Slave device runs almost with twice the speed/tempo

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
miyaru
Posts: 949
Joined: Tue Jan 10, 2017 12:08 pm
Location: The Netherlands

Slave device runs almost with twice the speed/tempo

Post by miyaru » Thu Jan 26, 2017 9:11 am

I was helping out Tikayer last night, see: viewtopic.php?f=1&t=224875

I thought I could slave my old Yamaha RM1x to Live, but it actually runs with twice the speed/tempo - it seems so it doubles the clock somewhere.

The Yamaha RM1x only wants to sync in midiclock mode of Live, not to MTC. Never tried it before with Live, any thought on this?
Greetings from Miyaru.

Prodaw i7-7700, 16Gb Ram, Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen, Live Suit 10, Push2, Reason Suite 11, Presonus Eris E8, Lexicon MPX1,
Korg N1, Korg R3, NI Massive, Rob Papen's Predator 2, Sonarworks Reference 4 and Scaler.

miyaru
Posts: 949
Joined: Tue Jan 10, 2017 12:08 pm
Location: The Netherlands

Re: Slave device runs almost with twice the speed/tempo

Post by miyaru » Thu Jan 26, 2017 9:28 am

Seems like filtering out control messages, helps here - very strange. Sometimes I suspect my MOTU Midi Timepiece AV from this sort of behaviour. Used to be the best, but maybe it's time to replace it with a newer sort of device.... BTW I filtered the CC on the RM1x. And strange enough does the RM1x don't want to be the master in the system.
Greetings from Miyaru.

Prodaw i7-7700, 16Gb Ram, Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen, Live Suit 10, Push2, Reason Suite 11, Presonus Eris E8, Lexicon MPX1,
Korg N1, Korg R3, NI Massive, Rob Papen's Predator 2, Sonarworks Reference 4 and Scaler.

miyaru
Posts: 949
Joined: Tue Jan 10, 2017 12:08 pm
Location: The Netherlands

Re: Slave device runs almost with twice the speed/tempo

Post by miyaru » Thu Jan 26, 2017 9:40 am

RM1x slaved to Live: solved - other way round: no idea what is going on.... any thoughts?
Greetings from Miyaru.

Prodaw i7-7700, 16Gb Ram, Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen, Live Suit 10, Push2, Reason Suite 11, Presonus Eris E8, Lexicon MPX1,
Korg N1, Korg R3, NI Massive, Rob Papen's Predator 2, Sonarworks Reference 4 and Scaler.

Richie Witch
Posts: 1018
Joined: Mon Feb 10, 2014 10:10 pm
Location: Washington, DC
Contact:

Re: Slave device runs almost with twice the speed/tempo

Post by Richie Witch » Thu Jan 26, 2017 12:44 pm

I've seen this same problem synching the clock module in my Eurorack to Live. Ran at exactly twice the clock speed. I threw a clock divider into the mix and got around the problem, but what is weird is that it only did it that one night and hasn't happened since. No idea what caused it...
"Watching the Sky" ~ A 4-track EP of piano, strings, and Native American flute

fragmentated
Posts: 184
Joined: Sat Aug 19, 2006 3:52 pm

Re: Slave device runs almost with twice the speed/tempo

Post by fragmentated » Fri Jan 27, 2017 4:38 am

Check live's midi preferences and make sure you are only sending sync out on one of the motu's midi ports. I don't have the same motu device but, on my motu midi express I have had the same thing happen before when sending sync/clock out on multiple ports of the motu.

miyaru
Posts: 949
Joined: Tue Jan 10, 2017 12:08 pm
Location: The Netherlands

Re: Slave device runs almost with twice the speed/tempo

Post by miyaru » Fri Jan 27, 2017 8:46 am

Thanx, I will look at that!
Greetings from Miyaru.

Prodaw i7-7700, 16Gb Ram, Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen, Live Suit 10, Push2, Reason Suite 11, Presonus Eris E8, Lexicon MPX1,
Korg N1, Korg R3, NI Massive, Rob Papen's Predator 2, Sonarworks Reference 4 and Scaler.

Post Reply