Ableton 10.0.2 performance loss.

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Joshua Boden
Posts: 110
Joined: Sun Dec 26, 2004 2:14 am
Location: NOVA/DC
Contact:

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Joshua Boden » Sun Jun 03, 2018 7:49 pm

A HERO OF THE PEOPLE!!!!

THANK YOU!!!!

Brantman
Posts: 1
Joined: Sun Jun 03, 2018 8:02 pm

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Brantman » Sun Jun 03, 2018 8:06 pm

This has happened for me too, CPU lagging seriously with the new update! Will try and reinstall 10.0.1. Fingers crossed.

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Stromkraft » Sun Jun 03, 2018 9:45 pm

Some perspective and potentially some good advice from 2016, "Insane CPU (since upgrade 9.6)".
Last edited by Stromkraft on Mon Jun 04, 2018 8:34 am, edited 2 times in total.
Make some music!

bodoboson
Posts: 2
Joined: Sun Jun 19, 2011 5:27 pm

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by bodoboson » Mon Jun 04, 2018 5:53 am

I ran Live 8.42 until last christmas, where I upgraded to 9 and 10 at once. I noticed that on startup while the wav samples are loaded into the project the GUI freezes and even my APC20 does not work. Had to double the audio buffer to get a decent performance regarding controllers. Never had any issues with 8x. I could record up to 4 wav tracks and 16 midi tracks at once. Now I'm happy if I can record the master sum.
Can live with that but since 10.01 I am experiencing system crashes out of nowhere. Never had this issue and I cannot trace the source.
I am running 10.01 with Reason 6.01 in ReWire. In Live I only use some Ableton effects. No VSTs, no Max for Live. Everything is done out of the box and sound generation is done completely in Reason. So I consider there is an immense performance loss in 10 and some really nasty bugs in things that worked like a charm before

Nokatus
Posts: 1064
Joined: Fri Jul 01, 2005 7:06 am

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Nokatus » Mon Jun 04, 2018 6:15 am

Stromkraft wrote:Some perspective and potentially some good advice from 2016, "Insane CPU (since upgrade 9.6)".
The link takes to a thread called "Annoying pitch" ? :)

Nokatus
Posts: 1064
Joined: Fri Jul 01, 2005 7:06 am

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Nokatus » Mon Jun 04, 2018 6:40 am

But yeah, uhhh, so far everything works quite good on 10.0.1 over here, so from the looks of it... I'll just skip this x.x.2 and see what sort of reports the next one gets 8)

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Stromkraft » Mon Jun 04, 2018 8:35 am

Nokatus wrote: The link takes to a thread called "Annoying pitch" ? :)
Link corrected. Thanks!
Make some music!

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Stromkraft » Mon Jun 04, 2018 8:43 am

I can report I see no change in performance so far going from 10.0.1 to 10.0.2 release, not did I see any issues in the beta.

I believe it's possible certain third party instruments are at a disadvantage, as have been the case in the past. My current instruments without issues are Softube Heartbeat, Madrona Labs Aalto, Waves Element 2 and U-he TyrellN6. All but the last are very demanding instruments, so I'm counting on that. I can't run many instances, but my machine is from 2011 so…

Generally, I strongly believe Ableton should drop everything else and focus on performance only for the rest of 2018! If there are grave performance issues for anyone with any instrument or effect chains, what's the point?
Make some music!

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Stromkraft » Mon Jun 04, 2018 8:59 am

Some passed on advice by Urs from U-he, "Use VSTs, not AU!".
Make some music!

cane creek music
Posts: 7
Joined: Sun Jan 28, 2018 9:24 am

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by cane creek music » Mon Jun 04, 2018 1:06 pm

daizok wrote:
cane creek music wrote:10.0.2 is very troublesome for me, is there anywhere i can download 10.0.1?,
I went into my account and looked at the download archive but there were only versions of live 9.
http://downloads.ableton.com/channels/1 ... 0.1_64.dmg
Thank you, but do you have a link for the Standard/Mac 10.0.1 version.

konovalovua
Posts: 12
Joined: Tue May 29, 2018 12:02 pm

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by konovalovua » Mon Jun 04, 2018 2:32 pm

daizok wrote:
cane creek music wrote:10.0.2 is very troublesome for me, is there anywhere i can download 10.0.1?,
I went into my account and looked at the download archive but there were only versions of live 9.
http://downloads.ableton.com/channels/1 ... 0.1_64.dmg
Is there 10.0.1 for Windows ?

10.0.2 is most laggy update i ever seen, im using ableton from 8 version, and its never been so laggy as now.

zenke
Posts: 258
Joined: Sat Oct 02, 2004 8:38 am

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by zenke » Mon Jun 04, 2018 3:22 pm

I am having real lag problems with 10.2. To the extent that wavetable has become unusable. It just locks everything up and the beach ball of hell appears. I am on OSX 10.11.

Tarekith
Posts: 17333
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Tarekith » Mon Jun 04, 2018 3:28 pm

If people are having issues with 10.0.2 performance, please remember to contact support@ableton.com so we can get some more info on which systems are having the issues. That definitely helps us narrow down problems, thanks!

cane creek music
Posts: 7
Joined: Sun Jan 28, 2018 9:24 am

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by cane creek music » Mon Jun 04, 2018 7:00 pm

I'm back on 10.0.1 and the project that wouldn't open now opens, and i don't have all CPU issues i had.

Support did say theres a known Audio Unit problem their looking into on 10.0.2

Angstrom
Posts: 14661
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: Ableton 10.0.2 performance loss.

Post by Angstrom » Mon Jun 04, 2018 7:28 pm

cane creek music wrote:I'm back on 10.0.1 and the project that wouldn't open now opens, and i don't have all CPU issues i had.

Support did say theres a known Audio Unit problem their looking into on 10.0.2
unusual that it's noted as an AU issue, because I'm on Windows 7 and I have projects which won't open in L10.0.2. They just crash Live as soon as I attempt to load them. I've never had that issue before.

Post Reply