CPU usage in Live 10

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
papawise
Posts: 27
Joined: Mon May 03, 2010 10:09 pm

Re: CPU usage in Live 10

Post by papawise » Wed Feb 21, 2018 6:56 pm

daizok wrote:
TheWholeDamnZoo wrote:I have a similar issue. I'm working on a project on which the CPU marker hovered around 30-50% in Live 9, and now in Live 10 it's around 90%. Even the default track that loads when you start up Live 10 goes past 90%. And I have an i7-8700K CPU with 16 GB DDR4-3000 RAM and I'm running Live (and most of my sound libraries) on an SSD. Anyone know what could be the issue?
That's not good. I'm running a pretty old I7 (4770) with 16GBDDR3 and the default 10 (suite) project (on SSD as well) hardly touches 10% CPU.
Hello [TheWholeDamnZoo], I had exactly the same situation but was solved after downgrading from Win10 to Win7, so I guess the problem is Windows 10.

daizok: You are completly right, I've made another thread talking about the best configurations for audio and I tell exactly this, my rig with an i7 3770 with 32gb DDR3 and SSD was working almost better than an i7 8700 with DDR4 3000 and SSD NVMe and that it's unacceptable. I start to gain anger for Windows 10.

Valiumdupeuple
Posts: 1040
Joined: Mon May 31, 2010 12:36 pm
Contact:

Re: CPU usage in Live 10

Post by Valiumdupeuple » Wed Feb 21, 2018 7:05 pm

Hey abletoners, I've just released a very simple M4L device that helps saving CPU power, eCo.
Hope this will help a bit.

H20nly
Posts: 15838
Joined: Sat Oct 27, 2007 9:15 pm
Location: The Wild West

Re: CPU usage in Live 10

Post by H20nly » Wed Feb 21, 2018 9:29 pm

Valiumdupeuple wrote:Hey abletoners, I've just released a very simple M4L device that helps saving CPU power, eCo.
Hope this will help a bit.
sweet. 8)

zinoff
Posts: 1
Joined: Fri Feb 23, 2018 5:27 am

Re: CPU usage in Live 10

Post by zinoff » Fri Feb 23, 2018 5:33 am

I also confirm Live 10 is a CPU hog.
Projects from Live 9 barely play in Live 10.
Macbook Pro 2016 2.9 GHz Intel Core i7 / 16 GB 2133 MHz LPDDR3 / running on 10.12.6

papawise
Posts: 27
Joined: Mon May 03, 2010 10:09 pm

Re: CPU usage in Live 10

Post by papawise » Fri Feb 23, 2018 8:14 am

For everyone interested: STRESS TEST [Ableton 10 + Windows 7]
******************************************************************************************************************

67 channels of heavy VST plugins and libraries running with only 16GB of RAM at 2900mhz for all the people that dare to say most of the times incorrectly, that you need more than 16GB for audio tasks. AND STILL ALMOST 4GB AVAILABLE! and don't forget to count the other software that was executed in the background as the system monitor Speccy and the DSP Checker, Firewall, etc.

SETUP: Ableton 10 + Windows 7 Ultimate (x64)
Intel i7 8700 4.3ghz
Corsair cooling H110i
16gb Corsair Vengeance LPX 2.900mhz
RME Hdspe RayDat (PCIe)
EVGA Nvidia GTX 1050 2GB
SSD Samsung 960 Evo 250GB
3 SSD's more running projects, libraries and samples.

DETAILS OF CHANNELS: each instance using a different patch totally random.
* U-he Diva:* 10 instances (in "divine" quality)
* NI Kontakt 5:* 10 instances
* NI Reaktor 6 / Monark:* 10 instances
* NI Massive:* 10 instances
* Spectrasonics Trillian:* 5 instances
* Spectrasonics Omnisphere 2:* 5 instances
* Xfer Serum:* 5 instances
* Arturia Minimoog V3:* 5 instances

Plus: 7 channels more of Reverb effects applied to all the channels
* Valhalla VintageVerb
* Valhalla Room
* Valhalla Shimmer
* Audio Damage EOS x64
* Audio Ease Altiverb 7

VIDEO:
*****************************
https://youtu.be/pvKoYGqSZLs
*****************************

Johnny Vulcan
Posts: 23
Joined: Sat Dec 05, 2009 10:21 am

Re: CPU usage in Live 10

Post by Johnny Vulcan » Fri Feb 23, 2018 9:11 am

Hey All - For what it's worth (I'm on a Macbook Pro with a discrete graphics card), I've disabled automatic graphics switching in System Prefs, and Live 10 is now handling much better. Give it a shot, if you haven't already.

