the VST changes will be automatic
Mac OSX 10.13.6
Live 9.7.6 Suite
Live 10.1.2 Suite
Soundcards : FF800, Apollo Twin duo


graphixsounds
Posts: 164
Joined: Wed Oct 23, 2013 9:02 pm

Re: easiest way to switch virtual instruments in a live setting?

Post by graphixsounds » Sun Oct 30, 2016 12:18 am

graphixsounds wrote:https://www.youtube.com/watch?v=YQKSaUs6FFA

this has been great!

but for some reason my external instrument settings dont show any of my virtual instruments

Post Reply