ABLETON LIVE 9 recognizing Korg Kronos

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
micksmuse
Posts: 93
Joined: Sun May 26, 2013 12:53 pm

ABLETON LIVE 9 recognizing Korg Kronos

Post by micksmuse » Fri Jul 07, 2017 3:14 am

so this is something that has been driving me nuts for the last year or so.
i use a korg kronos with ableton live 9 through a focusrite interface. i have the midi going into my pc via usb from korg with windows 10 and then the audio outs of the korg through my interface and monitored through cans.

when i turn on interface and then ableton everythings fine. then i turn on the kronos and wait for it to boot up and then it doesn't show on my in's for midi track. it shows on my intputs under midi ports in my preferences.
if i turn off the korg and reboot it sometimes it works sometimes not. there is a conflict somewhere but for the life of me i can't find where or if i am missing something.
sometimes i have to reboot the computer and close and open ableton. used to be i just had to shut down the korg kronos and reboot but now sometimes that doesn't work.
just now i literally had to reboot computer close and open ableton twice and the korg three times and finally good to go with no indication of what order or what kicked it in.

any thoughts, idea's suggestions would be beyond helpful. thanks.

doghouse
Posts: 1411
Joined: Fri Aug 29, 2008 5:30 pm

Re: ABLETON LIVE 9 recognizing Korg Kronos

Post by doghouse » Fri Jul 07, 2017 12:51 pm

With Windows always turn on all USB peripherals before launching Live and better yet before booting the computer. This will save you a lot of headaches.

micksmuse
Posts: 93
Joined: Sun May 26, 2013 12:53 pm

Re: ABLETON LIVE 9 recognizing Korg Kronos

Post by micksmuse » Sat Jul 08, 2017 1:58 am

sadly turning on the kronos and interface and then booting up computer and loading ableton did nothing to alleviate the problem.


would love any other suggestions anyone has. this is getting very old and time consuming to say the least. thanks.

Liam
Posts: 708
Joined: Sun Jul 18, 2004 3:18 pm
Location: Northern CA, USA

Re: ABLETON LIVE 9 recognizing Korg Kronos

Post by Liam » Sun Jul 09, 2017 9:13 pm

The Kronos usb does both audio and midi.

Why run older midi cables when the usb is better?

Disable the midi cables and see if that fixes the issue.


There is also a SP/DIF out on the K.

Windows 10 picks up midi devices added after running Live, for me.

micksmuse
Posts: 93
Joined: Sun May 26, 2013 12:53 pm

Re: ABLETON LIVE 9 recognizing Korg Kronos

Post by micksmuse » Thu Jul 13, 2017 10:14 pm

axed out the midi and am only using usb.
issue is still there.

i literally now turn on the korg, then boot up computer and turn on interface. run live not recognizing korg.
turn off korg, reboot the korg and then it is recognized.

i also don't turn on the korg and boot up computer turn on interface, run live
then turn on korg. not recognizing,
turn off korg, reboot korg and then it recognizes it.

any help. thanks.

Post Reply