[mal]
Posts: 515
Joined: Wed Jun 20, 2012 10:51 am

Re: CPU usage in Live 10

Post by [mal] » Fri Feb 23, 2018 2:09 pm

You wold help us greatly by moving the benchmarking to the test forum at ableton.centercode.com

If preventing switching graphics in prefs resolves the problem , please file a bug report on this and attach your system details.

We have also released 10.0.2b2, available at ableton.centercode.com which includes improvements for HighDPI machines on windows. We will continue to improve the performance of Live 10 in our beta.

Sarrova-Q
Posts: 352
Joined: Mon Mar 23, 2009 1:18 pm

Re: CPU usage in Live 10

Post by Sarrova-Q » Fri Feb 23, 2018 4:41 pm

Same here. Unexplainable cpu spikes. When playing stuff and Live 10 uses 10 to 20 % CPU at one moment, it just starts jumping from 50 to 80 % the other with no reason.

TheWholeDamnZoo
Posts: 37
Joined: Wed Jul 12, 2017 3:49 am

Re: CPU usage in Live 10

Post by TheWholeDamnZoo » Sat Feb 24, 2018 12:39 am

papawise wrote:
daizok wrote:
TheWholeDamnZoo wrote:I have a similar issue. I'm working on a project on which the CPU marker hovered around 30-50% in Live 9, and now in Live 10 it's around 90%. Even the default track that loads when you start up Live 10 goes past 90%. And I have an i7-8700K CPU with 16 GB DDR4-3000 RAM and I'm running Live (and most of my sound libraries) on an SSD. Anyone know what could be the issue?
That's not good. I'm running a pretty old I7 (4770) with 16GBDDR3 and the default 10 (suite) project (on SSD as well) hardly touches 10% CPU.
Hello [TheWholeDamnZoo], I had exactly the same situation but was solved after downgrading from Win10 to Win7, so I guess the problem is Windows 10.

daizok: You are completly right, I've made another thread talking about the best configurations for audio and I tell exactly this, my rig with an i7 3770 with 32gb DDR3 and SSD was working almost better than an i7 8700 with DDR4 3000 and SSD NVMe and that it's unacceptable. I start to gain anger for Windows 10.
Thanks for the info! Unfortunately downgrading to Windows 7 is not an option for me currently.

DXP
Posts: 1
Joined: Sun Feb 25, 2018 8:43 am

Re: CPU usage in Live 10

Post by DXP » Sun Feb 25, 2018 8:45 am

Had The same problem,

Fixed it by setting energyconsumption in windows to high performance
Workflow is like butter now!!!

Cheers

UnderwaterSunlight
Posts: 103
Joined: Mon Jun 18, 2007 7:59 am
Location: House atop a Tree

Re: CPU usage in Live 10

Post by UnderwaterSunlight » Sun Feb 25, 2018 5:03 pm

I tested the CPU usage on my rig (see signature) using Live 10.0.1 trial:

The Live 8 test set needed about the same CPU power as in L 9.7.6 x64, on this machine about 11% with L 10.
I then used a set with many instances of "TrueVerb" (a Waves plugin) which ate only slightly more CPU cycles than L 9.
Finally I tested a set with many instances of Native Instruments Reaktor 5 FX which required 64% CPU usage in Live 9 and consumed about 69% CPU in Live 10.

So the outcome is dictated by the type of the set in question. Also, the kind of plugins used plays quite a role in the degree to which Live's CPU meter is being maxed out.
But as Ableton stated, in the ongoing evolution of Live 10 an attempt will be made to bring down the CPU usage of the application.

