Roland MX-1 & Ableton BIG problem

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
murilof
Posts: 3
Joined: Sun Mar 18, 2018 10:13 pm

Roland MX-1 & Ableton BIG problem

Post by murilof » Sun Mar 18, 2018 10:15 pm

Hi,

I use Roland MX-1 with Ableton Live (on an macbook air. External Mixer mode) for more than a year a I have no luck in finding a troubleshot for a BIG problem: without any reason, the MX-1 stops outputting any sound (even external synths not just Ableton’s output). Out of nothing, the sound on Ableton’s keeps going, but i have to restart MX-1 and relaunch Ableton to have sound and playback again. Sometimes I have to reboot the computer as well.
This in a live situation is a nightmare. Sometimes I’ve witness a few dropouts before the BIG problem… Sometimes it just goes without any sound.

Just some infos:
-everything is original (nothing pirate)
-I’ve tried different sample rates and different buffer sizes on Ableton
-The CPU meters is almost always on 39% in my live project and neve goes beyond
-MX-1 have the latest firmware upgrade
-Everything is updated
-I’ve tried in different computers with different OSX and still have the same problem
-I’ve tried to plug the MX-1 usb directly on the computer and on a USB Hub. No success.
-I use Caffeine app so the Mac won’t sleep
-I have the best USB cable for the job (Chroma Cables)
-I’ve restarted NVRAM, PRAM and SMC on my macbook

Everything pinpoints to a hardware problem…

Help please!

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Roland MX-1 & Ableton BIG problem

Post by Stromkraft » Sun Mar 18, 2018 10:18 pm

Which versions of OS X/macOS specifically? This possibly sounds more like a driver/hardware problem than a Live problem. Have you talked to Roland support?
Make some music!

murilof
Posts: 3
Joined: Sun Mar 18, 2018 10:13 pm

Re: Roland MX-1 & Ableton BIG problem

Post by murilof » Sun Mar 18, 2018 10:20 pm

Looks like Stromkraft...

I've used in different OSX (from El Captain to Sierra) and no success :cry:

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Roland MX-1 & Ableton BIG problem

Post by Stromkraft » Mon Mar 19, 2018 7:06 am

murilof wrote:Looks like Stromkraft...

I've used in different OSX (from El Captain to Sierra) and no success :cry:
OK. What about Roland? What do they say? I have never had to talk to Roland support myself, but we use the MX-1 in the studio. I haven't seen this problem, but I'll ask one of my collaborators.
Make some music!

murilof
Posts: 3
Joined: Sun Mar 18, 2018 10:13 pm

Re: Roland MX-1 & Ableton BIG problem

Post by murilof » Mon Mar 19, 2018 7:45 pm

Stromkraft wrote:
murilof wrote:Looks like Stromkraft...

I've used in different OSX (from El Captain to Sierra) and no success :cry:
OK. What about Roland? What do they say? I have never had to talk to Roland support myself, but we use the MX-1 in the studio. I haven't seen this problem, but I'll ask one of my collaborators.
I've send an email to tech support! Let's see what they have!

Thanks a lot!

adegemusic
Posts: 1
Joined: Mon Jul 22, 2019 12:46 pm

Re: Roland MX-1 & Ableton BIG problem

Post by adegemusic » Mon Jul 22, 2019 12:48 pm

Did any of you ever find a solution to this? I’m experiencing the same thing only restarting doesn’t seem to work. Also am running newest driver for mx-1 and latest ableton build.

Post Reply