Deactivate instrument (NOT Track Activator)

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
8E
Posts: 359
Joined: Sun May 05, 2013 11:25 am
Location: +ICXC·NIKA+

Deactivate instrument (NOT Track Activator)

Post by 8E » Mon Aug 27, 2018 6:43 am

Friends, is there any way to quickly deactivate instruments, instead of deactivating tracks only?
The point is that when a track (MIDI in this case) is deactivated, it still takes computer's resources for computing the signal, yet it is muted.

I believe that there should be two buttons, one that deactivate track and one that deactivate instrument.

I need to keep my clips activated in order to "see" what is in each of them. Hitting "0" makes clips just blank.
MacBook Pro (15", Mid 2015), 2,5 GHz i7, 16GB RAM / OS X El C Live Suite 9.7.7 / 10.1.1 + Push 1 / U-PHORIA UMC204HD

Ubik
Posts: 257
Joined: Tue Dec 15, 2009 10:43 am
Location: Brussels

Re: Deactivate instrument (NOT Track Activator)

Post by Ubik » Mon Aug 27, 2018 8:06 am

the device activator button
Image

8E
Posts: 359
Joined: Sun May 05, 2013 11:25 am
Location: +ICXC·NIKA+

Re: Deactivate instrument (NOT Track Activator)

Post by 8E » Mon Aug 27, 2018 12:04 pm

Ubik wrote:the device activator button
Image
That is right, but what I mean is a shorter way to do it. In order to get into the track, you need to click the track first, than sometimes even Device Selector. What I mean it would be great to have "deactivator" on the track, such as solo or mute.
MacBook Pro (15", Mid 2015), 2,5 GHz i7, 16GB RAM / OS X El C Live Suite 9.7.7 / 10.1.1 + Push 1 / U-PHORIA UMC204HD

Ubik
Posts: 257
Joined: Tue Dec 15, 2009 10:43 am
Location: Brussels

Re: Deactivate instrument (NOT Track Activator)

Post by Ubik » Mon Aug 27, 2018 5:13 pm

ok, the best way to do this would be the use of the Show Device Slots in the options.txt file !
https://sonicbloom.net/en/10-hidden-fea ... tions-txt/

scheffkoch
Posts: 496
Joined: Thu Jan 08, 2015 12:37 pm

Re: Deactivate instrument (NOT Track Activator)

Post by scheffkoch » Mon Aug 27, 2018 5:25 pm

…when you have an instrument rack you can map a device’s on/off switch to the device selector and set a dedicated range for it so that the device is only active when selected…
macbook pro late 2016, osx 10.13.6, rme multiface via sonnet thunderbolt expresscard adapter + thunderbolt to usb-c adapter, ableton live 10.0.1, push 2, komplete 9, maschine 2.7.6, touchable

8E
Posts: 359
Joined: Sun May 05, 2013 11:25 am
Location: +ICXC·NIKA+

Re: Deactivate instrument (NOT Track Activator)

Post by 8E » Wed Aug 29, 2018 4:06 pm

Ubik wrote:ok, the best way to do this would be the use of the Show Device Slots in the options.txt file !
https://sonicbloom.net/en/10-hidden-fea ... tions-txt/
Hm, that is interesting indeed. I can't find it showing up in Arrangement view. Is there any way to get it displayed there as well?


scheffkoch wrote:…when you have an instrument rack you can map a device’s on/off switch to the device selector and set a dedicated range for it so that the device is only active when selected…
Sorry, I am not sure what you mean exactly.
MacBook Pro (15", Mid 2015), 2,5 GHz i7, 16GB RAM / OS X El C Live Suite 9.7.7 / 10.1.1 + Push 1 / U-PHORIA UMC204HD

scheffkoch
Posts: 496
Joined: Thu Jan 08, 2015 12:37 pm

Re: Deactivate instrument (NOT Track Activator)

Post by scheffkoch » Thu Aug 30, 2018 8:14 am

...when you group instruments you can map a knob to the slider so that you have dedicated "zones" per instrument, e.g. 0-10 for instrument 1, 11-20 for instrument 2 and so on...you also can map the on/off button to this matrix so that instrument 1 is only "on" when it's set to e.g. 1-10 so that leaving it at 0 the instrument stays "off"...only when you dial the selector knob to a value more than 0 the instrument switches on...
macbook pro late 2016, osx 10.13.6, rme multiface via sonnet thunderbolt expresscard adapter + thunderbolt to usb-c adapter, ableton live 10.0.1, push 2, komplete 9, maschine 2.7.6, touchable

Ubik
Posts: 257
Joined: Tue Dec 15, 2009 10:43 am
Location: Brussels

Re: Deactivate instrument (NOT Track Activator)

Post by Ubik » Thu Aug 30, 2018 8:19 am

For the macro on/off tips, look here : viewtopic.php?f=1&t=217173
8E wrote:
Ubik wrote:ok, the best way to do this would be the use of the Show Device Slots in the options.txt file !
https://sonicbloom.net/en/10-hidden-fea ... tions-txt/
Hm, that is interesting indeed. I can't find it showing up in Arrangement view. Is there any way to get it displayed there as well?
It is only available in session view...

Post Reply