Things may improve even more so.
Mac Pro 6,1 (Late 2013), 64 GB RAM, 256 GB PCIE SSD, 1TB data/projects SSD, MacOS 10.14 Mojave, Ableton 10 Standard, Komplete 7, Waves Silver, Steinberg UR22 mkII

H20nly
Posts: 15838
Joined: Sat Oct 27, 2007 9:15 pm
Location: The Wild West

Re: CPU usage in Live 10

Post by H20nly » Mon Feb 26, 2018 5:31 pm

UnderwaterSunlight wrote:I tested the CPU usage on my rig (see signature) using Live 10.0.1 trial:

The Live 8 test set needed about the same CPU power as in L 9.7.6 x64, on this machine about 11% with L 10.
I then used a set with many instances of "TrueVerb" (a Waves plugin) which ate only slightly more CPU cycles than L 9.
Finally I tested a set with many instances of Native Instruments Reaktor 5 FX which required 64% CPU usage in Live 9 and consumed about 69% CPU in Live 10.

So the outcome is dictated by the type of the set in question. Also, the kind of plugins used plays quite a role in the degree to which Live's CPU meter is being maxed out.
But as Ableton stated, in the ongoing evolution of Live 10 an attempt will be made to bring down the CPU usage of the application.
i think this test is a lot more straightforward and telling than some of the elaborate tweaking testoramas i've seen so far.
based on these results... i think 5% is negligible and not worth wasting more brain power and/or music making time on.*


*results may vary... i know.

Sarrova-Q
Posts: 352
Joined: Mon Mar 23, 2009 1:18 pm

Re: CPU usage in Live 10

Post by Sarrova-Q » Mon Feb 26, 2018 5:52 pm

With 5% CPU increase, I could live. But not with erratic behavior boosting the CPU 5O% up. I'm on Mac OSX 10.12 btw.

As I said before:
• Live 9 cpu stays stable, 20 % doesn't become 40 % after a random period of time.
• Live 10 is stable for one moment, than the next the CPU increases from 20 % to any percentage between 50 and 90, with crackling and unstable audio as a result. Ironic, but this is totally unusable in live settings at the moment.

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: CPU usage in Live 10

Post by Stromkraft » Mon Feb 26, 2018 8:20 pm

Sarrova-Q wrote: • Live 10 is stable for one moment, than the next the CPU increases from 20 % to any percentage between 50 and 90, with crackling and unstable audio as a result. Ironic, but this is totally unusable in live settings at the moment.

You also need to watch the CPU usage in the OS itself. The native meters only show what Live uses of what is available in the system. It's not a CPU meter. What background processes are running and could be using CPU? What are the processor settings regarding throttling? Just because Live 9 was fine with specific settings doesn't mean Live 10 will be.

In my experience of the beta — haven't installed the release yet — everything I do used less CPU (macOS 10.12 on a duocore). I'll try the release on a quadcore soon.
Make some music!

TheWholeDamnZoo
Posts: 37
Joined: Wed Jul 12, 2017 3:49 am

Re: CPU usage in Live 10

Post by TheWholeDamnZoo » Tue Feb 27, 2018 12:08 am

Stromkraft wrote:
Sarrova-Q wrote: • Live 10 is stable for one moment, than the next the CPU increases from 20 % to any percentage between 50 and 90, with crackling and unstable audio as a result. Ironic, but this is totally unusable in live settings at the moment.

You also need to watch the CPU usage in the OS itself. The native meters only show what Live uses of what is available in the system. It's not a CPU meter. What background processes are running and could be using CPU? What are the processor settings regarding throttling? Just because Live 9 was fine with specific settings doesn't mean Live 10 will be.

In my experience of the beta — haven't installed the release yet — everything I do used less CPU (macOS 10.12 on a duocore). I'll try the release on a quadcore soon.
In my case, the Windows CPU meter only shows 5% while the Live meter exceeds 100%. It wouldn't be a problem if it was just the meter but there's also crackling and increased latency.

Post Reply